ZETApress

hírportál

Kvasz gépe felrepül

Kvasz András, a kovácsmester, majd technikus száz esztendeje építette meg első gépét, amelyet az egyszerűség kedvéért csak Kvasz I-nek hívtak. Az 1910-ben elkészült repülőgép 1911-ben Rákosmező felett végzett körrepüléssel megnyerte a Sacellary György országgyűlési képviselő által kitűzött 500 koronás díjat.

Nem lehetett az akkor rossz pénz, de biztosan jóval kevesebb volt, mint a képviselő havi jövedelme ? írta Angyal László Aviator. 1911?1914 között Magyarország hetven helységében végzett bemutató repülést, és ezzel hozzájárult a magyar aviatika népszerűsítéséhez. Az első világháborúban pilótaként teljesített katonai szolgálatot es gépével együtt fogságba esett.

Révy László, az old timer építők nagymesterének választása a francia siklógép, az Albatros után Kvasz András első gépére esett. Néhány napja elkészült a repülőképes replikája, s hamarosan a nagyközönség előtt fog repülni. A nagyon szépen, autentikusan rekonstruált repülőgép minden része, alkatrésze az eredeti szerint készült el, motorja is korabeli, a három hengeres Anzani. Ugyanilyen motor húzta át Blériot repülőgépét a La Manche-csatorna felett 1909-ben. Révy Lászlónak gratulálunk!

3 hozzászólás

  1. Jó lenne egy ilyen csodálatos gépet látni a levegőben. Sajnos az ilyen eseményeket nem hirdetik meg. Mikor és hol lesz ilyen esemény? Ha valaki tud pontos imformációt róla kérem irjon nekem.

  2. Nagy örömmel olvastam a hírt a Kvasz?1 elkészültéről, csodálattal néztük az alkotást. Gratulálunk, Pubi! Üdv: a veszprémi szobatársaid