ZETApress

hírportál

Harmadik díj a harmadik regényért

Bene Zoltán író vehette át a harmadik Fehér Klára-díjat ma délelőtt a Petőfi Irodalmi Múzeumban Év-könyv című regényéért. Sajnos a művet még nem olvashattuk kötött formában, mert a szegedi Tisza-táj egy éve adós a kiadással. Az ünnepségen meghallgathattuk Fehér Klára Velence című novelláját az írónő archív felvételén, majd Tarján Tamás méltatta a 34 éves szegedi díjazottat.

A díjat az elhunyt írónő férje, Nemes László alapította 2003-ban, s 2004-ben az alapítványt a PIM-be helyezte. Az első díjazott Esze Dóra volt, a második tavaly Nyilas Attila költő. Tavaly nagyon rossz időben történt az ünneplés, idén viszont szörnyű kánikulában.

Az ünnepelt a pezsgős fogadáson kérdésünkre elmondta, hogy ez már a harmadik regénye, mely tulajdonképpen tizenkét novella gyűjteménye. Kilencet már korábban is olvashattunk, a többi hármat még nem. A helyszíneket és a szereplőket kellett csak átírnia és egységesítenie ahhoz, hogy regénnyé álljanak össze az önálló anyagok. Nem gondolt még arra, hogy az Interneten tegye közkinccsé a leírtakat, de nem tiltakozna ellene a kiadónál.

A kecskeméti születésű szerző első regényét 2001-ben, a másodikat 2004-ben adta ki egy másik kiadó. Mivel akkor a terjesztéssel voltak problémáik, Bene Zoltán kiadót váltott, de úgy látszik, hogy ezzel sincs szerencséje. Egyelőre újabb regény megírásán nem gondolkodik. Marad a novellánál és marad továbbra is Szegeden, ahol kisgyermek korától él és dolgozik.

2 hozzászólás

  1. Kedves Zéta!

    Először is köszönöm, hogy beszámolt a Fehér Klára-díjról a zetapress.hu oldalon júliusban. Azonban lenne néhány észervételem:

    ?A helyszíneket és a szereplőket kellett csak átírnia és egységesítenie ahhoz, hogy regénnyé álljanak össze az önálló anyagok.?

    – ilyet én egészen biztosan nem mondtam, sem a helyszíneket, sem a szereplőket nem kellett egységesíteni, egységesek voltak, ez a 12 novella ui. novellafüzérnek, egységes egésznek (ha tetszik: regénynek) készült! Talán azt értette félre, hogy az alapötletet egy elbeszélés adta, ahhoz készült a többi.

    ?Egyelőre újabb regény megírásán nem gondolkodik. Marad a novellánál??

    – ilyet sem mondtam. Nagyon is dolgozom regényen. És amellett folyamatosan írok novellálkat is, valóban.

    ?Nem gondolt még arra, hogy az Interneten tegye közkinccsé a leírtakat, de nem tiltakozna ellene a kiadónál.?

    – nagyon is tiltakoznék, ha ez az Internetes közlés a könyv megjelenése előtt történne! Utána nem ellenezném, de mindenképpen hagyományos könyv formájában szeretném, ha megjelenne az Év-könyv.

    ?Bene Zoltán kiadót váltott, de úgy látszik, hogy ezzel sincs szerencséje.?

    – ezt meg nem is értem? Nincs kizárólagos szerződésem egyetlen kiadóval sem, ergo váltanom sem kell. A Tiszatáj adná ki az Év-könyvet, ez nem jelenti azt, hogy mást nem másik kiadó ad majd ki. Olyat biztosan nem mondtam, hogy nincs szerencsém a Tiszatájjal. A Tiszatáj mint folyóirat és mint kiadó az egyik legrangosabb az országban, s ha három évet kell várni a kötetre, akkor annyit, megéri. Úgyhogy a kiadó nem adós semmivel. Akkor adja ki, amikor pályázaton pénzt tud rá szerezni, más lehetőség nincs?

    Üdvözlettel:
    Bene Zoltán