ZETApress

hírportál

Négymillió a nyerteseknek

Véget ért a Magyar Lovasterápia Szövetség péntektől vasárnapig tartó XIV. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenye (CDI3*/CDI-W/CDIJ/CDIY/CDIP/CDN-A) és Lovasterápiás Versenye Fóton ? tudatta Pethő Zsófia, az NGYSZ sajtóreferense.

Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is a Gyermekmentő Szolgálat ismert közéleti tagjai ? politikusok, művészek, sportolók ? vállalták el. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központját péntektől vasárnapig díjlovasok és olyan, sérüléssel élő gyerekek népesítették be, akik év közben lovasterápiában részesülnek, és most büszkén mutatták be a versenypályán, hogy mit is sikerült elsajátítaniuk a terápiás fejlesztés során. Az egészséges sportolók és a sérült gyerekek három pályán, változatos versenyszámokban indultak a díjakért.

Vasárnap is kegyes volt az időjárás a lovasokhoz, hisz a hideg, csípős reggel után kisütött a nap. Így a versenyek kellemes, vidám hangulatban zajlottak le. A versenyszámok házigazdái ismét az NGYSZ Magyar Egyesület közéleti tagjai voltak. Az utolsó napon a díjlovas versenyeket Glattfelder Béla, az Európai Parlament volt képviselője és Edvi Péter, a NGYSZ alapító elnöke nyitotta meg. A délelőtti lovasterápiás versenyek házigazdája Demján Lídia, az NGYSZ barátja volt. A tanulásban akadályozott gyerekek önálló lovaglásban versenyeztek ügyességi pályán, a hiperaktív gyerekek gyógypedagógiai voltizsálást mutattak be.

A további versenyszámok házigazdái Janza Frigyes nyugalmazott dandártábornok, Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, Harrach Péter, az NGYSZ alelnöke és Csampa Zsolt helyettes államtitkár voltak. A terápiás verseny keretében rendezték meg a Mádl Ferenc Emlékversenyt, ahol a gyerekeknek egy kis történetet kellett előadniuk, amelyben a ló is szerepel. A versenyszám házigazdája Harrach Péter, az NGYSZ alelnöke volt. A zsűrizésben részt vett Papadimitriu Athina, a Budapesti Operettszínház művésze is. A lovasterápiás verseny összesített győzteseinek Harrach Péter, Papadimitriu Athina továbbá dr. Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár adták át a több mint négymillió forintnyi pénznyereményt és tárgyi adományokat.

A gyerekek egyik kedvenc versenyszáma a Közös Díjlovas és Lovasterápiás Verseny, amely mindig nagyon jó hangulatban zajlik. Ebben a versenyszámban élsportolók és sérült gyerekek egymással mérik össze tudásukat, a lelátó pedig hangos a szurkolóktól. Idén a közös versenyszámon Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ és ÉMÁSZ Igazgatóságának elnöke és Axel Brockmann, a Hannoveri Cellei Ménes igazgatója segítette a versenyző gyerekeket csapatkapitányként. A vasárnapi versenyt az ELMŰ Nagydíj Kűr, Világkupa zárta, melynek szintén Marie-Theres Thiell, az ELMŰ és ÉMÁSZ Igazgatóságának elnöke volt a házigazdája.

A vasárnapi díjlovas versenyszámok és győzteseik

A Nemzetközi Junior Kűr győztese Anezka Zajicova, Csehország, Stasia EG nevű lovával.
A Könnyű-osztályú 9 feladat győztese Németh Gábor, Don Thatch nevű lovával.
A Nemzetközi Póni Kűrt Anna Prochazkova, Csehország, nyerte Nice Guy nyergében.
A Fiatal Lovas Kűr nemzetközi versenyszám győztese BORZA Dominik, Dongó nevű lovával.
A Nemzeti Junior Zenés Kűr győztese Marketa Vasova, Csehország, Leontyna nevű lovával.
Az ELMŰ Nagydíj Speciál nemzetközi versenyt Mestre Morgan Barbancon, Franciaország, Bolero nevű lovával.
Az Intermediate I Kűr (Nemzeti verseny) első helyezettje Dallos Zsófia Central Casino Cantor nevű lovával.
Az Intermediate I Kűr (Nemzetközi verseny) első helyezettje Thamar Zweistra, Hollandia, Erina nevű lovával.
ELMŰ Nagydíj Kűr, Világkupa nyertese Benjamin Werndl, Németország, Daily Mirror9 nevű lovával.
A CDI legeredményesebb magyar versenyzője Zengő Réka lett.
A CDI legeredményesebb külföldi versenyzője Mestre Morgan Barbancon, Franciaország lett.
A CDN legeredményesebb hazai versenyzője Dallos Zsófia lett.

A kora őszi verseny idén is vidám családi programokkal egészült ki: többek között különböző gyerekjátékok, autóbemutató és tesztvezetés, arcfestés, mini KRESZ-pálya várta a kicsiket és nagyokat. A gyerekeket és fiatalokat a kikapcsolódás mellett a már megszokott egészségmegőrző szolgáltatásokkal, ingyenes fogorvosi szűréssel és szaktanács-adással várta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza. Így az élmények mellett az egészségtudatosság is kiemelt szerepet kapott ezen a hétvégén.

Bekapcsolódott szombaton a rendezvénybe az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) ? Biztonságosabb Internet Program is, melynek oktatói játékos előadásokat tartottak a biztonságos internet használatról a versenyre kilátogató és a lovasterápiás versenyen részt vevő gyerekek részére. Jövőre szeretettel várnak mindenkit szeptember 27-29-én Fóton, a XV. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenyen és Lovasterápiás Versenyen.

Szóljon hozzá!