ZETApress

hírportál

Népi mozgalmaink Trianon után

1920-ban a magyar történelem egyik legsúlyosabb krízise érkezett el. Nem csupán a történelmi Magyarország és hagyományos vezető rétegei találtattak könnyűnek: 1918 és 1919 forradalmaival együtt elbuktak a radikális reformokat szorgalmazó baloldali pártok is.

Közel hat év háborús pusztítás után gazdasági, szociális, külpolitikai és művelődési problémák sokasága halmozódott fel. Ekkor született meg a fiatal értelmiség reform iránt elkötelezett részéből a magyar népi mozgalom. Az ő történetükről szól Papp István: A magyar népi mozgalom története 1920-1990 című könyve.

A magyar népi mozgalomról meglepően keveset tud a jelenkori emlékezete, és ismereteink jó része is leginkább félreértésekből és előítéletekből táplálkozik. A népi mozgalom elitjéhez tartozók ? Németh Lászlótól és Illyés Gyulától kezdve Veres Péteren és Kovács Imrén át egészen Bibó Istvánig ? megpróbáltak választ találni a Trianon utáni Magyarország legégetőbb kérdéseire, méghozzá nem a hagyományos ideológiák mentén, hanem egy általuk ?harmadik útnak? nevezett eszmeiség jegyében.

Papp Istvánnak a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent kötete ? amely harminc év óta az első modern szemléletű összefoglalása a témának ? elsősorban azt kívánja bemutatni, hogyan és miért született meg a népi mozgalom, illetve hogy legfontosabb tagjai milyen elgondolásokat fogalmaztak meg, és milyen reformokat láttak szükségesnek 1945 előtt és után.

2 hozzászólás

  1. Sok szeretettel meghívunk mindenkit Papp István: A magyar népi mozgalom története 1920-1990. és Müller Rolf: Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban című könyveinek bemutatójára, melyet 2012. október 30-án, kedden 18 órakor tartunk az Allee Bevásárlóközpont (1117 Budapest, Október 23-a utca 8-10.) Libri Könyvesboltjában. A szerzőkkel Ablonczy Bálint beszélget.