ZETApress

hírportál

Avatatlan leleplezés

Szoboravatási meghívóMégsem avatták fel Donáth György egykori országgyűlési képviselő mellszobrát délután Ferencvárosban. A szervezők a méltatlan körülményekre hivatkozva lemondták a Páva utca sarkára tervezett avatóünnepséget ? jelentette be Valkony Károlyné, a Magyar Politikai Elítéltek Közösségének főtitkára a helyszínen.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Szabadságharcosok Közalapítvány és a Magyar Politikai Elítéltek Közössége avatta volna fel ma 15 órakor Donáth György egykori országgyűlési képviselő szobrát egykori lakóhelye, az Üllői út 55. számú sarokház falán. Az ünnepségen több tucatnyi tiltakozó jelent meg, akik nem kérünk a fajgyűlöletből, a rasszista ünneplő maga is rasszista feliratú táblákat feltartva, folyamatos fütyüléssel és kiabálásokkal fejezték ki, hogy ellenzik a szoborállítást. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke, a Fidesz alelnöke és Boross Péter volt kormányfő végül a beszédük elmondása nélkül távoztak.

Gulyás Gergely elmondta: számtalan olyan alakja van a magyar történelemnek, akinek az életútja ellentmondásos, de azzal, hogy élete végén egyértelműen mártírhalált vállalt Magyarország függetlenségéért és szabadságáért, azzal megszolgálta, hogy méltóképpen emlékezzünk rá. A kormánypárti politikus ebbe a körbe sorolta Donáth Györgyöt is, szerinte aki ismeri az életútját, az tudja, hogy a náci megszállással, egyáltalán mindenfajta megszállással szemben állt. Hangsúlyozta: egyetlen közösségre vonatkozó sértő megjegyzéssel sem értek egyet, de ettől még ha valaki az életét áldozza Magyarország szabadságáért, a magyar demokráciáért és a bajtársait menti egy perben, szándékosan vállal mártírhalált, azt főhajtásra érdemesnek tartjuk. Boross Péter mindössze annyit mondott az ünnepségről távozóban, hogy már többször kifejtette: Donáth György írásait, élete teljességét és hősi halálát kell figyelembe venni megítélésekor.

A megemlékezés előtt a helyszínen az Együtt és az MSZP képviselői is sajtótájékoztatón tiltakoztak az ünnepség ellen. Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője a gyűlölet emberének nevezte Donáth Györgyöt, aki egyformán gyűlölte a zsidókat, svábokat, utálta a románokat. Szerinte a szoborállítás bűn, és ízléstelen az, hogy a helyszíne épp a Holokauszt Emlékközponttól van pár méterre. Jelezte, mivel a szobor közpénzből valósult meg ? a Szabadságharcosokért Közalapítvány 15 millió forinttal támogatta létrejöttét ? közérdekű adatigényléssel kéri ki az ezzel összefüggő adatokat, továbbá a Ferencvárosi Önkormányzattól is választ vár arra, hogy a kerület adott-e támogatást hozzá. Beszéde végén Dénes János, 1990-94 közötti MDF-es majd független parlamenti képviselő ordítva követelte, hogy menjenek el a helyszínről a tiltakozók, mert ő társaival megemlékezni érkezett oda. A politikus mögött tiltakozó feliratokat felmutatókhoz odalépve többük kezéből kitépte a papírlapot és az újságírók mikrofonállványát is elfordította.

Ezután Heringes Anita, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt: Donáth György meggyőződéses antiszemita és fajvédő volt, szorgalmazója, hirdetője és megszavazója a zsidóellenes törvényeknek. Úgy vélte, antiszemita fajvédőnek egy demokratikus párt fiatal alelnöke nem avathat szobrot. Gulyás Gergely azért sem teheti meg ezt, mert ő az Országgyűlés magyar?német baráti tagozatának alelnöke.

Tiltakozó leleplezésHarangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta: olyan embernek kívánnak szobrot állítani, akit bár egy embertelen, elfogadhatatlan kommunista rendszer ítélt halálra, de ez semmit nem változtat azon, hogy az életútja korábbi szakaszában nyíltan antiszemita, német- és román kisebbség ellenes volt. Az ellentüntetők tiltakozó feliratokat tartalmazó lapokat próbáltak rögzíteni a fehér lepellel borított, nemzetiszín szalaggal átkötött mellszobron, ám ezzel leleplezték azt. Később egy horogkeresztet széttörő öklöt ábrázoló molinóval takarták el az Üllői út és a Páva utca sarkán levő műalkotást.

A DK ugyancsak tiltakozott az avatás ellen, közleményükben azt írták: a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont közelében felállított szobor meggyalázza meggyilkolt magyar honfitársaink emlékét, újabb kísérlet arra, hogy a múltat eltorzítva tisztára mosdassák a Horthy-korszak görénykurzusát. A MAZSIHISZ már tegnapi közleményében tiltakozását fejezte ki: álláspontjuk szerint Donáth György dicstelen politikai szerepvállalása felett akkor sem szabad szemet hunyni, ha a világégést követően egy koncepciós perben halálra ítélve a kommunizmus áldozatává vált!

1 hozzászólás

  1. Dr. Donáth György szobra mára eltűnt a Páva utca sarkáról, sőt a koszorút és a feliratokat is eltávolították a márványtábláról. A folytatás egyelőre ismeretlen…