ZETApress

hírportál

Újabb gyermekvasutasok

Felavatták a frissen végzett gyermekvasutasokat. Véget ért a tanév a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton, a képzéseket sikeresen elvégző pajtásokat ? a nagyvasúti rendszerhez hasonlóan ? itt is ünnepélyes keretek között avatták fel. A gyermekvasutasok avatása szombaton volt Hűvösvölgyben.

A több mint 60 éves Gyermekvasút egyik legszebb és legörömtelibb hagyománya a gyermekvasutasok avatása, melyre minden esztendőben a tanév végén kerül sor. Az avatást ? tekintettel a hőségriadóra ? a hagyományoktól eltérően Hűvösvölgyben, a gyermekvasutas tábor területén tartották meg.

Az avatáson a 2009 őszén és a 2010 tavaszán indított gyermekvasutas tanfolyamokat sikeresen elvégző, idén összesen 140 pajtás tett ünnepélyes fogadalmat a Gyermekvasút és a Gyermekvasutasokért Alapítvány vezetői, a gyermekvasutas közösség képviselői, valamint meghívott vendégeik, szüleik és barátaik jelenlétében.

Az ünnepség a sokéves hagyománynak megfelelően a Gyermekvasút és az egykori Úttörővasút csapatzászlóinak bevonulásával kezdődött. A gyerekeket dr. Mosóczi László, a MÁV Zrt. infrastruktúra vezérigazgató-helyettese fogadta gyermekvasutassá. A tanfolyamot kitűnő eredménnyel elvégző pajtások külön jutalomban részesültek. Az avatás befejezéseként az újonnan avatott pajtások családjukkal és vendégeikkel a kora délutáni órákban egy közös utazást is tettek a Gyermekvasúton.

Gyermekvasutasok

A Gyermekvasút egyik érdekessége, hogy számos beosztásban tíz-tizennégy éves korú gyermekvasutas pajtások látják el a szolgálatot. Munkájukat felnőtt vasutasok és nevelőtanárok irányítják és ellenőrzik. A gyermekvasutasok szolgálatukat felnőtt állomásfőnökök és vonali tolatásvezetők (vonatvezetők) felügyelete mellett végzik. A mozdonyvezetők, a gőzmozdony fűtője és a technikai hátteret biztosítók szintén felnőtt dolgozók.

A gyermekvasutasok közössége

Gyermekvasutasnak lenni nem csupán a vasúti közlekedés megismerését és az annak lebonyolításában való részvételt jelenti. A gyermekvasutasok több száz fős közösséget alkotnak. A gyermekvasutas közösség tizenöt csoportból áll. Egy-egy csoport tagjai mindig azonos napokon járnak szolgálatba, közös feladatokat vállalnak, együtt vesznek részt különböző szabadidős programokon. A csoportok közösségi életét középiskolás korú ifivezetők ? szintén egykori gyermekvasutasok ? irányítják.

A gyermekvasutas csoportok felügyeletét felnőtt nevelők és a Gyermekvasút felnőtt dolgozói közül kiválasztott patrónusok látják el. Szervezésükben a gyerekek a szolgálatos napok végén csoportprogramokon, szabadnapjaikon kirándulásokon, versenyeken, a nyári tanítási szünetben kéthetes hűvösvölgyi táborozáson vesznek részt.

Gyermekvasutasok képzése

Gyermekvasutas az a tíz-tizennégy éves gyerek lehet, aki megfelel az orvosi alkalmassági vizsgálaton, elvégzi a gyermekvasutas tanfolyamot, jó tanulmányi eredményt mutat fel, valamint szülei és az iskola engedélyezi számára a rendszeres szolgálatba járást. A tanfolyamot sikeresen elvégző pajtások először tanuló szolgálatokat adnak. Amikor már a gyakorlatban is megismerkedtek a különböző beosztásokkal, önálló ? felnőtt dolgozók felügyelete alatti ? gyermekvasutas szolgálatra osztják be őket.

A gyerekek általában minden tizenötödik napon járnak szolgálatba. A szolgálati beosztás napról-napra változik, hogy lehetőség szerint mindenki minden alkalommal más szolgálatot láthasson el. A nagyvasúton dolgozó vasutasokhoz hasonlóan, a gyermekvasutasoknak is rendszeresen, éves vizsga keretében számot kell adni szakmai tudásukról. A vizsgán kiválóan megfeleltek között szakmai versenyt rendeznek.

A tizennegyedik életévüket betöltött pajtások és a megbízatásukról lemondó ifivezetők az augusztus végén megrendezett ballagáson vesznek búcsút a Gyermekvasúttól. A kiváló szakmai teljesítményt felmutató pajtások tizenhat éves korukig továbbszolgálóként alkalmanként még teljesíthetnek szolgálatot. Az ifivezetői munka iránt érdeklődők ifivezetői képzésen vehetnek részt. A Gyermekvasútról és egész éves programjairól további részletes információ található internetes oldalukon ? tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

1 hozzászólás

  1. TELJESEN EL VAGYOK VARÁZSOLVA! AZ ELSŐ KÉPEN SZEREPEL A LÁNYOM!!! Ő A MÁSODIK A SORBAN! FANTASZTIKUS!