ZETApress

hírportál

Kitálalt a köztisztviselő

NAV-logóÉvi ezermilliárdos áfacsalás és kormányzati tétlenség. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) tapasztalható visszásságok és az ezt támogató egyes kormányzati körök teszik lehetővé az évi több mint ezermilliárd forint áfacsalást, amelyet szervezett bűnözői körök követnek el Magyarországon ? hangzott el a délelőtti sajtótájékoztatón

A Levegő Munkacsoport és a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) az Átlátszó.hu közreműködésével tartott sajtótájékoztatót az Aranytíz Kultúrház II. emeleti Leonardo-termében. Horváth András, a NAV határon átnyúló áfacsalások felderítésének szakkoordinátora elmondta: az adócsaló nagyvállalatoknál a NAV nem végez érdemi ellenőrzést. Ugyanakkor komoly retorziók érik azokat az adóhivatali dolgozókat, akik megpróbálnak fellépni a korrupciós jelenségek, illetve a nagy adócsalók ellen. Emiatt az ügyészségen tett feljelentést, és egyúttal a nyilvánosság támogatását is kéri.

A VÉSZ számos alkalommal hívta fel a figyelmet arra, hogy a jelenlegi adózási és adó-ellenőrzési rendszer betarthatatlan és kontraszelektív jellegű: kedvez a csalóknak, és ellehetetleníti a tisztességes szereplőket. A most napvilágra kerülő tények szerves bizonyítékai ennek a rossz rendszernek ? állapította meg Éliás Ádám, a VÉSZ elnöke.

Tudomásunk van arról, hogy az adóhivatalban a 2007-ben felerősödött és az azóta is tartó visszás jelenségekről számos konkrét jelzés, részletes tájékoztatás érkezett a kormányzat legfelsőbb köreihez, azonban semmilyen érdemi intézkedés nem történt a helyzet megváltoztatására ? jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. További részletek a Levegő Munkacsoport, a VÉSZ és az Átlátszó.hu honlapjain találhatók.

2 hozzászólás

  1. A Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) támogatja a Levegő Munkacsoport fellépését az áfacsalások és a korrupció ellen. ? Kedves Elnök Úr! Kérem engedje meg, hogy az HEBC nevében megköszönjem kedves tájékoztatását és a linkeket. Sorait olvasva külön öröm, hogy bár az HEBC is nagyvállalatokat tömörít, a korrupciót minden tagvállalatunk markánsan elutasítja és évek óta küzd ellene. Tagvállalataink nemcsak a legnagyobb adófizetők közé tartoznak Magyarországon, de egyik közös célunk az adófizetési morál javítása. Tisztelettel csatolom Önnek legújabb jelentésünket, amely ezzel a témával is foglalkozik. Szívből örülünk, hogy Önök is és más társszervezetek is, fontosnak tartják a gazdaság kifehérítését, a korrupció visszaszorítását ? írta Szántó Judit, a HEBC ügyvezető igazgatója Lukács Andrásnak, válaszként a Levegő Munkacsoport elnökének levelére, amelyben felhívja a HEBC figyelmét arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) általánossá váltak a visszaélések egyes kormányzati körök támogatásával, és ez teszi lehetővé az évi több mint ezermilliárd forint áfacsalást, amelyet szervezett bűnözői körök követnek el Magyarországon.