ZETApress

hírportál

Bronzérmes győri folytatás

Gercsák Szabina jobbrólGercsák Szabina bronzérmes lett tegnap a győri U23-as Judo Eb-n! A Győrben zajló U23-as Judo-Eb második versenynapján a mieink közül Gercsák Szabina volt érdekelt a délutáni programban, a DVTK-Miskolci JC sportolója Pupp Réka pénteki ezüstje után nagy küzdelemben bronzérmet szerzett a 70 kg-s súlycsoportban.

Gercsák Szabina ipponnal kezdte győri szereplését, azeri ellenfele csak statisztálni tudott a magabiztos diadalhoz. Flórusz János tanítványa ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, ahol a német Maekelburg ellen vereséget szenvedett. Az összecsapást a magyar judós kezdte jobban, vazarival vezetett, ám a német leszorítással nyerni tudott. Gercsák Szabina kifogásolta, hogy a földharc már a küzdőtéren kívül indult el, de a bírók nem változtattak az eredményen.

Csalódott volt a miskolci judos. Pályafutása során minden utánpótlás világversenyen szerzett aranyérmet, ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnok, junior világ- és Európa-bajnok, kétszeres U23-as Európa-bajnok ? és most a harmadik U23-as Eb-aranyérméért indult harcba. A vigaszágon a horvát Violic nem tudta feltartóztatni a 22 esztendős magyar judost, aki így pályafutásának utolsó utánpótlás versenyén a bronzéremért léphetett tatamira. Ellenfele a svájci Lengweiler, a Glasgow-i olimpiai kvalifikációs verseny bronzérmese volt, akit 2015-ben és 2016-ban háromszor is le tudott győzni, 2017-ben viszont az usteri tornán a svájci bizonyult jobbnak.

Győrben óriási csatát vívtak egymással, előbb két intést kapott a magyar sportoló, majd a svájci neve mellé is felkerült két büntetés. A hosszabbításban végül egy akciópont döntött, a miskolci versenyző indítását koronázta siker, így az övé lett a bronzérem ? az összes korosztályban szerzett kontinensbajnoki érmeit számolva már a tizenegyedik medál a sorban. ? Nem szép nap ez számomra, hiszen tíz esztendővel ezelőtt ezen a napon veszítettem el az édesapámat. Győzni jöttem Győrbe, sajnos ezt nem sikerült megvalósítani, de szerencsére a bronzérmet is egy győztes meccs után lehet átvenni ? nyilatkozta Gercsák Szabina.

? Egy új szabály szerint a küzdőtéren kívül földharccal is folytatódhat az akció. Egyrészt erről bennünket elfelejtettek tájékoztatni, másrészt az ellenfelem mozdulatsora sem volt folyamatos, nagyon szomorú voltam az ítélet miatt. De igyekszünk ebből is tanulni ? ejtett szót az elveszített összecsapásáról is Szabina. Súlycsoportjában indult Lőrincz Renáta, az UTE judosa is, aki Prosdocimo ellen az utolsó másodpercben kapta meg a harmadik intését, így nem küzdhetett tovább.

Jól kezdett mindkét magyar judos a 81 kilogrammosok között. A világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztiánnal melegítő Gőz Roland szlovén riválisát két vazarival győzte le, az ifjúsági vb-bronzérmes Tóth Benedek pedig a grúzos hangzású, de osztrák színekben szereplő Borchashvilli ellen vazaris hátrányból felállva ipponnal harcolta ki a továbbjutást. A folytatásban Gőz Roland a németek junior bajnoka, Timo Cavelius ellen ipponnal veszített, a KSI SE 19 esztendős versenyzője így helyezetlenül zárta a kontinensbajnokságot. Búcsúzott Tóth Benedek is, de társához hasonlóan nem érheti kritika, a Rákosvidéke Hajtós DSE 17 esztendős reménysége keményen odaállt a grúz Akalkaci ellen, s bár hamar vazaris hátrányba került, végig nyomás alatt tartotta ellenfelét. Mindkét fiatal magyar fiú jól harcolt, fogunk még velük találkozni!

Erős napnak ígérkezik számunkra az U23-as Európa-bajnokság mai zárónapja: nyolc judosunkért is szoríthatunk, többen közülük éremre pályáznak a győri Audi Arénában ? tudatta Gombkötő Roland, Magyar Judo Szövetség Médiabizottság. Fotónk Horváth György, MJSZ felvétele

Díjátadás az Audi Arénában

A Magyar Judo Szövetség részéről dr. Tóth László elnök és Nagy György főtitkár az MJSZ Életműdíját adta át Jungi Csabának, aki éveken át volt a szövetség alelnöke, Győr alpolgármestereként pedig sokat tett az utánpótlás világversenyek megrendezéséért. Ugyancsak elismerést vehetett át Nagy Zsuzsanna, aki a ?90-es években sokat tett a női judo elfogadtatásáért, junior világ- és Európa-bajnoki érmei után 1991-ben érte el pályafutásának legnagyobb sikerét: Prágában megnyerte a felnőtt Eb-t. Mindmáig a legfiatalabb női Európa-bajnok! Nagy Zsuzsanna a Magyar Judoért ezüst fokozatát vehette át.

Szóljon hozzá!