ZETApress

hírportál

Lelepleztük a rohamkocsit

Újabb gyermek-rohamkocsival gazdagodott ma Magyarország. A 12 éves Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat új gyermek-rohamkocsi indításával ünnepelte születésnapját a Pappas Autó Hunyadi János utcai Élményátadójában.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítványnak sikerül elindítani az ötödik fővárosi gyermek-rohamkocsiját, a súlyos és életveszélyes állapotú gyermekek mentésére és szállítására. Az előző négyhez hasonlóan ez is az Országos Mentőszolgálattal való együttműködésben végzi feladatát. Ápolói és gépkocsivezetői az OMSZ dolgozói, míg a gyermek-szakorvosok és gyermek-aneszteziológusok kórházi orvosok.

Támogatóiknak köszönhetően az új autó Magyarország legjobban felszerelt rohamkocsija lett, amelyben minden szükséges eszköz megtalálható a sikeres és korszerű gyermekmentéshez. Beszerzése azért vált szükségessé, mert az alapítvány jelenlegi gyermek-rohamkocsija és a tartalék kocsi műszaki állapota, valamint a futott kilométereik nagy száma megkövetelte ezt. Az elmúlt 12 év tapasztalata alapján egy európai szinten is kiemelkedő gyermek-rohamkocsit sikerült építeni, amelynek kifogástalan műszaki adottságai vannak és első osztályú betegellátást képes teljesíteni.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta, hogy 1999-ben azzal a céllal jöttek létre, hogy különleges gyermek-rohamkocsik és gyermek mentőorvosi kocsik elindításával segítsék az Országos Mentőszolgálat munkáját és ezzel együtt a magyar gyermekmentést. Első kocsijukat 2001-ben, 2004-ben és 2007-ben újabb budapestiek követték, majd 2008-ban Miskolcon és Debrecenben is beindult egy-egy gyermek-rohamkocsi az észak-magyarországi és észak-alföldi régió ellátására. Orvos-igazgatónőjük a szakmai munka mellett arról is beszélt, hogy a többi régióba is egy-egy gyermek-rohamkocsi beindítását tervezik. A beszédek után a sok-sok kisgyerek húzta le a leplet az új rohamkocsiról.

Az új autó 3000 köbcentis Mercedes Benz Spinter 519 DCI. Értéke 33 millió forint, mely további húszmillió forintértékű lengyel WAS felszerelést tartalmaz. Arról, hogy hogyan épült fel, hol és milyen eszközökkel építették, milyen anyagokat raktak bele ahhoz, hogy speciálisan gyermekmentésre legyen alkalmas, idekattintva megismerhetjük. Kulcsát az Alapítvány elnöke jelképesen adta át az OMSZ gyermekmentésért felelős főorvosának, aki gyakran vonult ki eddig is a gyermek-rohamkocsikon. Mint megtudtam, nappal inkább a kórházak közötti speciális szállításokat végzik, éjszaka viszont jobbára mentésre indulnak.

1 hozzászólás

  1. Sziasztok! Lebó lánya vagyok, tök jó lett 🙂