ZETApress

hírportál

Apukák a világhálón

Apák napi fotópályázaton választják ki az Év Apukáját. A közösségi oldal szavazói szerint Ákos, Till Attila és Geszti Péter a legjobb sztárapukák ? tudatták a Kupon Világ sajtósai.

Idén június 19-én ünnepeljük apák napját. Az édesapák iránti tisztelet és figyelem felhívására, az apák napi hagyományok hazai népszerűsítésére májusban fotópályázat indult weboldalukon, melynek során kiválasztják az Év Apukáját. A megtisztelő címet a versenyen legtöbb szavazatot elnyerő édesapa kapja. A pályázaton az Év Sztár Apukájára is szavazni lehet.

A fotópályázatra eddig 200 amatőr kép és történet érkezett, melyekre több mint ötezer szavazatot adtak le a látogatók. A verseny június 16-án zárul, a nyerteseket népszerű apukák társaságában június 19-én köszöntik a Kupon Világ szervezői egy rendhagyó Apák Napi eseményen, a margitszigeti Holdudvarban, ahol érdekes családi programok, izgalmas vetélkedők is várják majd az édesapákat és családjukat.

A háziasszonyi teendőket Papp Lili szépségkirálynő látja el. ? Magyarországon még nincs igazán hagyománya az Apák napja megünneplésének. Sokan méltatlanul elfeledkeznek az édesapákról. Ezen szeretnénk változtatni, hiszen az édesapák is megérdemlik, hogy megünnepeljük őket ? mondta el Papp Lili, a verseny háziasszonya.

Az indított fotópályázatra bárki beküldheti édesapjával közösen készült képét egy rövid történettel kiegészítve. Az Év Apukája címet és a velejáró családi nyaralást a közösségi oldalon legtöbb szavazatot kapó beküldő nyeri meg. A pályázaton szavazni lehet az Év Sztár Apukájára is. Az eddigi javaslatok és szavazatok alapján Ákos vezeti a sort, őt követi Tilla és Geszti. A legjobb apukák listáján a látogatók szavazatai alapján szerepel még többek között Bereczki Zoltán és Sebestyén Balázs is.

A pályázat kapcsán érdekes párbeszéd indult el a látogatók között édesapjukhoz fűződő viszonyukról, az édesapák szerepének fontosságáról. Voltak, akik így emlékeztek meg elvesztett édesapjukról, nagyapjukról, vagy példamutató édesapaként is szeretett férjükről. A fotók mellett rengeteg humoros és szívszorító történetet is érkezett az édesapákról. Sok tizenéves fiatal küldte be édesapjával közösen készült képét és történetét, de a legtöbb pályázó fiatal anyuka. Az olvasók szerint az édesapák szerepe pótolhatatlan a családban, a példamutató édesapák legfontosabb tulajdonságai között legtöbben a családszeretetet, megértést, türelmességet sorolták fel.

Apák napja

Az apák napját a XX. század elején kezdték megtartani. Világi ünnepnap, mely az USA-ban hivatalos ünnep, és csakúgy, mint Magyarországon, és sok más országban június harmadik vasárnapján ünneplik. Az apaságot, a szülői szerepet köszöntik e napon, de ünnepelt minden apa-figuraként tisztelt férfi, nagybácsi, nagyapa, mostohaapa, férfiismerős. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, és a család együtt van.

Világszerte különböző időpontokban köszöntik az ünnepelteket. Az Egyesült Királyságban kilenc hónappal megelőzi az anyák napját. Kínában nem hivatalos ünnepként augusztusban, a nyolcadik hónap nyolcadik napján tartanak Apák Napját. Magyarországon először a két világháború között egy gyermekszervezet, a Szívgárda igyekezett az ünnepet a köztudatba átültetni, amelyet összekötöttek a március 19-én ünnepelt Szent József tiszteletével. A katolikus egyház az apák napját egyébként hagyományosan e napon tartja. 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon a júniusi időpont népszerűsítésére.

1 hozzászólás

  1. Apám napja! Történtei számtalan élményt nyújtottak nekem. Fel se tudnám sorolni, ha időmilliomos lennék akkor sem. Az élőlényekhez való viszonya csodálatra méltó volt. Hozzám sajnos csak a halála előtt pár évvel került közelebb. Elsőnek említem meg, hogy gyönyörűen festett. Főleg a tájképei ragadnak meg. Most is itt van belőle kettő. Szerintem a legszebb munkái. Sajnos nincs türelmem tovább folytatni. Maradjon meg ez a pár sor Róla!