ZETApress

hírportál

Tudósnő a 9. Bolyai-díjazott

É. Kiss Katalin nyelvész kapta az idei Bolyai-díjat. Első alkalommal választott női díjazottat a független díjbizottság ? derült ki a Demcsák Zsuzsa moderálta tegnap esti díjátadón az MTA I. emeleti Dísztermében. Az előzmények idekattintva olvashatók. Fotóink Lantai József felvételei.

Tegnap este 9. alkalommal adták át a tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréséért járó Bolyai-díjat, amelyet ezúttal először női tudós: É. Kiss Katalin nyelvész vehetett át a mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő független díjbizottság döntése alapján. A díjat idén is Áder János köztársasági elnök adta át a Magyar Tudományos Akadémia Székházában.

Először kapta nyelvész a 2000 óta minden második évben átadott Bolyai-díjat É. Kiss Katalin személyében, aki a nyelvtudomány doktora, generatív nyelvelméleti keretben a magyar mondattan és a magyar nyelvtörténet kutatója. A független díjbizottság tanácskozása alapján kiválasztott díjazott szakterületén mintegy 200 magyar és angol nyelven íródott publikációt jegyez. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének kutatóprofesszora és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Elméleti Nyelvészet Tanszékének tanára.

A Bolyai-díj Magyarország legrangosabb civil alapítású tudományos díja, amelyet olyan, a tudományos életben külföldi mércével is kiemelkedő eredményeket elérő személyek kaphatnak meg, akik kutatási eredményeikkel hozzájárulnak Magyarország társadalmi és gazdasági fejlődéséhez. Az alapítók célja a kezdetektől az, hogy a díjjal felhívják a figyelmet a tudomány kiemelt szerepére és elérjék, hogy az emberek értékrendjében méltó helyre emeljék a tudást, a tudományt és a tudóst, biztosítva az őket megillető társadalmi elismertséget. 2017-ben a kezdeményezés mellé állt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is.

A 2015-ös díjazott Pál Csaba biológus volt, 2013-ban Nusser Zoltán neurobiológus, 2011-ben dr. Perczel András vegyész, 2009-ben dr. Ritoók Zsigmond ókorkutató, 2007-ben dr. Lovász László matematikus, 2004-ben dr. Bor Zsolt fizikus, 2002-ben dr. Roska Tamás informatikus (2014-ben elhunyt) és 2000-ben dr. Freund Tamás biológus kapta meg a kezdetben ötvenezer, majd 2009 óta százezer euróval (31 millió forinttal) járó elismerést.

É. Kiss Katalin nemcsak nyelvészként tűnik ki a korábbi díjazottak sorából, de ő az első női díjazott is. 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti-keresztjét, 2011-ben Széchenyi-díjjal ismerték el munkásságát, 2015-ben pedig Prima-díjat kapott. Hazai tudományos munkái mellett vendégelőadóként tevékenykedett már a Potsdami Egyetem Nyelvészeti Intézetében, ösztöndíjas volt Stanfordban, a Center for Advanced Study in the Behavioral Science kutatóközpontban, vendégtanárként dolgozott a Stuttgarti Egyetem Számítógépes Nyelvészeti Tanszékén és kutatási ösztöndíjasként tevékenykedett az MIT Center for Cognitive Science kutatóegységében.

? Nagyszerű érzés azt látni, hogy a Bolyai-díjjal sikerült az elérnünk, hogy valóban rangot és elismerést adjunk a tudományos élet szereplőinek és párbeszédet kezdeményezzünk arról, hogy hogyan járul hozzá a tudomány az ország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez. Biztos vagyok abban, hogy a korábbi díjazottakhoz hasonlóan Katalin is a tudomány egyfajta nagyköveteként jut el a jövőben az emberekhez ? mondta el a díj kapcsán dr. Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

? A Bolyai-díj alkalmas arra, hogy a tudomány értékeit állítsa a közösség elé; a díj, névadójának szellemi örökségét hirdetve azt üzeni, hogy nincs fejlődés kíváncsiság, örökös kérdezés nélkül ? mondta Áder János köztársasági elnök, mielőtt dr. Szabó Gáborral együtt átadta a Bolyai-díjat É. Kiss Katalinnak. A tudós asszony az elismerés átvétele után elmondta: nagy megtiszteltetés számára a Bolyai-díj, különösen a korábbi díjazottak, valamint a díjat odaítélő kuratórium tagjainak kivételes tudományos rangja fényében. ? Ez a díj nem is elsősorban a személyemnek szól, hanem egyrészt a női kutatók, másrészt a bölcsészettudományok iránti megbecsülését fejezi ki ezzel a kuratórium ? fogalmazott az első női és első nyelvész Bolyai-díjas.

2 hozzászólás

  1. Gratulálók a cikkhez és az MTA Nyelvtudományi Intézet vezetésének, külön is Prószéki Gábor igazgató úrnak, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is sokat tett a hazai nyelvészetért. További munkájukhoz sok sikert kívánok tiszta szívből!

  2. Gratulálok a díjhoz a professzor asszonynak, a Bolyai-díj azért komolyabb mint a Prima-díj, melyet az itt felsorolt nevek is méltón tükröznek!!!!!