ZETApress

hírportál

Elnöki dicséret

Nenad Lalovic szerint Budapest a valaha volt legjobb vb-t rendezte! Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnöke a 2018-as Birkózó-világbajnokságot nemcsak hazánkban, hanem külföldön is dicsérte ? tudatta dr. Világi Péter, a birkózó-vb sajtófőnöke.

A valaha volt legjobbnak titulálta az eseményt a sportvezető a sport világában igencsak befolyásosnak számító insidethegames.biz oldalnak. Nenad Lalovic, akit 2014-ben választottak meg az UWW elnökének, és aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezető testületének is tagja állítja, hogy egyebek mellett a kiemelés, a passzivitás büntetése, a zene- és fény-show is hozzájárult ahhoz, hogy ez az esemény ilyen hatalmas sikert arasson.

? Bátran mondhatom, hogy Budapest a valaha volt legjobb vb-t rendezte ? jelentette ki a sportvezető. ? Több mint 140 ország vett részt, és több mint 35 tévéállomás közvetítette élőben az eseményeket. 850 birkózó, 933 küzdelem során mérte össze erejét, és egy rendkívül magas színvonalú bíráskodásról, valamint Fair Play-ről beszélhettünk a mérkőzések mindegyikén. A szervezés szempontjából pedig, bár a házigazdák nagyon jó rendezőnek bizonyultak, el kell mondani, hogy a fejlődés a szabályoknak köszönhető elsősorban ? tette hozzá Nenad Lalovic, aki hangsúlyozta: az utóbbi években sokat változott a sportág.

Ebben az évben először büntették passzivitásért a birkózókat, ezzel megpróbálva ösztönözni őket arra, hogy többet támadjanak. Azt a versenyzőt, aki túlságosan védekezően birkózott, úgy büntették, hogy az ellenfele kapott egy pontot. Kötöttfogásban a büntetett birkózónak le kellett feküdnie a szőnyegre, és hagyni, hogy ellenfele ebből a számára előnyös pozícióból támadjon.

? Az új szabályok kényszerítik a versenyzőket a támadásra, máskülönben nincs esélyük nyerni, ez viszont mindeddig nem így volt ? jelentette ki Lalovic. ? Korábban arra vártak, hogy az ellenfél hibázzon. Most ez teljesen másképp van. Szabadfogásban van egy úgynevezett aktivitási idő, amikor pontot kell szereznie a büntetett birkózónak. Kötöttfogásban, passzivitás esetén egyből lekerülnek a szőnyegre, és az ellenfélnek máris van egy pontja. Majd ezután, a büntetett birkózónak muszáj támadnia és pontot szereznie, különben elveszítheti a meccset. Szóval minden sokkal gyorsabban megy ? mondta az elnök.

A kiemelést minden súlycsoportban bevezették, ezzel biztosítva, hogy a legerősebb birkózókat ne sorsolják ki egymás ellenfeleként már az első körökben. Emellett pedig, hangos zene és fény show ment minden éremért folyó összecsapás előtt és után. ? Mindennek nagy hatása van a szőnyegen folyó küzdelmek színvonalára ? állítja az UWW elnöke. ? A birkózók érzik, hogy milyen a légkör, és ezáltal többet akarnak mutatni, emiatt több kockázatot vállalnak, és mi pontosan ezt szeretnénk. Azonban ez gondot is jelent néhány bíró számára, ugyanis nincsenek hozzászokva a nagy tömeghez, a hangokhoz és a fény-effektekhez sem. Nagyon tapasztalt bírónak kell lenned ahhoz, hogy tudd kezelni mindezt ? mondta.

Időnként a Papp László Budapest Sportarénában fülsüketítő volt a hangulat, a harsogó zene és a nézősereg felől érkező dudaszó miatt. Arra a kérdésre, hogy a birkózás felfelé tart-e, a válasz azonnal érkezett: Határozottan! Úgy gondolom, hogy azok, akik néhány évvel ezelőtt néztek birkózást, és a mostani világbajnokságot is megtekintették, óriási különbséget láthattak. Rengeteg üzenet, megjegyzés érkezett hozzám a világ minden tájáról.

Szóljon hozzá!