ZETApress

hírportál

Egészséges ételeink

A napokban kerül a könyvesboltokba a Jaffa Kiadó gondozásában Szendi Gábor két könyve. Ha szeretnéd megismerni számos betegség kialakulásának hátterét, ha szeretnél egészségesebben táplálkozni és eközben mégis finomakat enni, feltétlenül ajánljuk mindkettőt! Választ kapsz belőlük arra, amit tudni akartál a paleoról, de nem volt időd megkérdezni.

Töretlen sikerrel terjed hazánkban az egész világos is egyre népszerűbb paleolit táplálkozás az egészségüket megőrizni vágyók és a gyógyulásukat keresők körében. Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás kezdőknek című műve a korábban e témában megjelent tudományos alapossággal megírt könyveinek rövid, olvasmányos összefoglalása.

Szendi Gábor 2009-ben írta meg első könyvét e témában, amely a mai nyugati orvoslás és táplálkozástudomány tudományos kritikája. Könyvében a legújabb orvostudományi kutatások eredményeire építve bizonyította, hogy a civilizációs betegségek XX. századi járványszerű terjedését a nyugati táplálkozás okozza. Későbbi könyveiben betegségről-betegségre haladva mutatta ki, hogy azok a betegségek, amelyekben ma minden második-harmadik ember meghal, még a XIX. században is ritka kórképek voltak, s e betegségek a természeti népeknél teljesen ismeretlenek.

Szendi bemutatja, hogyan alkalmazkodott az emberi szervezet evolúciója során a ma paleolit táplálkozásnak nevezett étrendhez, és pontról-pontra kimutatja, a nyugati táplálkozás mely, ettől eltérő elemei felelősek a civilizációs betegségekért. Leszámol a szívbetegség koleszterin teóriával, s bizonyítja, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket a túlzott szénhidrátfogyasztás okozza. Nem új, csak elfeledett gondolat az is, hogy a ma minden negyedik ember életét követelő rák cukor és inzulinfüggő, és súlyos kockázati faktor a D-vitaminhiány is.

A napjainkban járványos méreteket öltő 2-es típusú cukorbetegség a nyugati orvoslás által mesterségesen fenntartott betegség, amely paleolit táplálkozásra gyorsan elmúlik. Bár a paleolit táplálkozás nem fogyókúra, leglátványosabb sikereit mégis azzal aratja, hogy követve elveit, koplalás-mentesen gyors fogyáshoz és az egészséges testsúly folyamatos fenntartásához vezet.

A paleolit táplálkozás az első, minden tekintetben tudományosan megalapozott, az ember evolúciójára épülő táplálkozástan. E könyv Szendi Gábor kutatásainak rövid foglalata, kedvcsináló egy sorsfordító étrendhez és a témában való további elmélyüléshez. A forradalmian új táplálkozásra való átérést Szendi Mezei Elmirával írott két szakácskönyve is segíti.

Szendi Gábor?Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv 2.

A szerzőpáros könyve nem csak azt mondja meg, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a paleolit táplálkozással, de azt is bemutatja az olvasónak, hogyan alakulnak ki a nyugati táplálkozás hatására a civilizációs betegségek. Szendi Gábor az orvostudományi kutatások legújabb eredményei alapján tárja fel a ma leggyakoribb civilizációs betegségek kialakulásának mechanizmusát, s bizonyítja, hogy korunk betegségei korunk jellegzetes táplálkozási rendszeréből fakadnak.

Sorra veszi korunk pusztító kórképeit, mint a szív és érrendszeri betegségeket, a rákot és a cukorbetegséget, az egyre több embert érintő Alzheimer betegséget és depressziót, vagy a nőknek sok keserűséget okozó nyavalyákat, mint az endometriózist, a policisztás ovárium szindrómát és a fájdalmas menstruációt.

Elemzi a jellegzetes, táplálkozással szoros kapcsolatot mutató refluxot, gyulladásos bélbetegségeket és irritábilis bélszindrómát, az egyre több gyermek fejlődését és beilleszkedését zavaró hiperaktivitásat, s a járványszerűen terjedő allergiás betegségeket. Meglepő összefüggésekre mutat rá a mozgásszervi betegségek, mint izületi panaszok, köszvény, reumatoid artritiszt és a táplálkozás között. Tárgyalja a csontritkulás kérdését és általában az autoimmun betegségek modelljének tekinthető 1-es típusú cukorbetegséget, pajzsmirigy betegségeket és a szklerózis multiplexet.

Olyan mindennapi kellemetlenségek is meglepő kapcsolatot mutatnak a nyugati étrenddel, mint az afta vagy az aknék. Mezei Elmira pedig több mint 130 új paleolit recepttel bizonyítja, hogy a paleolit táplálkozás nem valami aszkéta életmód, hanem ízletes, a kulináris örömöket kedvelők vágyait is kielégítő étrend. A szakácskönyv egyes betegségek kapcsán konkrét étrendi javaslatokat is megfogalmaz, ezzel is segítve a betegek gyógyulását.

3 hozzászólás

  1. Szeretettel várunk mindenkit december 3-án, szombaton 17 órakor a Károly körúti Alexandra Könyvesboltban Szendi Gábor: Paleolit kezdőknek és Szendi Gábor ? Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv 2 című könyveinek bemutatóján.