ZETApress

hírportál

Miklós műhaja

Ön bizonyára ezzel a gondolattal lépett be a könyvesboltba: Bárcsak lenne egy könyv, amelyben magyar nyelvi leleményekre épülő mini-vígjátékok fenomenális képregény-változatai, briliáns humorú, rajzos, fotós tréfák garmadája, sziporkázóan szellemes mesék, okfejtések és ismertetők miriádja, és vicces rejtvények özöne szerepelne!

Meg egy rövid novella. Jó lenne, ha az egészet az a szimpatikus Galla Miklós írta volna. ? Itt az örömhír: Ön éppen ezt a könyvet tartja a kezében! Galla Miklós: Könnyű műhaj című 180 oldalas könyve a napokban jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában ? A zöld kobra lassan, alattomosan kúszott a dzsungel aljnövényzetében. Ő már látta leendő áldozatát ? olvasható a hátsó borítólapon.

A fehér kisegér ijedtében megdermedt, amikor a kígyó tekintetével találkozott. Ösztönösen érezte: itt a vég, nincs számára kiút. Vagy elszalad, és akkor nem lesz semmi baja, vagy így, dermedten bámulja tovább a kígyót. Vesztére az utóbbit választotta. A kobra először nyelvével bénító mérget lövellt a kisegér testébe, biztos, ami biztos. Amikor a kis rágcsáló már nemcsak pszichésen, hanem kémiailag is bénult volt, a kígyó rettenetes száját óriásira kitátva egészben lenyelte. Borzalmas belső izomzatával darabokra törte az egér csontozatát, majd savas gyomornedveivel emésztette meg a valaha jobb napokat látott egérkét.

A fenti történet nincs benne a könyvben; éppen azért tettük ide, a hátsó borítóra. A Vásárló becsapása lenne, ha ugyanazt a szöveget kétszer nyomtatnánk ki. Sőt, nemcsak hogy ez a dél-amerikai kalandnovella nincs benne a kötetben, de megígérjük, hogy ezen kívül semmilyen más, védtelen, kedves állatot nem eszik meg senki a könyv egyetlen oldalán se. Ja, kivéve azt a szörnyű vérengzést a 61. oldalon, melynek során Donald kacsát idegen bolygóról érkezett, sárkányszerű, bőségesen nyáladzó mutánsok tépik szét, majd darabjait arányosan elosztva egymás között, lenyelik. De ezen kívül már tényleg semmi ilyesmi nincs a könyvben. Esküszünk! Annál inkább sok száz, sőt ezer szenzációs poén található meg a belső lapok tetején, közepén, alján és szélein. MINDEN OLDALON MÁS ÉS MÁS!

1 hozzászólás

  1. Október 14-én, pénteken 18 órakor a Mammut Libri könyvesboltban GALLA MIKLÓS: KÖNNYŰ MŰHAJ című első könyve sajtóbemutatóján/közönségtalálkozóján FALUSI MARIANN ? és újabb jó hír: LANG GYÖRGYI ? beszélget a szerzővel.