ZETApress

hírportál

Darts Eb a MOM-ban

Darts EbRekordlétszámmal rajtol a sporttörténelmi darts Eb Budapesten: 38 ország 288 versenyzője vesz részt a szeptember 26-a és 28-a között Budapesten sorra kerülő steel darts Európa-bajnokságon ? tudatta Bányász Árpád. A múlt heti sorsolásról idekattintva olvashatunk.

A sporttörténelmi kontinensviadalon ? hiszen Magyarország először rendez felnőtt darts világversenyt ? a hazai szakvezetés a válogatottaktól a mezőny első felébe jutást várja, és bizakodik az éremszerzésben is. A MOM Sportközpontban szerdától szombatig tartandó megmérettetésre a WDF (World Darts Federation) világszövetség 39 európai tagországa közül 38 nevezett: ilyen nagy mezőnyre még nem volt példa az Eb-k történetében.

Csapatban 38 férfi és 34 női válogatott mérkőzik meg egymással, emellett egyéniben és párosban avatnak Európa-bajnokot. Hazánkat négy-négy játékos képviseli mindkét nem küzdelmeiben. A férfiaknál Petrács Gábor, Rucska József, Székely Pál és Takács Gábor, míg a nőknél Csombok Krisztina, Erdei Nóra, Ihász Veronika és Ölei Annamária áll tábla elé. Kövesdi Andrea szövetségi kapitány szerint elsősorban egyéniben van esély sikerekre: Csapatban szép eredménynek számítana egy-egy pozíció a középmezőnyből, egyéniben azonban bármi megtörténhet. Ne feledjük el, hogy Ihász Veronika személyében van egy világranglista hetedik helyezett kiválóságunk ? mondta.

A többszörös hazai bajnok Ihász Veronika nemcsak saját sikerében bízik, hanem abban is, hogy az Eb egy lökést ad a sportágnak: Szeretnék az első háromban végezni, ez egy hazai rendezésű versenyen nagyon boldoggá tenne. A darts itthon is egyre népszerűbb, és remélem, hogy a budapesti Európa-bajnokság után még többeket mozgat majd meg a sportág, akár amatőr szinten, akár igazoltként ? bizakodott.

A magyarok jó szereplését nehezíti, hogy a WDF világszervezet legjobbjai közül sokan jönnek el a magyar fővárosba. A férfiaknál itt lesz a világranglistán második angol Scott Mitchell, de a holland Willem Mandingers és Wesley Harms is az elit tagja, az orosz Borisz Kolcov és Alekszandr Oreskin pedig vb-címvédők párosban. A hölgyeknél az indulók között van a világranglistát vezető, korábbi világ- és Európa-bajnok angol Deta Hedman, a rangsorban harmadik holland Sharon Prins és a negyedik angol Fallon Sherrock.

? Az Eb-n a papírforma alapján angol és holland fölény várható ? mondta Bereczki Béla, a Magyar Darts Szövetség szakmai igazgatója, aki arról is beszélt, hogy a televíziókban hétről hétre látható profi sztárok szinte mindegyike a WDF versenyrendszerből került ki. A versenyzőkön kívül Budapestre érkezik a WDF teljes vezérkara is, amely a keddi megnyitót megelőzően itt tartja szokásos éves találkozóját. A világszövetség szigorú szabályai miatt a MOM Sportcsarnokban a szerdától péntekig tartó selejtezők és elődöntők ideje alatt az érdeklődők a versenyterem mellett felállított Fan Zone területén követhetik élőben az éppen zajló mérkőzéseket. Szombaton, a döntők idejére azonban már a jegyüket megváltó nézők előtt is megnyílik az Eb versenyterme.

Szóljon hozzá!