ZETApress

hírportál

Ideje már összefognunk!

Novemberben Összefogunk! ? írtuk meg három héttel ezelőtt. Bokros Katalin, a Magyar Rádió 2007-ben elbocsátott szerkesztője a július 11-i sajtóházi tájékoztatón elmondta, az elsők között szeretne jegyet venni, mert személyes tapasztalatból tudja, hogy milyen sokat jelenthet a Szolidaritás Alapítvány segítsége.

Sem őt, sem a sok-sok elbocsátott újságírót nem láttam még a sajtótájékoztatókon csak azért megjelenni, hogy jóllakjanak az ingyen kajával. Bennük van annyi tartás, hogy nem mennek oda hívatlanul. Helyettük azokkal vannak tele a fogadások, akik sosem írtak sehová, nem tagjai egyik újságíró szervezetnek sem, de mindig elsők a büféasztaloknál. Nem csak a hasukat, de a zsebüket és táskájukat is megtömik!

Ha már az összefogásról beszélünk, miért nem fog össze a szakma ellenük? Az előző esti kiállítás-megnyitón is velük volt tele a Sajtóház, ők rakták tele a tányérjaikat a svéd finomságokkal. Még szerencse, hogy a minimális pezsgőmennyiséget sikerült megmenteni előlük! Pár hónapja vannak biztonsági őrök a MÚOSZ-ban, miért nem kérik tőlük a sajtóigazolványt? Vagy csak dísznek ülnek a bejáratnál? Azon is el kéne végre gondolkodnunk, hogy a sajtótájékoztatók a szakmának vannak-e, vagy azzal akarják szociálisan segíteni a szakmán kívülieket! Sajnos egyre inkább csak olyanok járnak oda, a kollégák viszont épp miattuk egyre inkább elmaradnak!

Nem tudhatod, hogy kikkel vannak tele a fogadások, mivel a szakma elég kiterjedt immár, és nem hiszem, hogy ismernéd, mondjuk az összes zalai, szabolcsi, nógrádi, vagy mondjuk baranyai újságírót. De biztos vagyok benne, hogy csak budapestiből tudnék akár százat is mutatni, akiről nem tudod, hol és mit csinál. Sőt, biztos olyat is, akinek a nevét esetleg hallottad, de az arcát nem ismered, ráadásul bár évtizedek óta ír számos sajtótermékbe, és műsorokat készít (ma már talán nem, de 2010-ig igen) a Magyar Rádióban, de egyik újságíró-szervezetnek sem tagja ? írta nemrég Zerge, a fogadatlan prókátoruk.

Ráadásul lehet, hogy tényleg van, aki nem írt le egyetlen sort sem, mert nem az írott sajtóban dolgozik, hanem az elektronikusban, és például kisközösségi rádiókban alkot. És bizony, nagyon sokan nem tagjai egy újságíró-szervezetnek sem, sőt, sok olyat is ismerek, akik a MÚOSZ-ból is kiléptek, mert egyik, vagy másik kormányzati időszakban kicsit (vagy nagyon) szolgalelkűnek gondolták a vezetését. Köztük nagynevű újságírók is ? folytatta a potyalesők ügyvédje.

Természetesen én sem az állásnélküli újságírókra haragszom, hanem azokra, akik sosem írtak sehová. Őket sajnos nagyon jól ismerem! Ők azok, akik az utolsó percekben érkeznek a sajtótájékoztatóra, de elsők között a büféasztalokhoz. Nem a maradékot eszik meg, hanem már azelőtt elpakolják a javát, mielőtt a tájékoztatót becsülettel végigülő újságírók, fotósok, rádiósokat és tévések egyáltalán odaérnének. Egyik helyről futnak a másikra, le ne maradjanak az ajándékról. Azokra a mindig elkéső emberekre gondolok, akik megnézik a jelenléti íven, hogy épp ki nem érkezett meg, aztán helyette írnak alá olvashatatlanul. Róluk idekattintva is olvashatunk.

Több szervezőtől kaptam már reklamáló e-mailt azért, mert állítólag ott voltam valahol, mégsem írtam az eseményről. Amikor visszaírtam, hogy nem voltam ott, mert meg sem hívtak, azt válaszolták, hogy a portálnál valaki aláírta a nevem és az ajándékot is átvette a nevemben. Ezt én szélhámosságnak tartom, s remélem, másnak sem tetszene, ha visszaélnének a nevével. Előfordult olyan is, hogy az akkreditációs kérelmemre azt válaszolták, hogy limitált a létszám, s már mást írtak be helyettem. Mondanom sem kell, hogy a nevemben bejelentkező ?kolléganővel? sosem volt sem munka-, sem egyéb kapcsolatom. Máskor a sajtóbuszra nem akartak felengedni, mert más ült már fenn helyettem. Szerencsére ezt is sikerült időben tisztáznom!

Ahogy azt sem tudhatod, kit hívtak meg, kit nem. De még ha úgy lenne is, ahogy mondod, az adott étel- és italmennyiséget, ha nem fogy el, ki kell dobni, még a hajléktalanoknak sem adhatod oda másnap, mert megbüntet az ÁNTSZ. Arról nem is beszélve, hogy nem a te pénzedből van! ? érvelt Zerge tovább. Nos, a Parlament Caféban csütörtök délután a VHT és BTT rendkívüli sajtótájékoztatóján csak féloldalas sajtólista volt, mégis másfél oldalnyi vendég érkezett a sertés-, marha- és baromfihúsokat tartalmazó sajtócsomag reményében. Volt, aki a tinédzserlányát is elvitte, hogy dupla csomag jusson, de legnagyobb bánatukra sajtóanyagként csak egy teleírt papírt kaptunk.

Kávét a pincértől kellett megrendelni, de presszókávé senkinek sem kellett. Kapucsínót, csokoládés és egyéb kávékülönlegességeket kértek. Ezeket nekik főzték, tehát nem a lefolyóba szánt anyagot itták meg. Tudom, hogy nem az én pénzemből ment, de ilyen elv alapján azt is természetesnek kéne vennem, ha valaki hívatlan idegenként állítana be egy esküvői vacsorára. Ott is sok az étel-ital, azt se bírják mind megenni, mégsem engednek be boldog-boldogtalant az örömszülők!

A július 11-i sajtóházi sajtótájékoztatón kevesen voltunk. A sajtóhiénák a Kopaszi-gátra mentek a SMART Sport a gyermekekért-kampány jótékonysági eseményére. A kampány során eddig már százmillió forint gyűlt össze, melyet országszerte, gyermekekkel foglalkozó alapítványok között osztanak szét. Rendezvényükkel arra hívták fel a figyelmet, hogy a pénzgyűjtés még folytatódik. Miután ez a nyár az olimpia jegyében telik, a Kopaszi-gát területén rendezett játékos, kötetlen sztár váltófutást is az öt-karikás játékok szellemében rendezték meg.

A feladatok többsége szorosan kapcsolódott a világ legnagyobb sporteseményéhez is. A sztárok részt vettek váltófutásban, kvízjátékokon, hulla-hopp karikákból kellett kirakni az öt-karikát és további vicces feladatokat is meg kellett oldaniuk. Szabó Zsófi, Sarka Kata, Baronits Gábor, DJ Dominique, Nagy Adri és Nagy Kristóf Bozont vett részt a megmérettetésen, akikkel aztán a siserehad részt vett az állófogadáson is. Engem is meghívtak, de a MÚOSZ rendezvénye, a november 15-i Összefogás-koncert beharangozója sokkal jobban érdekelt. Őket meg csak védje a Zerge, ha szerinte megérdemlik!

2 hozzászólás

  1. Az Ingyenélő partyarcokról Máté Kriszta: Forró nyomon című műsorában készült január 2-án egy 12 perces tudósítás az RTL II-n, mely idekattintva látható.