ZETApress

hírportál

Kishont Ferenc emlékére

Emléktáblát avattak Efrájim Kishon magyar származású izraeli író, humorista tiszteletére a Nagymező utcában. A Budapesti Operettszínház előtti alkotás Király Vilmos munkája. Az avatóünnepségen beszédet mondott Tarlós István főpolgármester, Aliza Bin-Noun, Izrael nagykövete és Rafi Kishon, az író fia. Fotóink Lantai József felvételei.

Tarlós István úgy fogalmazott, az emléktábla-avatással régi adósságát törleszti a főváros, szellemi legnagyobbjai között ismerve el az írót. ? Méltán lehetünk büszkék rá, hogy közölünk, városunkból származott, hogy az írói eszközéül választott humort a magyar kultúra, a magyar irodalom alapjain sajátította el. Szeretett feleségét idézve nyilatkozta egyszer: héberül álmodom magyar feliratozással ? tette hozzá.

Kishont bátor, szabad és igényes emberként jellemezte, aki ha csak tehette, kiállt azon értékek mellett, amelyeket legtöbbre tartott, és megannyi átvészelt korszak és élethelyzet után is tudott humorral viszonyulni a történtekhez. ? A kritikus, sok esetben veszélyes helyek és események leírásához azzal a humorral közelít, amelyik egyszerre zsidó és egyszerre pesti. A Kishon által világhírűvé fejlesztett pesti humor, gyakorlatilag a magyar-zsidó együttélés jelképe. Szétválaszthatatlan, mint Magyarország és az itteni zsidó közösség története ? mondta a főpolgármester.

Efrájim Kishon 1924. augusztus 23-án Budapesten született Hoffmann Ferenc néven, melyet később Kishontra magyarosított. Középiskoláját a piaristáknál végezte, zsidó származása miatt mégsem járhatott egyetemre. Ezért tanulta ki az ötvösséget. A koncentrációs tábort megúszta, mert megszökött, de a kommunizmussal nem boldogult. 1949-ben vándorolt ki Izraelbe, ahol előbb magyarul, majd héberül alkotott. A ?60-as években lett nemzetközileg is népszerű, 2005. január 29-én hunyt el Svájcban. Az egyik legismertebb izraeli író, több mint ötven könyve 37 nyelven jelent meg, stílusa a jellegzetes pesti zsidó humorra épült.

Az esemény szigorú biztonsági ellenőrzés mellett zajlott. A Nagymező utcában leállt a gépjárműforgalom, a kordonon belülre csak előzetes akkreditáció után lehetett bejutni. A sajtósokat szigorúan átvilágították a szomszédos Operett Színházban, a meghívottak viszont átvizsgálás nélkül mehettek be lezárt területre és karszalagot kaptak az Operett színházi fogadásra. A sajtósoknak ilyen nem kellett. A vendégek között volt a svájci nagykövet és felesége, Fónagy János és Szőcs Géza államtitkárok, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, Zsigmond Attila galériavezető, Kerényi Miklós és Szirtes Tamás színházigazgatók, Markó Iván balett művész és Renana Kishon, az író leánya, aki apjáról szóló versét olvasta fel a méltatások után.

3 hozzászólás

  1. Dicséretes dolog és egyben kötelező is nagyjaink emlékét megőrizni az utókor számára! Ennek hírül adása is értékelendő. Pusztán egy negatív momentum amire felfigyeltem: Gondolom, az egyik fotón látható szobrásznak lehet némi köze az emléktábla megalkotásához. Nem érdemelte volna meg, hogy odaírják a nevét?

  2. Kedves terlasz! Valóban igaza van, de ezt a hiányosságot nem feltétlenül negatív momentumnak nevezném, inkább figyelmetlenség – leginkább részemről, aki a fotót készítette. Pótolnám a hiányt: az emléktábla KIRÁLY VILMOS munkája.

  3. Köszönöm, kedves József!