ZETApress

hírportál

Virtuális műrepülés

Indulnál a Red Bull Air Race-en? A Google segítségével most megvalósíthatod az álmod!Páratlan élménnyel gazdagodhatnak a motorsport rajongók: a Google és a Red Bull Air Race elindította a világ első, virtuális valóságra épülő repülési élményét, amely valós adatok segítségével a repülés új dimenzióját hozza el a sport szerelmesei számára.

A Google Daydream VR platformján elérhető Red Bull Air Race LIVE VR által a nézők minden eddiginél közelebb kerülhetnek a Red Bull Air Race Világbajnokság száguldó gépeinek versenyéhez ? élőben és felvételről egyaránt.

A Red Bull Air Race sorozatában a világ legjobb műrepülő pilótái versengenek egymással. A leggyorsabb, legfürgébb és legkönnyebb sportrepülőkben ülő pilóták 25 méter magas légi kapukból kialakított alacsony versenypályán navigálnak akár 370 kilométer/órás sebességgel és időnként 10 G-s terhelés mellett. A sebesség, precizitás és szakértelem ilyenfajta kombinációja korábban csak a világ legkiválóbb pilótái számára volt elérhető. Ám mostantól a rajongók is átélhetik a versenyzés izgalmát az egyedi, élő VR élmény segítségével. A Google-lel szorosan együttműködve kifejlesztett program újfajta közvetítési módot teremt a sporteseményekhez.

Valódi repülés, valódi adat, valós idejű VR

A Red Bull Air Race LIVE VR egyenesen a pilótafülkéből közvetíti a valós idejű távolságmérési adatokat, a program ezek alapján egy 360° fokos virtuális valóságot teremt meg, így a nézők különböző szögekből és nézőpontokból is bepillantást nyerhetnek a versenybe. A VR élmény a pilóták valós repülési adatait használja fel, mint például a földrajzi szélesség, hosszúság, forgás, zuhanás/ereszkedés és repülési sebesség. A program ezeken az adatokon keresztül teremti meg a lélegzetelállító látványt és érzékelteti a repülés valódi dimenzióit, továbbá a rajongók nyomon követhetik a pilóta sebességét és a rá eső G-terhelést is.

A Google mobil platformja, a Daydream olyan minőségi VR kontenteket kínál, amely mindenki számára elhozza a virtuális valóság élményét. A Daydream View headset és bármely Daydream kompatibilis okos-telefon a nézőket egyenesen a Red Bull Air Race pályájára repíti. A Daydream kontrollert használva a felhasználók könnyedén navigálhatnak végig a pályán, szabadon választva a különböző nézőpontok közül, beleértve a pilótafülkét is. Most először valósul meg adatközvetítés a platformon, így a rajongók a már lezajlott versenyeken mellett élőben vehetnek részt a 2018-as Red Bull Air Race világbajnokság futamain is.

? A Red Bull Air Race Világbajnokság pilótáiként nekünk van a legizgalmasabb dolgunk a világon. A rajongók eddig kívülről láthattak minket, belülről viszont nem igazán. Az applikáció mindezt megváltoztatja! Azoknak, akik otthonról követik a versenyt, lehetőségük lesz velem repülniük. Ez egy olyan különleges élmény, amelyre eddig nem volt példa ? fejtette ki Michael Goulian, a Red Bull Air Race Master Class pilótája. ? Szerintem a rajongók a legjobban azt fogják élvezni, hogy látják majd, milyen közel repülünk a pilonokhoz, mennyire gyorsan repülünk, és hogy milyen nagy szögeket teszünk meg a kapukon áthaladva ? mondta.

Éld át újra a 2017-es évad fináléját!

A Red Bull Air Race LIVE VR jelenleg több mint 40 repülést tartalmaz a Red Bull Air Race Világbajnokság 2017-es szezonzárójáról, amit a híres Indianapolis Motor Speedway-en rendeztek meg. Az egyik kiemelt futam Joshide Muroja repülése, aki az utolsó menetben pályarekordot állított fel, és itt szerezte meg 2017-es világbajnoki címét. A rajongók és a pilóták is izgatottan várták, hogy kipróbálhassák a Daydream VR élményt, amit egy külön kijelölt helyen tekinthettek meg.

? Ez tényleg hihetetlenül hasonlít arra, ami a valóságban történik. Nagyon fogja élvezni mindenki ? mondta a japán Joshide Muroja, miután kipróbálta a Red Bull Air Race LIVE VR-t. Martin Šonka, a Master Class cseh pilótája, a 2017-es világbajnokság II. helyezettje rámutatott a csapatok számára biztosított előnyökre is: Lenyűgöző! Nagyszerű eszköz nem csak a nézőknek, de nekünk pilótáknak is, mivel így láthatjuk a hibáinkat, amiket a korábbi repüléseink alkalmával elkövettünk, és megtalálhatjuk a megoldást. Ez a technológia számunkra is segítség lehet.

A Red Bull Air Race LIVE VR élmény a Daydream komptibilis okos-telefonokon (pl. Pixel), és Daydream View headseten érhető el a Google Play Store-on keresztül. A headset-et forgalmazó országokban a rajongók ingyen letölthetik az applikációt és újra átélhetik az indianapolisi finálé izgalmait. A nézőknek 2018-tól élőben is lehetőségük van VR-on követni a világbajnokság versenyeit, így olyan izgalmas helyszíneken csatlakozhatnak a pilótákhoz, mint Budapest vagy Kazany. A Daydream View jelenleg Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, Koreában, Puerto Rico-ban, Spanyolországban, Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban elérhető. A hét elejei sajtótájékoztatójukról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!