ZETApress

hírportál

Libamáj Orosházán

A hazai piacon ? a libamáj fellegvárában ? Orosházán megrendezendő III. Libamájfesztivál népszerűsíti június 3-5-én a különleges Hungarikumot. A magyar hízott libamáj világhírű, hiszen az 1800 tonnás hazai termelés, a világtermelés 80%-a.

A jó hírnevet meg kell őrizni. Az ágazatot érő nemtelen támadások milliárdokban mérhető kárt okoztak országunknak. A magyar libamájágazatnak nemcsak hazánkban, hanem külföldön is hatalmas károkat okozott a Négy Mancs lejárató kampánya. Ezt a presztízsveszteséget csak egy külföldi marketing kampány ellensúlyozhatja, amit szakértőkkel, a kormánnyal és az ágazat szereplőivel közösen kell kidolgozni.

A kormányzat is felismerte a probléma súlyosságát, ám ahhoz, hogy hatékony megoldás szülessen, szükség van a civil szféra és a szakma találkozására, illetve külföldi piacvédő szabályozások megismerésére. Erről beszélgetünk a Millenáris Teátrum Hajó-termében Dull Péterrel, a FVM közigazgatási osztályvezetőjével, Szigeti Orsolyával a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszékének élelmiszer-marketing szakértőjével, Elekes Lajossal, a Merian Foods Kft. ügyvezetőjével és Poór Csabával, a fesztivál szóvivőjével.

Segíts Márton Gúnárnak eljutni a libaolimpiára!

Az idei Libamájfesztivál más lesz, mint a többi: a szervezők most egy országos figyelemfelhívó akciót hirdetnek, amelyhez az orosháziak és az ország segítségét is kérik! Márton lúdnak három napja van lejutni Budapestről az orosházi Libamájfesztiválra, hogy indulhasson a libaolimpián.

Márton Szegedig stoppal érkezik, az autósok segítik, azonban a fesztivál június 3-i nyitónapjának reggelétől nekünk kell segíteni Mártonnak eljutni a délután 16-kor kezdődő Libamájfesztiválra és a libaolimpiára. A feladat egyszerű: Szegedtől Orosházáig kell elhozni Márton ludat. Sportegyesületek, civil szervezetek, és kalandvágyók jelentkezését az e-mailcímen várják.

Ahogyan az olimpiai lángot viszik négyévente egyik helyszínről a másikra gyalog, most egy ludat szeretnénk ehhez hasonlóan Budapestről elhozni. Ezzel szeretnénk az ország figyelmét a libamájínyencségek és szárnyas finomságok mellett a Libaolimpiára is felhívni. A III. Libamájfesztiválon most az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kap ez a játékos vetélkedő, ahova természetesen a családok és baráti társaságok nevezését is várjuk. Előtte azonban egy komoly feladatot kell megoldanunk: Mártonnak június 3-án el kell jutnia egy kis szekéren Vásárhelyről Orosházára (Szegedtől Vásárhelyig szegedi sportolók viszik). Erre várjuk baráti társaságok, civil szervezetek, önkéntesek jelentkezését. Egy csapatnak mindössze 3 kilométeren keresztül kell Mártont segíteni. Természetesen minderről videó és fotógaléria is készül, amelyet később a fesztiválon mindenki megtekinthet ? mondta el Esküdt Attila, a fesztivál szervezője.

1 hozzászólás

  1. Hivatalosan is a magyar soros EU elnökség kulturális kísérőprogramja lesz a III. Orosházi Libamájfesztivál, melyre minden Magyarországra akkreditált nagykövetet meghívnak a szervezők, annak érdekében, hogy a diplomaták megismerhessék és világszerte hírét vigyék a magyar gasztronómia egyik csodájának: az orosházi libamájnak.

    A III. Orosházi Libamájfesztivál keretein belül a Millenárison megrendezett sajtóesemény ? ahol felmerült egy nemzetközi marketing stratégia kidolgozása annak érdekében, hogy külföldön ismét helyreállítsák a magyar libamáj megtépázott hírnevét ? eredményes volt, hiszen első lépésként a III. Orosházi Libamájfesztivál hivatalosan a magyar soros EU elnökség kulturális kísérőprogramja lett.

    Emellett Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter lesz a rendezvény fővédnöke, aki június 4-én, szombaton személyesen is ellátogat Orosházára, a Libamájfesztiválra, ahol az ágazat képviselőivel fog egyeztetni az ágazat problémáiról és a lehetséges megoldásokról. Az 1800 tonnás éves eredménnyel Magyarország a világtermelés 80%-át adja a hízott libamájnak, ezért a magyar libamáj egy olyan világhírű hungarikum, amelyet külföldön is meg kell védeni!

    Ezért rendezik meg évről-évre Orosházán – a libamáj fellegvárában – a Libamájfesztivált. A június 3-tól 5-ig tartó ingyenes rendezvényen idén először nemcsak libamájból, hanem libahúsból készült ételkülönlegességeket is kóstolhatnak a látogatók. Azáltal, hogy a III. Orosházi Libamájfesztivál a magyar soros EU elnökség egyik hivatalos gasztronómiai programja, joggal állítható, hogy júniusban három napig a Dél-alföldre és Orosházára figyel az egész kontinens – olvasható a közleményükben.