ZETApress

hírportál

Rostások szökésben

Rostás HenrikA 26 éve Rostás Henrik és az 51 éves Rostás Elemér október 4-én, pénteken éjjel megszökött a házi őrizetből, s azóta ismeretlen helyen tartózkodik, s a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság fogolyszökés vétség gyanúja miatt folytat eljárást ellenük ? tudatta a Police.hu rendőrségi portál.

Sosem jó hallani, ha két bűnöző szabadlábon van, pláne, ha több emberen elkövetett emberöléssel vádolják mindkettőjüket. Én sem örülök neki, nem szeretném, ha megint gyilkolnának, most mégis boldog vagyok. Ne higgyék, hogy nekik drukkolok ? szeretném, ha mielőbb rács mögé kerülnének! ? csak abban bízom, hogy a jogalkotók megváltoztatják végre korábbi döntésüket, s átírják a hatályos jogszabályt!

A két vádlott évekkel ezelőtt gyilkoságokat követett el, s emiatt előzetes letartóztatásba kerültek. Teltek az évek, de az ítélet elmaradt, mert az I. fokú bíróság azóta sem tudta meghozni azt. S mivel a hatályos jog szerint a felnőttkorú letertóztatottat ítélet nélkül nem lehet 4 évnél tovább rács mögött tartani, nemrég haza kellett engedni őket. (A fiatalkorúaknál az ítélet nélkül benntarthatósági idő csak 3 év.) Mivel a háziőrizetüket elrendelte a bíróság, a rendőrök rendszeresen ellenőrizték őket lakhelyükön. Így tettek tegnap is, de már csak a hűlt helyüket találták.

El kéne most már gondolkodniuk a jogalkotóknak, hogy ne az életkorhoz, hanem az elkövetett bűncselekmény súlyához kellene igazítani az ítélet nélkül előzetesben tölthető időt, s az érte kiszabható bűntetés plafonját kéne alapul venni. Három évig tartó szabadságvesztéssel sújtható bűnért három évig, kettőtől öt évig sújthatónál öt évig, a háromtól nyolc évig tartónál nyolcig, az öt-tizenöt év közöttinél 15 évig, s az ettől súlyosabbnál ? pláne az életfogytosnál! ? határidő nélkül lehessen mindenkit ítélet nélkül benntartani!

Rostás ElemérSajnos a bíróságok sokszor önhibájukon kívül nem tarthatják a határidőket, s ebbe a nemrég bevezetett, majd azóta már hatályon kívül helyezett kényszernyugdíjazásuk is belejátszott. Büntetőügyekben tanácsváltozás esetén ugyanis mindent elölről kell kezdeni, s mivel tavaly a 62 évet betöltött bírákat egyik napról a másikra nyugdíjba küldték, a folyamatban lévő ügyeiket sem tudták befejezni, hanem a fiatalabbaknak kellett újrakezdeni. Talán ha nem a születésnapjuknál, hanem az ügyeik befejezésénél húzták volna meg a határvonalat ? és csak újabb ügyet nem kezdhettek volna ? jóval előrébb lennénk a befejezett ügyek számában is.

A másik gond az volt, hogy a felsőbb bíróságokra előlépő bíróknak kinevezésükkor át kellett adniuk a folyamatban lévő ügyeiket, melyeket ugyancsak újra kellett kezdeni. Talán ezt is rugalmasabban kellett volna intézni, s az ítélőtáblai, vagy a kúriai munkájuk mellett a fővárosi, vagy megyei bíróságokon megkezdett büntetőügyeiket is be kellett volna fejezniük. Nem rokkan volna bele az igazságszolgáltatás, ha néhány bíró pár hónapig egyszerre dolgozott volna egy alsóbb és egy felsőbb rendű bíróságon! Talán ezen is elgondolkodhatnának végre a jogalkotók!

2 hozzászólás

  1. Hatalmas hiba volt a gyilkosokat házi őrizetbe engedni! Azt sem értem, hogy miért nem volt rajtuk jeladó? Remélem, nagyon gyorsan elkapják a szökevényeket és a bíróság és a rendőrség okul az esetből!

  2. Megvannak Rostásék! Az ORFK kommunikációs szolgálata tegnap este honlapján közölte, hogy a 26 éves Rostás Henrik és az 51 éves idősebb Rostás Elemér elfogása érdekében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a nemzetközi együttműködés lehetőségeit is igénybe vette, és a Svájci Szövetségi Rendőrség célkörözési egysége Oftringenben elfogta a két férfit. Gulyás Gergely fideszes képviselő tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, az ároktői banda ügye miatt pártja többek között azt kezdeményezi, hogy a jövőben a legsúlyosabb bűncselekmények esetén ne legyen felső határa az előzetes letartóztatás időtartamának!