ZETApress

hírportál

Magyar a fúrótoronynál

Greenpeace aktivisták egy olajfúró-toronyra mászva töltötték az elmúlt négy napot az Északi sarkon azért, hogy a fúrások akadályozásával felhívják a figyelmet a mélytengeri olajfúrások veszélyeire. A csapatot a dán haditengerészet tagjai ma hajnalban letartóztatták, ők azonban megfogadták, hogy folytatják kampányukat.

Két aktivista vasárnap hajnal óta vízálló sátorban él az 53 ezer tonnás Leiv Eiriksson fúrótoronyra függeszkedve. Jelenlétük megakadályozta, hogy az Edinburgh-i központú Cairn Energy cég megkezdje a fúró munkálatokat Grönland nyugati részétől 180 km-re. Nem sokkal tegnap éjfél előtt egy speciális katonai alakulat tört be a sátorba ? amely 25 méterrel a jéghideg Jeges-tenger fölött lógott ? és letartóztatta a brit származású Luke Jones és amerikai Hannah Mchardy aktivistákat.

A Greenpeace Esperanza nevű hajója a fúrótorony közelében marad, vasárnap óta azonban a dán haditengerészet egy 500 méteres zónát jelölt ki a torony körül, ahova idegenek nem léphetnek. Major Dávid, a Greenpeace magyar aktivistája a hajó fedélzetén tartózkodik, ahonnan Hannah és Luke letartóztatását is figyelemmel kísérte.

Major Dávid reggel így nyilatkozott: ? Négy napig sikeresen megakadályoztuk a fúrótorony működését, és elértük, hogy legalább négy napig nem veszélyeztette egy Mexikói öbölhöz hasonló baleset a környék csodálatos és törékeny élővilágát. Ugyan az aktivistáink jelenleg börtönben vannak, de ez nem fog megakadályozni bennünket: a harcot tehát addig folytatjuk, amíg az olajtermelők nem szüntetik be tevékenységüket az Északi-sark területén.

Röviddel letartóztatásuk előtt a Greenpeace aktivisták műholdas telefonon kérték a Cairn Energyt, hogy hozzák nyilvánosságra az esetleges katasztrófákra vonatkozó elhárítási terveket. A sorozatos kérések ellenére a Cairn megtagadta a dokumentumok közzétételét, noha a szigorú biztonsági előírások megkövetelik az átláthatóságot.

Kedden reggel a Cairn részvényeinek értéke nagyot zuhant, amikor a londoni részvényesek visszatértek hétvégi pihenésükből, és a médiából értesültek a Greenpeace akcióról. A Leiv Eiriksson csak egy a két Grönland partjainál működő olajfúrótorony közül. A világ olajmágnásai érdeklődőve figyelik a Cairn körüli történéseket: ha a LeivEiriksson olajat talál, akkor az Exxon, a Chevron és más nagy olajipari cégek szintén megjelennek az Északi sarkkör területén.

A Cairn elismerte, hogy működésével legalább kilencezer tonna vegyi anyag kerül a tengerbe, ez több mint az éves norvég és dán olajkitermeléssel járó veszélyes vegyi anyagok összessége. A vállalat azt is elmondta, hogy vélhetően évtizedekbe telik majd, hogy az olajkitermeléssel járó profit megjelenjen Grönland költségvetésében ? eközben a Cairn működése komolyan veszélyezteti a grönlandi halászok tevékenységét, amely jelenleg az ország exportjának 88%-át teszi ki.

2 hozzászólás

  1. Sziasztok! Az elmúlt hetekben bizonyára sokat hallottatok a Greenpeace grönlandi akciójáról, amiben egy magyar aktivista, Major Dávid is részt vett. Előző héten érkezett haza Magyarországra, de nem sokáig marad itthon! A jövő hét pénteken viszont szívesen tartana élménybeszámolót, beszélgetést, aktivistáknak, illetve minden érdeklődőnek. Időpont: 2011. július elseje, 18 óra. Helyszín a Greenpeace Iroda (Budapest XIV. Zászlós utca 54.).