ZETApress

hírportál

Megújuló villamos-vonalak

Az Új Széchenyi Terv forrásaiból fejlesztik a fővárosi 1-es és 3-as villamos-vonalakat. A 41 milliárd forint összköltségű fejlesztéshez az Európai Unió mintegy 32 milliárd forint összegű támogatással járul hozzá.

A projekt támogatási szerződését ünnepélyes keretek között, az Európai Mobilitási Héten írták alá ma délelőtt a Közszolgáltatói Korzón, a BKK Sajtósátorban, az Andrássy út ? Szív utca kereszteződésében. Az Európai Mobilitási Hét komplex fővárosi programjának egyik elemeként rendezték meg az Autómentes Hétvégét szeptember 17-18-án.

Az esemény második napján Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója ünnepélyes keretek között írták alá az 1-es és 3-as villamos vonalak fejlesztéséről szóló projekt támogatási szerződését.

A beruházás során mindkét vonalat felújítják és akadálymentesítik, a Rákóczi híd pesti hídfője és a Fehérvári út között meghosszabbítják az 1-es villamos déli vonalát. A villamosok gyorsabb haladását elősegítendő, a vonalak bizonyos szakaszain teljes vasúti pályacsere lesz, megújul a felsővezeték- és az energiaellátási hálózat is.

Az 1-es vonal a mai Rákóczi hídi végállomásától továbbépül a Rákóczi híd ? Szerémi út ? Hengermalom út nyomvonalon, csatlakozást biztosítva a Fehérvári úti villamosokhoz. Mind a meglévő, mind a tervezett szakaszokon valamennyi peron teljesen átépül, így a megállók alacsony-padlós villamosok fogadására is alkalmasak lesznek. Több helyen lift és mozgólépcső kapcsolja majd össze a peront az aluljáró-rendszerekkel. A peronokat új tetők borítják majd, az utasok könnyebb eligazodását pedig korszerű utas-tájékoztató rendszer szolgálja majd.

A 3-as villamos vonalán megújulnak a keresztező utak átjárói. A Bihari úti egyvágányú szakasz helyén két vágány építenek ki, növelve ezzel az áthaladó villamosok lehetséges számát. Az 1-es villamos vonalához hasonlóan itt is megújul majd valamennyi peron, alacsony-padlós járművek fogadására készen, az akadálymentes közlekedés feltételeinek megfelelően. A tömegközlekedés elősegítése érdekében a villamosok érzékelésére alkalmas jelzőlámpa-rendszerek épülnek, ezzel az utazási idő is csökken.

1 hozzászólás

  1. Ez nagyon jó hír – köszönjük a tudósítást!