ZETApress

hírportál

Tüntetőleg kukáztak

Ha nem látjuk, akkor nincs szegénység? ? tette fel a kérdést a minap az Új Szemlélet Csoport, mivel a Budapest Főváros VIII. Kerületi (Józsefvárosi) Képviselő Testület január elsejével betiltotta a kukázást: ha kiveszel valamit a szemetesből, akár ötvenezer forintra is büntethetnek!

Mi, szociális munkások, elítéljük ezt a rendeletet, amely kriminalizálja a szegénységet, belerúg a védtelenekbe, és a problémákat szőnyeg alá söpri. Mindenki számára egyértelmű, hogy a rászorulókat a nyomor kényszeríti guberálásra. A Józsefvárosi Önkormányzat és a kerület polgármestere azonban nem értük aggódik, inkább a középosztálynak szeretne kedveskedni, hogy NE KELLJEN LÁTNI, NE KELLJEN HALLANI. Elhitetni, hogy ha nem látjuk, akkor nincs szegénység ? mondták.

A kerületi önkormányzat ezzel a rendelettel fokozza a legkiszolgáltatottabb csoportok elnyomását, hatósági zaklatását és létüket még inkább ellehetetleníti. Sőt, még az emberséges viselkedés normáit is képes áthágni: ami nekem már nem kell, inkább semmisüljön meg, mintsem másé legyen.

Valóban ezt üzenik a kerület lakosai a hajléktalan embereknek, a legszegényebb családoknak és nyugdíjasoknak? SZERINTÜNK NEM! Hogy felhívjuk a figyelmet arra, mennyire embertelen ez a rendelet, a következő akciót szervezzük: Kukázzunk együtt március 10-én, csütörtökön 17 órától a VIII. kerületben, a Baross utca és a József körút sarkán, az OTP előtt! A szociális munkásokat, szociális szakembereket, hallgatókat és bárki mást, aki egyetért velünk, arra kérünk, csatlakozzon hozzánk e radikális szakmai állásfoglalás kifejezésére a ?társadalmi akció? modell alapján! ? fejeződött be felhívásuk.

Tiltakozás a kukázás betiltása ellen

Nos, akkor álljon itt egy kis beszámoló tegnapról: Fél 6-kor érkeztem meg a Baross utca és a Nagykörút sarkához, ahol mintegy 150-200 ember lehetett. Egy nagyobb csoportosulás, síppal és kézjelekkel koordinált dobolás és skandálás zajlott ? írta egy olvasónk.

Ekkor már a demonstratív kukázás és erre való felszólítás lezajlott, úgy 8-10 rendőr még ott volt. Hamarosan bejelentették a demonstráció végét; ki-ki menjen haza, illetve ha kedvünk van, akkor az előállítottakkal való szolidaritást kifejezendő a rendőrkapitányság elé. El is indultunk, kb. 6 óra, vagy negyed 7 körül 100-150-en, síppal, dobbal, nádi hegedűvel. A főbb jelszavak: A szegények nem bűnözők! ? A város mindenkié! ? illetve a szerintem nem túl eltalált This is how democracy looks like! ? voltak.

Megérkezés után úgy egy tucat rendőr gyűlt oda, szerencsére csak hevesen rádiózva okoskodni. Egy rendőr levideózott mindenkit, mosolyogtunk. Én speciel egy csinos anarchista lánnyal egy Kukázz, ne háborúzz! ? transzparenst tartottam éppen. A közegellenállás fokozatosan gyengült; a végén már csak ketten álltak a kapu előtt. 7 és 8 óra között más tüntetők hoztak teát és levest, páran játékokkal szórakoztak az egy méter széles járdán (és sokszor a úttesten is).

Egy azonosítatlan sajtós páros körbekamerázott. Valamikor 8 és fél 9 között már csak kb. 10-15 ember maradt csak. Röviddel ezelőtt azt hiszem a Munkáspárt 2006 alelnöke vörös sáljával a nyakában bejelentett egy spontán tüntetést oda. Ekkor már fáztam, leléptem. Még olyan pletyik is elterjedtek 7 óra körül, hogy a Városházán tartanak fogva 4 (máskor 6) embert ? fejeződött be olvasónk levele.

2 hozzászólás

  1. A szegénybűnözésről, a kukázós szemétkedésről nekem is van történetem. Ismerős bűz, melegedő-felolvadó ember szaga fogad az agyonreklámozott kereskedelmi bank Nagyvárad téri fiókjában. Kora tavaszi éjszaka van, friss és csípős hideggel. A bankban azonban még ilyenkor is lehet tankolni, az előtérben lévő ATM éjjel-nappal elérhető. A tágas helységben kellemes meleg fogad, gondolnak az ügyfelekre. Rájuk igen.

    A bankautomata előtti fedett részt éjszakai szállásként nemrég kinézte magának egy ferencvárosi hajléktalan. Vesztére. Mire odaérek, már csak a hűlt helye fogad. Holott éjszaka senki sem jár arra, azonban a finnyás pénzemberek ízlését zavarja a nyomor. Bankjuk tavaly több mint ezer millió nyereséget tett zsebre. Euróban.

    Az Üllői út másik oldalán már Józsefváros van. Szakadt, csonttá fagyott emberke guberál egy ?kommunális hulladéktárolóban?. Élelmet keres, tehát bűncselekményt követ el. A Józsefvárosi Önkormányzat ugyanis rendeletben tiltotta meg a “köztéri kukázást”. Akár 50 ezer forintot vagy elzárást is kaphat a guberáló hajléktalan vagy kisnyugdíjas. Az utcán szotyolázni, hangoskodni, kötekedni és bandázni lehet.

    A Mester utca és a Körút sarkánál van nekem egy kedvenc, kedves hajléktalanom. Idős összeszakadt jóságos arcú férfi. Nem erőszakoskodik, nem követel pénzt, csak szerényen álldogál. Mindig kap tőlem egy százast. Nem látom benne az ellenséget, a bűnözőt, de biztos csak jobban kellene néznem. A ferencvárosi közterület-fenntartók sem bántják vagy zaklatják. Van szívük. Tudják, dutyiba nem őt kell vinni. Józsefváros ebben is tanulhatna szomszédjától.

    Az Ecseri úti Szent Kereszt templomban szolgáló Lajos atyához egyszer betért egy csonttá fagyott, fekélyes-keléses arcú hajléktalan férfi. Egy szegénybűnöző. Kutya hideg volt akkor is. Lajos atya rögtön a pénztárcájáért nyúlt, mire a didergő hevesen tiltakozni kezdett: Nem pénz kell, csak egy kis szeretet! Lajos atya megpuszilta sebes arcát. Megölelte. A hajléktalan elsírta magát és eltűnt. Hát ilyenek ezek a gaz guberátorok. Nincs helyük a tökéletes emberek, a zselés hajú yuppie terminátorok világában.

  2. Ezeket és ehhez hasonló híreket kell közvetíteni, hogy felrázzuk az országot és végre tegyünk érte valamit. Nem olyan műsorokat szponzorálni, amiben újabbnál újabb celebek születnek és semmitmondó sztárok. Egy ilyen műsor költségvetése tíz hajléktalant tudna rehabilitálni a társadalomban.

    Vannak ilyen szervezetek de mind anyagi gondokkal küzd és csak tengődik, a szándék megvan, de mindenki elsiklik felettük és teljes lelki nyugalommal konstatálja, hogy rendben. Nekem ezzel már nem kell foglalkoznom mert van aki tegyen értük… Ugyanakkor amíg a magunk jogaiért sem vagyunk hajlandóak kiállni, addig a problémáink lefoglalnak és nem vagyunk képesek másokkal foglalkozni.

    Egy újabb módi, hogy az ünnepnapok 8 órától 22 óráig tartanak a Munka Törvénykönyve módosításának következtében: tehát este 20 órára bemész dolgozni és mivel másnap csak 8 órától kezdődik hivatalosan az ünnepnap így reggel 8-ig dolgoztathatnak… és ugyanez vonatkozik visszafelé is: ünnepnapon 22 órától hivatalosan vége az ünnepnek, tehát irány dolgozni annak, aki 2 műszakot vállalt idáig 12 órában…

    Ez csak egy apró változás, de ha megnézzük azokat a törvénymódosításokat, amik idáig történtek, akkor azt látjuk hogy a politikus mosolyogva rúg beléd és elhiteti veled, hogy ez jó neked és az érdekeidet szolgálja…

    Európai uniós tagállam vagyunk és valóban a boltok polcain sorakozó termékek árai fel is jöttek ennek a szintnek megfelelően, de a bérek maradtak, vagy éppen nem csökkentek, így 2 részre oszlik a társadalom. Az úgynevezett “középosztály” – ami mostanra inkább a felső osztály – és a szegényebb réteg, aki nap mint nap azért dolgozik, hogy a szolgáltatóknak be tudják fizetni a havonta küldött csekkeket.

    Ha valaki úgy gondolja, hogy például az áramot kiváltaná egy kis szélerőművel, annak engedélyt kell kérnie, hogy az udvarán felállíthasson egy ilyen szerkezetet és a házat lekötni a hálózatról sem egyszerű, mert ez egy kisebb vagyon. Egy átlagember ezt nem tudná megfizetni. Úgy érzem, hogy a kormány nem értünk van, de nélkülük nem lenne. Szavazz! – De kire?