ZETApress

hírportál

Futár a BKV-nál

A SELEX Communications, a Finmeccanica egyik vállalata a Synergon Zrt-vel, amely az egyik legfontosabb magyar rendszerintegrátor cég, közösen megnyerte a budapesti közösségi közlekedés infokommunikációs hálózatára kiírt pályázatát. Fotómontázsunk Lantai József alkotása.

A rádiókommunikációs hálózat létrehozására kiírt európai pályázat Budapest és környéke összes felszíni közlekedésére vonatkozik. A Futár nevű projekt teljes költsége körülbelül 25 millió euro, ebből több millió eurót a Selex Communications ruház be a kommunikációs infrastruktúra kiépítésébe a város tömegközlekedését ellátó, fővárosi üzemeltetésű BKV számára.

A 2011. decemberig átadásra kerülő rendszer a Selex Communications milánói üzemében készül, és garantálja a magyar főváros rádió VHF lefedettségét DMR Simulcast technológiával, amely lehetővé teszi több mint 2500 jármű számára az egyéni, csoportos és vészhelyzeti hangszolgáltatást, valamint adatok információcseréjét, mint például rövid szöveges üzenetet és GPS helymeghatározást.

Giancarlo Grasso, a Selex Communications megbízott ügyvezetője így kommentálta az eseményt: ? Büszkék vagyunk erre az eredményre, amely a terület állandó monitorálása és a magyar féllel nap nap után felépített bizalmi kapcsolat gyümölcse, amelyben szerepet kap a helyi ipar is. Budapest és egész Magyarország ezekben a napokban tölti be első alkalommal az Európai Unió elnökségét, amikor minden szektor mozgalmas érési folyamatot él át. Ez az élénkség tükröződik abban a törekvésben is, hogy kiszélesítsék és javítsák az ország infrastruktúráját katonai és polgári területen egyaránt. A Selex Communications, amelynek leányvállalata van a fővárosban, élni akar ezzel a kiváló alkalommal.

A rendszer hat felületet irányoz elő: egy elsődleges honlapot és öt másodlagos honlapot, amelyek egymással IP link összeköttetésben vannak. Mindegyik felülethez tartozik 16 hordozható DMR és 32 egyidejűleg használható csatorna, amelyek biztosítják a központ és a járművek közötti kommunikációt. Minden csatorna hat ECOS-D DMR alapú rádióállomás egymás közötti használatára alkalmas LAN összeköttetéssel.

2 hozzászólás

  1. Pont erre van szükség a BKV-nál! Hadd nőjön az adósság, fizesse a polgár! Az utolsó szakasz viszont teljesen értelmetlen fordítás, igaz az eredeti szöveget sem szakember írta. Az eredeti szöveg: The system comprises six sites: one master site and five secondary sites connected with an IP link. Each position is equipped with 16 DMR carriers and offers 32 channels that can be used simultaneously for communications. Each channel can use six ECOS-D DMR radio base stations connected one another through a LAN. Az igazság valami ilyesmi: A rendszer hat bázisállomást irányoz elő: egy vezérállomást és öt másodlagos átjátszót, amelyek egymással IP link kapcsolatban vannak. Mindegyik állomáshoz 16 DMR hordozófrekvencia tartozik, amelyek egyidejűleg 32 csatornán biztosítják a kommunikációt. Minden csatorna mind a hat ECOS-D DMR rádióállomáson használható, ezek LAN kapcsolatban vannak egymással.