ZETApress

hírportál

Százmilliót követelnek

I love DiákmunkaA Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdek-képviseleti Szövetsége ingyenes jogsegély keretében felvállalta a Human Operator Zrt. által ki nem fizetett iskolaszövetkezeti tagok pénzügyi követelésének behajtását ? tudatta Holub Katalin. Múlt csütörtöki feljelentésükről idekattintva olvashatunk.

Már július elején kontroll portál indult a diákmunka minden eddiginél fokozottabb ellenőrzésére. Akkor vette fel a kapcsolatot a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdek-képviseleti Szövetsége az I love Diákmunka weboldalon keresztül ki nem fizetett diákokat foglalkoztató cégekkel. Az előzetes tárgyalásokat követően közös sajtótájékoztatón tervezték bejelenteni a rövid távon segítséget nyújtó megoldást, amely mentén a károsultak megkaphatták volna jogos járandóságukat elvégzett munkájukért.

A cégek akkor ? a nyári szabadságok és egyéb rendezvényeik miatt ? elálltak ettől a szándéktól, de jelezték, az ügyben érintett diákok helyzete kiemelten fontos számukra, s folyamatosan azon dolgoznak, hogy mielőbb rendezhessék az elmaradt béreket. Közép- és hosszú távon azonban sikerült megbízható és előremutató megoldást találni, hiteles felügyeletet építve a jelenlegi rendszerbe. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) javaslatára a DiákÉSZ és a hallgatói érdek-képviseleti szervezet közös fejlesztésű és működtetésű kontroll portált indít az iskolaszövetkezetek által kínált megbízható álláslehetőségek összegyűjtésére.

A rendszer biztonságának garanciája az előzetes szűrés mellett, olyan hiteles adatbázis felépítése, amely folyamatos elégedettségmérés és visszacsatolás segítségével képes gyorsan reagálni az esetlegesen felmerülő és megoldandó problémákra. A rendszer előnye a biztonság, a munkavállalók és a munkáltatók számára egyaránt. A portál a több ponton történő minőségbiztosítás beépítésével, valamint a napi szintű kapcsolattartás lehetőségével gyors segítséget, indokolt esetben jogsegélyt is nyújt majd. A tervek szerint már idén szeptembertől. A DiákÉSZ és a HÖOK közös álláspontja szerint nem halogatható a méltánytalan helyzet mielőbbi megoldása, hiszen a diákok elvégezték a rájuk bízott munkát, amiért egyelőre senki nem fizetett. Felmerül számukra a kérdés, vajon miért választ bármely cég olyan közvetett konstrukciót, amelyről már 2016-ban kiderült, hogy kockázatos?

Mostanáig 150 károsult diák vette igénybe a DiákÉSZ ingyenes jogsegélyét, ám a károsult diákok száma meghaladja az ezer főt, s követelésük mértéke megközelíti a százmillió forintot. A DiákÉSZ megindította a behajtás érdekében szükséges jogi eljárásokat, ám ezen eljárások lefolytatása közben szembesült azzal a szikár ténnyel, hogy ugyanezen ügyben a NAV hárommilliárd forint mértékű követelése megelőzi a károsult diákok pénzügyi követelését, amelyre nem nyújt elegendő pénzügyi fedezetet sem a Human Operator Zrt. vagyona, sem az általa pénzügyileg irányított érintett iskolaszövetkezetek vagyona. A DiákÉSZ ugyanakkor szomorúan vette tudomásul annak tényét, hogy dr. Czeglédy Csaba politikai közössége ? MSZP és DK ? nem vállalja fel dr. Czeglédy Csaba diákokat megkárosító tevékenységét, s nem áll helyt helyette ezen károsult diákok kártalanítása érdekében.

Tavaly januárban egyszer már előállt a mostanival szinte megegyező tényállás: akkor is közel ezer diák kifizetése vált kétségessé a Human Operator Zrt. miatt. A súlyos helyzetet azonban nagyon gyorsan és példamutató méltányossággal megoldotta a McDonald?s Kft, s közvetlenül kifizette az üzleteiben dolgozó diákokat a Human Operator Zrt. és annak pénzügyi felügyelete alatt tartott iskolaszövetkezet helyett, s onnantól peres úton ő próbálja meg behajtani ezen követelést a Human Operator Zrt-vel szemben. Ezt a példamutató méltányosságot és rendkívül korrekt eljárást ezúton is köszöni az iskolaszövetkezeti szektor nevében eljáró DiákÉSZ a McDonald?s Kft-nek.

Mindezek után a DiákÉSZ csak annyit tud tenni, hogy azon cégek vezetőihez fordul, amely cégek számára végeztek munkát a Human Operator Zrt.-n keresztül a károsult diákok. A DiákÉSZ tehát tiszteletteljesen arra kéri a Rossmann, a Müller, a GFK Hungary, a Medicover, a DM, a CEVA-PHYLAXIA, a Victofon és a Media Markt vezetőit, hogy kövessék a McDonald?s 2016. januári példáját, s gyakoroljanak méltányosságot, fizessék ki a náluk és a javukra dolgozó károsult diákokat, s ők próbálják meg a diákok helyett peres úton ezen követelést behajtani a Human Operator Zrt-vel szemben.

1 hozzászólás

  1. Jó lenne ha szigorítanák az úgynevezett diákokat közvetetten foglalkoztató cégeket úgy, mint az utaztatással foglalkozókat nagyobb összeg letétbe helyezésével! Kíváncsi lennék arra is, hogy a diákoktól levont járulékokat hogyan hajtják be az állami hivatalok (pl. Nyugdíj, NAV) és majdan figyelembe veszik-e egykoron szolgálati időnek?