ZETApress

hírportál

25 éves a TV-BASIC

Huszonöt évvel ezelőtt a Magyar Televízióban a BASIC programozási nyelvet és ennek felhasználását bemutató ismeretterjesztő adásokat több százezren kísérték a különböző korosztályok nagy érdeklődéssel.

Ezt követően 1985. május 29-én Magyarország nagyvárosaiban több mint tízezren vizsgáztak az akkori személyi számítógépeken használatos BASIC programozási nyelvből. Ezt a vizsgát a Magyar Televízió, az NJSZT és a SZÁMALK szervezte és bonyolította le. Az esemény negyedszázados évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezésre került sor igen népes hallgatóság előtt a SZÁMALK Zrt. tavaly átadott új székházában.

Dr. Zárda Saroltának, a Gábor Dénes Főiskola rektorának köszöntőjével kezdődött az ünnepség. Megnyitójában röviden vázolta a nagy hagyományokat ápoló főiskola eddigi szakmai múltját és jövőbeni terveit.

Garádi-Uszkay János a 30 évvel ezelőtti MTESZ Bizottság titkára bemutatta, hogy a 10 fős bizottság milyen formában segítette a hazai számítástechnikai kultúra elterjedését. Ebben a bizottságban a HTE, Műszaki Könyvkiadó, Művelődési Minisztérium, MTV, NJSZT vezető szakemberei vettek részt igen aktívan. Ennek köszönhetően indultak el a rádió, televízió adások és sok újság mellékleteként a számítástechnikát népszerűsítő sorozatok.

Havass Miklós a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács nevében mondta el gondolatait. Előadásában átfogó képet kaptunk a számítástechnika főbb mérföldköveiről. Előadásának végén külön kitért az egykori SZÁMALK vezető szerepére és ennek pozitív hatásai milyen mértékben segítették egykoron a hazai termelő és szolgáltató iparban működő cégeket. A televíziós sorozat szakmai hátterét döntő részben a SZÁMALK biztosította nagyban hozzájárult, hogy a többszázezres hallgatóság rendszeresen visszatért minden héten a televízió képernyői elé. Az adások végeztével 1985. május 29-én kerül sor az ország nagyobb városaiban a 3 órás vizsgára (75 kérdés). Bizonyítványt azok kaptak, akik a kérdések legalább 80%-át helyesen válaszolták meg.

Dr. Gordos Géza a MTESZ elnöke igen elismerően beszélt szólt az egykori szakmai szereplőkről. Külön kitért a szövetség szakmai szervezetei munkájának fontosságára, amely elengedhetetlen a műszaki fejlődés szempontjából. A vizsgázók sikeréhez a szövetség országos hálózata nagymértékben hozzá is járult a különböző konzultációs lehetőségekkel. Előadásának végén a jövő mérnökeinek képzését emelte ki melyben nagy szerep jut az egyetemekre és köztük a Gábor Dénes Főiskolára.

Tuska István az IVSZ elnöksége részéről üdvözölte a jelenlévőket. Előadásában a 30 évvel ezelőtti számítógépes fejlesztésekről és az azt követő gyors változásokról számolt be. A szövetség megalakulásával és terveivel zárta előadását.

Dr. Bakó András egyetemi tanár az egykori újságokból mutatott be néhányat és ismertette az ott közölteket. Ennek kapcsán a jelenlévők is bekapcsolódtak és elmondták egykoron szerzett tapasztalataikat is.

Ezt követően Dr. Tick József, az Óbudai Egyetem rektor-helyettese mondta el egykoron szerzett személyes tapasztalatai az MTA SZTAKI által kifejlesztett PRIMO személyi használatú számítógépről. Kitért az akkoriban alkalmazott megoldások újszerűségére valamint nagyon értékes relikviákat hozott magával, amely erről az időről sok mindent elárult a hallgatóknak.

Simonovits Miklós, az MTA rendes tagja az oktatás fontosságát emelte ki előadásában. Mint az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet osztályvezetője az algoritmuselmélet jelentőségét szemléltette amely elengedhetetlen a számítástechnikában. A Bolyai Matematikai Társulat tevékenysége és jelentősége mellett megemlítette a TIT Matematikai Szakosztályának szerepét is a számítástechnikai kultúra terjesztése területén.

Az ünnepi esemény zárásaként Zarándy Ákos előadására került sor, aki délelőtt védte meg doktori értekezését a Magyar Tudományos Akadémián. Igen érdekes és újszerű ismereteket szerezhetett a hallgatóság a sokmagos processzor architektúrákról.

Az ünnepi esemény mellett egy kiállítás megtekintésére is volt lehetősége az ide látogatóknak. Garádi-Uszkay János bemutatta a 25 évvel ezelőtti vizsgakérdéseket, amelyek a Commodore 64, ZX-SPEKTRUM, PRIMO és a HT 1080Z személyi használatú számítógépeken használt BASIC nyelvre vonatkoztak. Ennek megoldásához néhány tájékoztató információt tartalmazó anyag is elhelyezésre került az időszaki kiállításon. A Doktoranduszok Országos Szövetsége által 2009-ben készített Számítógépről, világhálóról könnyen, gyorsan című könyvből részleteket láthatnak a kiállításon.

Havass Miklós elnök úr pohárköszöntőjében elmondta, hogy minden előadónak megköszöni értékes előadását és reméli, hogy ezekre a stabil alapokra építkezve a további évtizedekben is magas szakmai színvonalon folyik a hazai számítógépes szakemberek képzése és a felhasználók ismeretei is ennek megfelelően növekednek, melyben nagy szerep jut a SZÁMALK Zrt. számára is. Az ünnepi megemlékezés a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács anyagi együttműködésével került megrendezésre!

1 hozzászólás

  1. Tisztelt köszöntéssel, 1974 ben végzett villamos mérnök vagyok A KFKI ban és a PAV-nál nukleáris rendszerekkel foglalkoztam, BASIC-et és CAMAC Basic-et is használtam. Sajnos ma már számomra az egyszerű WIN10 alatt (esetleg Linux) futó változat nem elérhető. Továbbra is meggyőződésem, hogy tizenévesek (4 ilyen korú unokám is van) KEZDŐ LÉPÉSEÍT a programozás irányába a Lőcs-Sarkadi-Szlankó-féle változattal lehetne a legjobban megtenni! Lehetőségeim szerinti számos helyen próbálkoztam (nevezett szerzőknél is), de hiába. Képes úr tanácsára fordulok Önökhöz segítségükre számítva. TISZTELETTEL VÁLASZUKAT VÁRVA: Szintai Péter