ZETApress

hírportál

A gyulai vár

Kedden este a Gyulai Vár Tószínpadán Erkel Ferenc: Sakk-játék című művének ősbemutatóján jártunk. A vár a XV. században épült, mára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára. A Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda szervezett kétnapos sajtó-úton Lantai József fényképezett.

A vár építése Maróti János macsói bánhoz, továbbépítése pedig Corvin János nevéhez fűződik. Ő építtette az úgynevezett Kerecsényi-kapu közelében található kerek ágyútornyot (rondellát), amit szaknyelven Corvin-bástyának neveznek.

Az 1566-os ostrom után 129 évig a város török hódoltság alatt volt, majd 1695-ben került sor a törökök kiűzésére. Az elkövetkezőkben ? Harruckern János idejében ? a várban serfőző és pálinkaház, sőt, börtön is működött. A hét lakószoba közül egy a levéltár-, és a megyegyűlések terme volt. 2005-től újra élettel telik meg a gótikus téglavár: a vármúzeumban megismerkedhetnek a látogatók a vár hadtörténetével; a felszentelt kápolnában ismét keresztelnek és esketnek; a kulináris élvezeteknek a középkori jegyeket magán viselő borozóban hódolhatnak, a lovagterem ? a modern kor szellemével ötvözve a régmúltat ? pedig fogadásoknak, konferenciáknak és más rendezvényeknek szolgál helyszínéül. A várban tárlatvezetés kérhető.

A több funkciós műemlék kőszínházként is működik, hiszen az 1964 óta működő Gyulai Várszínház előadásai a várban és a vár mellett található tószínpadon kerülnek megrendezésre. Közép-Európa egyetlen épen maradt téglavára, melynek 24 kiállítótermében tekinthetik meg közel hét évszázad történelmét. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a városra.

A várban jelmezbe bújva, egy emlékezetes időutazásban lehet részed. Ha érdekel, hogy milyen lehet őseink bőrébe, vagy legalábbis ruháiba bújni, akkor gyere, és keresd fel a gyulai várat. Lehetsz várúr, várúrnő, lovag, akár udvari bolond, ha felveszed a sok-sok jelmez közül, ami éppen megtetszik. Miután bejártad a 24 kiállítótermet, egy lovaggá ütési ceremónia részese lehetsz, ahol fotók készülhetnek rólad és társaidról, még mielőtt leveszed a jelmezt. Osztályközösségek és baráti társaságok már 15 főtől igénybe vehetik ezt a lehetőséget.

A Várfürdő története

Gyula az ország délkeleti részén, Budapesttől 220 km-re fekvő, 35 ezer lakosú üdülő- és fürdőváros. Az 1405 és 1445 között megépült, ma is látható téglavára a környék központjává tette. Mint épen maradt téglavár egyetlen Közép-Európában.

Várfürdőnk ? amely Magyarország talán legszebb gyógyfürdője ? az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros kastélyparkjában épült ki, s ma természetvédelmi terület. Az épületek és a medencék elhelyezésekor elsőrendű szempont volt, hogy a kastélykert fáit a lehető legkevésbé érintse az építkezés, s a fürdővendégeket tágas zöldfelület várja. A medencék kedvező elosztásával sikerült elérni, hogy napi tízezer vendég esetén is lehet csendes pihenőhelyet találni a fürdő területén.

A gyógyvíz

Várfürdőnk vize alkáli-hidrogénkarbonát-kloridos gyógyvíz. Magas ásványi anyag tartalma miatt barnás tónusa van. Vizeinket hat mélyfúrású kútból nyerjük, melyek közül a legmélyebb 2500 méter. A fürdő 72 fokos vizét az egészségügyi miniszter 1969-ben gyógyvízzé, 1971-ben a fürdőt gyógyfürdővé és 1985-ben a gyógyfürdő környékét gyógyhellyé nyilvánította. A víz mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással.

Szolgáltatások

A gyógyulást, pihenést, sportolást kereső vendégeink gyógy-és élménymedencék, valamint strandmedencék közül válogathatnak. Gyógyászatunkon iszappakolással, magnetoterápiás kezeléssel, galvánfürdővel, szénsavas fürdővel, tangentor kezeléssel, fizikoterápiás kezeléssel, illetve gyógy-úszással állunk kedves vendégeink rendelkezésére. A Várfürdőben valamennyi korosztály megtalálja a számára legkellemesebb időtöltési lehetőségeket.

A fiatalok, illetve családok részére számtalan szórakozási lehetőség kínálkozik: gyermek vízi-paradicsomot, pezsgő- és hullámfürdő strandröplabda-pálya, óriás- és kamikáze-csúszda, minigolf pálya, fedett és nyitott uszoda, valamint változatos kulturális, szórakoztató és sportprogramok. Programjaink között szerepelnek: strandröplabda illetve strandfoci bajnokságok, vízi foci, nemzetközi úszóversenyek, vízilabda bajnokságok, könnyűzenei, illetve nosztalgiaestek, termékbemutatók, vízi vetélkedők, családi hétvégék.

Az idősebb korosztály kellemes, csendes környezetben pihenhet, szaunázhat, sétálhat, napozhat, fürödhet, és természetesen gyorsan gyógyulhat Várfürdőnkben. Akik szeretik a fákat, virágokat azoknak bőven nyújt látnivalót gyönyörű parkunk, melynek fáit szakemberek azonosították, s táblával jelölték meg az egyes faféleségeket, melyek közül több növénytani ritkaság. Itt található az úgynevezett Erkel-fa, melynek árnyékában a legenda szerint Erkel Ferenc: Bánk bán című operáját komponálta. A rövid és gyors megközelíthetőséget a Várfürdő négy különböző pontján kialakított bejáratok biztosítják.

1 hozzászólás

  1. Nagyon jó tájékoztató a gyulai várról és a fürdőről még annak is, aki jól ismeri Gyulát. Rövid, de igen tartalmas. Tetszett!