ZETApress

hírportál

Lovak és lóerők Fóton

Folytatódik a Magyar Lovasterápia Szövetség XIV. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenye CDI3*/CDI-W/CDIJ/CDIY/CDIP/CDN-A és Lovasterápiás Versenye Fóton. A pénteki izgalmak után szombaton folytatódtak a lovasterápiás versenyszámok az NGYSZ fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában ? tudatta Pethő Zsófia sajtóreferens.

Fülöp Attila, az EMMI államtitkára kora reggel indította el a nap lovasterápiás versenyszámait. Délelőtt hiperaktív gyerekek mutatták be a lovasterápiás fejlesztésen korábban megszerzett tudásukat, a játékos ügyességi feladatokat önállóan lovagolva, illetve vezetett lovon hajtották végre. A kora délutáni csapatverseny idejére Szilveszter Tibor, a Mercedes-Benz Hungária Kft. haszongépjárművek üzletág, értékesítési és marketing igazgatója vette át a házigazda szerepét. Őt követte prof. dr. Frenyó László, a Magyar Lovasterápia Szövetség Felügyelőbizottságának elnöke, aki az értelmileg és tanulásban akadályozott gyerekeknek rendezett voltizsálás, továbbá a mozgássérült gyerekek ügyességi számainak volt a házigazdája.

Önálló lovaglás ügyességi pályán hiperaktív gyerekek számára, A1/H kategória
11 év alattiak korcsoportja: 1. Farkas Gergely, Pannon Major (Fót)
11 évesek és a felettiek korcsoportja: Huszár Miklós, Korona Póni Klub (Kaposvár)

Ügyességi feladatok vezetett lovon, 6 éven felülieknek, A6/N kategória:
7-8 évesek korcsoportja: Balassa József, Nóniló csapat (Mezőhegyes)
9-10 évesek korcsoportja: Kollarics Álmos, TALPaLÓ Szabadidősport Egyesület
11 év felettiek korcsoportja: Almási Attila, Csalogány Óvoda és Ált. Isk. (Budapest)
Tanulásban akadályozott kategória: Balassa János, Nóniló csapat (Mezőhegyes)
Értelmileg akadályozott kategória: Szani Dani, Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány (Fót)

Ügyességi feladatok vezetett lovon, 5-7 éveseknek, A6/K kategória:
5 évesek korcsoportja: Farkas Nóra, Pannon Major (Fót)
6 évesek korcsoportja: Horváth Bítia, Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány (Fót)
7 évesek korcsoportja: Pátkai Levente, Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány (Fót)

Ugyancsak folytatódtak a nemzeti és a nemzetközi díjlovas versenyszámok több korcsoportban és nehézségi fokban (könnyű, közép és nehéz osztályú lovaglás). A szombati versenyszámok házigazdái többek között Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, illetve az NGYSZ Magyar Egyesület tagjai: Körmendy-Ékes Judit, Wichmann Tamás kenu világbajnok és Kammerer Zoltán világ- és olimpiai bajnok kajakozó voltak.

A könnyű osztályú díjlovaglás (CDN) L8 nemzeti versenyszám győztese: Koszta Botond, Magyar Lovasterápia Szövetség, Bicolor II nevű lovával.
Az Intermediate I Nemzetközi versenyszámot Thamar Zweistra, Hollandia, nyerte Erina nevű lovával.
Az Intermediaire I. Nemzeti verseny győztese Dallos Zsófia, Xenophone Lovas Klub, Central Casino Cantor nevű lovával.
Mercedes-Benz Nagydíj győztese: Mestre Morgan Barbancon, Franciaország, Bolero nevű lovával.

A délutáni versenyek egyik kiemelt száma a nemzetközi kategóriában a Mercedes-Benz Nagydíj Világkupa volt, melyet Dorothee Schneider, Németország nyert, Fohlenhofs Rock’n Rose nevű lovával. A számot Szilveszter Tibor, a Mercedes-Benz Hungária Kft. haszongépjárművek üzletág, értékesítési és marketing igazgatója nyitotta meg.

Az eseménydús verseny a kicsit borongós, szeles időben vidám családi programokkal egészült ki: többek között különböző gyerekjátékok, autóbemutató, arcfestés, mini KRESZ-pálya. A gyerekeket és fiatalokat a kikapcsolódás mellett a már megszokott egészségmegőrző szolgáltatásokkal, ingyenes fogorvosi szűréssel és szak-tanácsadással várta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza. Így az élmények mellett az egészségtudatosság is kiemelt szerepet kap ezen a hétvégén.

Először kapcsolódott be a rendezvénybe az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) ? Biztonságosabb Internet Program ?, melynek magyarországi konzorciumvezetője a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A szervezet a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul, ezért is települnek ki a SIP-oktatók mindhárom napon 9 és 17 óra között, és tartanak előadást a biztonságos internet-használatról a versenyre kilátogató és a lovasterápiás versenyen részt vevő gyerekek részére. Amíg a gyerekek játszottak, addig a szüleik tesztvezetésen próbálhatták ki a legújabb Mercedes-Benz modelleket. Az ingyenes rendezvény ma késő délutánig tart, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Szóljon hozzá!