ZETApress

hírportál

Budai centrum a májbetegekért

A Hepatitis C tízszer könnyebben terjed, mint a HIV, ezután viszont évi egy-kétezer szűrés válhat valóra az Új Budai Hepatológiai Centrumban, a Királyhágó utcai Országos Gerincgyógyászati Központ földszintjén. Létrejötte a Májbetegekért Alapítvány közreműködésének köszönhető. A centrum éves szinten akár egy-kétezer beteg szűrését és kezelését teszi lehetővé. A központban egyedül Magyarországon kap helyet az úgynevezett FibroScan gép, amely segítségével a betegség fájdalommentes felismerése válik lehetővé.

Az idült vírus hepatitisek (B, C, és D hepatitis) a legutóbbi becslés alapján hazánkban mintegy 120-130 ezer egyént érintenek ? ezzel az alkohol okozta májbetegség után a májbetegség miatti halálozás második leggyakoribb okozói. Ugyanakkor az időben felismert, visszafordíthatatlan májkárosodással még nem járó esetek több mint felénél a betegség gyógyítható.

Korunk egyik legveszélyesebb betegsége a hepatitis. Tízszer könnyebben terjed, mint a HIV, mégsem fordítunk rá annyi figyelmet, mint az AIDS-re. A Hepatitis C lappangó betegség, amely képes a máj 70-80%-át elpusztítani anélkül, hogy észrevennénk. Mikor 1996-ban elkezdtük működtetni az alapítványt, mintegy ezer regisztrált Hepatitis C-vel fertőzöttről tudtunk Magyarországon. Figyelemfelkeltő kampányaink során egyre többen jelentkeztek a szűrésre és 2008 év végére már körülbelül 25 ezer betegről tudtunk. A valós szám ennek többszöröse lehet. Vagyis a szűrések népszerűsítésének óriási szerepe van a prevencióban ? nyilatkozta Telegdy László hepatológus, a Májbetegekért Alapítvány elnöke, az Új Budai Hepatológiai Centrum átadásakor tartott sajtótájékoztatón. Elmondta továbbá, hogy az új központban Magyarországon elsőként beüzemeltetett FibroScan gép segítségével elég egy mindössze 10-15 perces, az ultrahangos vizsgálatokhoz hasonló ellenőrzés a betegség felismeréséhez.

A FibroScan gép egyedülálló Magyarországon, hiszen segítségével kiküszöbölhető a fájdalommal és kórházi kezeléssel járó májvizsgálat. A májkárosodás súlyosságát, a fibrózis mértékét eddig csak szövettani vizsgálattal lehetett hazánkban meghatározni. A májbiopszia során a biopsziás tűvel a beteg máját megszúrják, és az így nyert szövetminta kerül feldolgozásra. Ez a beavatkozás általában néhány napos kórházi bennfekvést igényel, kellemetlen, és ? bár ritkán ?, de szövődményekkel (erős fájdalom, vérzés, epecsorgás, légmell) is járhat. Ezzel szemben az új FibroScan-nek köszönhetően a vizsgálat (tranziens elasztográfia) során nem szükséges behatolni az emberi szervezetbe, így semmiféle előkészítést nem igényel (még éhgyomrot sem). Fontos azonban megjegyezni, hogy a Hepatitis vírusbetegségek felismerésére nem a FibroScan szolgál, hanem ahhoz egy vérvétellel járó vizsgálat szükséges.

Horváth Gábor főorvos, az Új Budai Hepatológiai Centrum igazgatója elmondta, hogy az indokoltan vizsgálatra szoruló betegek számára ingyenesen elérhető a szűrővizsgálat, ami amiatt is lényeges, mert egy súlyosan fertőzött egy éves gyógyszeres kezelése több mint négymillió forintjába kerül az államnak. Ha valaki szeretne megbizonyosodni arról, hogy nem fertőzött, akkor első lépésként töltse ki a honlapon található tesztet, és ha a pontszámok alapján veszélyeztetettnek bizonyul, akkor keresse fel a háziorvosát és kérjen beutalót hepatológiai szakrendelésre!

1 hozzászólás

  1. Voltam a vizsgálaton, ami valóban még csak nem is kellemetlen. Feleségem is elkísért. Sajnos nem értem a kiértékelést, nekem 27,7 KPa a 5,1 KPa nejemnek. Mindenesetre én megyek tovább speciális májvizsgálatokra a László Kórház szakrendelésére. 1999-ben epekő műtét során staphylococcus fertőzést kaptam. azóta szenvedek a májnagyobbodástól. Azért jó lenne, ha valaki ezt a két értéket megmagyarázná, végül is azért végeztettük el a vizsgálatot! Amúgy ha valakinek gyanúja van a májműködésének zavaráról, ez a vizsgálat gyors és fájdalommentes.