ZETApress

hírportál

Budapesti vendégség

Tizenötödik alkalommal rendezi meg augusztus 15. és 25. között a Vendégségben Budapesten ? Határon túli magyar fiatalok találkozóját a Hungarofest Nonprofit Kft. ÉGTÁJAK Iroda ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

A rendezvény különlegessége, hogy nem kizárólag a Kárpát-medencéből hívunk és várunk résztvevőket, hanem ebben az évben 4 kontinens 31 országából 700 nemzeti kultúránk hagyományait, értékeit ápoló középiskolás korú fiatal érkezik. A program lehetőséget ad a meghívottaknak, hogy tíz napon keresztül anyanyelvi környezetben lehessenek, és olyan történelmi, művelődéstörténeti ismeretekkel gazdagodjanak, melyekhez otthon nem juthatnak hozzá. A találkozó legnagyobb értéke, hogy nagyszerű alkalmat biztosít az intézményes és baráti kapcsolatok kialakítására.

A programban harmonikusan ötvöződnek a közösségi együttlétek és a művészeti fesztiválok jellemzői. A művészeti együttesek bemutatkozása mellett közművelődési és szórakoztató programok (múzeumlátogatás, ismeretterjesztő előadás, színházi és cirkuszi produkció, táncház, sétahajózás stb.) szerepel a találkozó eseményei között. A jubileumi találkozó kiemelt eseményei a Széchenyi- és Erkel-emlékévhez, valamint az Európa Kulturális Fővárosa Pécs programhoz kapcsolódnak.

1996 augusztusában 4 ország alig 200 résztvevőjével zajlott az első Vendégségben Budapesten ? Határon túli magyar fiatalok találkozója. Az évforduló remek alkalmat nyújt arra, hogy az elmúlt másfél évtized legemlékezetesebb pillanatait felelevenítsük.

Augusztus 16-án délután Pillanatképek 15 év 15 ifjúsági találkozójából címmel a megjelent írásokból készített összeállítás látható mozgással, tánccal kísérve, a közös éneklések legkedveltebb dalaival kiegészítve. A nap felhőtlen születésnapi ünnepléssel zárul 800 szeletes tortával, Kárpát-medencei táncházzal, meglepetésjátékokkal.

Határon túli magyar fiatalok 15. találkozója: augusztus 15-25.

A művészeti együttesek több alkalommal is lehetőséget kapnak arra, hogy műsorukat a nagyközönség és egymás előtt bemutassák. A találkozó Régiók bemutatkozása címet viselő nyitóprogramja keretében az érkezett művészeti együttesek és egyéni résztvevők kiállítás keretében mutatják be szülőföldjüket a többieknek és a meghívott vendégeknek, továbbá saját tájegységükre jellemző ételekkel és italokkal kínálják egymást. A program nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy az érkezők jobban megismerjék egymás hétköznapjait, sajátos szokásait, és bemutassák, hogy a magyaros vendégszeretet a világ minden táján hagyomány. A művészeti együttesek Európa Kulturális Fővárosában Pécsett, a Mura-vidéki Lendván, valamint a pesti alsó rakparton zajló ART-Mozaik ? Külhoni Művészeti Fesztivál keretében mutatják be gálaműsorukat.

Idén 150 éve hunyt el Széchenyi István és 200 éve született Erkel Ferenc. Történelmünk és zenetörténelmünk kimagasló személyiségeinek életútját a városnézés során, valamint a Nemzeti emlékezet napján idézzük meg. Az augusztus 17-ei városnézés alkalmával a Parlamentben a találkozó résztvevői közösen éneklik el Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc Himnuszát, majd olyan kiállításokat, épületeket néznek meg, amelyek Széchenyihez és Erkelhez kapcsolódnak (például Operaház, Budai bürger, pesti polgár ? Polgári társadalom, polgári értékek, polgári erkölcsök ? Budapesti Történeti Múzeum; Széchenyi emlékezete ? MTA Művészettörténeti Kutatóintézet, Művészeti Gyűjtemény; Hídtörténetek ? Lánchíd ? Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum).

A Nemzeti emlékezet napján előadások, kiscsoportos foglalkozások keretében foglalkozunk Széchenyivel és Erkellel. Többek között hallható lesz Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára és Horváth Attila előadása, Széchenyit, a testnevelés apostolát Cserháti László, a magánembert Kenessei Károly, a szabadidős tevékenységek megújítóját Gazda István mutatja be, újrahasznosítható anyagokból kreatív alkotóverseny keretében a fiatalok hidat, lovat és gőzhajót készíthetnek, Erkelre, a Pesti Sakk-kör elnökére, a szenvedélyes játékosra sakkversennyel emlékezünk.

A 2010-es év legkiemelkedőbb hazai kulturális eseménye a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozata. A találkozó programjai közül természetesen nem maradhatott ki Európa Kulturális Fővárosának megismerése. Az augusztus 18-i délelőtt és a kora délután városnézéssel telik, a séta útvonala érinti többek között Barbakán kertet és bástyát, a Püspökvárat, a Dóm teret, a Bazilikát, a Cella Septichorát, a Csontváry-, Munkácsy- és Vasarely-múzeumot, a Lakatfalat, valamint Gázi Kászim pasa dzsámiját.

A művészeti csoportok számára nagy megtiszteltetés, hogy gálaműsorukkal Európa Kulturális Fővárosában a pécsi közönség előtt is bemutatkozhatnak délután 4 órától a Dóm téren. Este a találkozó résztvevői a Pécsi Kulturális Központ által szervezett táncházban vesznek részt a színház téren. A program megszervezésében a Pécs 2010 Menedzsmentközpont Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pécsi Kulturális Központ volt segítségünkre.

Az augusztus 19-i barangolás során a találkozó résztvevői az alig hétezres lélekszámú magyar közösségbe, Mura-vidékre látogatnak. A lendvai városnézés során megtekintik a Bánffy Központot, a Zala György teret, a Színház- és Hangversenytermet, a Zsinagógát, a Szent István szobrot és a Várat, délután a művészeti együttesek zengővé varázsolják a lendvai tereket, így hívják fel a figyelmet az esti gálaműsorra, melynek helyszíne a Színház- és Hangversenyterem. Kocon Józsefnek, a Mura-vidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnökének, Dr. Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselőnek és Mag. Balazsek Antonnak, Lendva község polgármesterének köszöntőjét követően a találkozó művészeti együttesei a Mura-vidéki közönség előtt mutatják be gálaműsorukat.

A program megszervezésében a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva község és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség volt segítségünkre. A Beregszászi Sínház és a Fővárosi Nagycirkusz előadásának megtekintése, a sétahajózás, a strandolás, az esti táncházak mind azt a célt szolgálják, hogy a fiatalok jobban megismerjék egymást, hogy ? talán életre szóló ? barátságok és szerelmek alakuljanak ki azok között, akiket nem csak a közös anyanyelv, történelem és kulturális örökség köt össze, hanem a Vendégségben Budapesten ? Határon túli magyar fiatalok találkozóján szerzett élmények is.

1 hozzászólás

  1. Nagyszerű dolognak tartom ezt a hagyományt. Én a Venezuelában élő magyarokkal tartom a kapcsolatot. Szeretnék találkozni a Venezuelából érkezett “Gyöngyösbokréta” tánccsoport tagjaival ha lehetőség lenne rá. Szeretném megnézni fellépésüket is! Ezért kérem szíves tájékoztatásukat, hogy mikor és hol lépnek fel, hogy fel tudjak utazni Budapestre. Szívességüket előre is köszönöm. Tisztelettel: Horváth József