ZETApress

hírportál

Műrepülők Cannes felett

Először repültek Cannes felett a Red Bull Air Race pilótái. Az ausztrál Matt Hall nyerte a Red Bull Air Race első franciaországi futamát ? tudatták sajtósaik. Több mint 83 ezer ember felett zúgtak fel a motorok a Red Bull Air Race versenytörténetének első franciaországi állomásán.

A háromnapos Cannes-i hétvégén nem volt hiány izgalomból, a kiélezett küzdelemből az ausztrál Matt Hall került ki győztesen, aki 2016. után most először állhatott a dobogó legfelső fokára. A második helyet a német világbajnok Matthias Dolderernek, a harmadikat pedig az amerikai Michael Gouliannak sikerült megszereznie.

A Red Bull Air Race régóta várt franciaországi bemutatkozóján a Riviéra felett nem volt hiány a drámából. A tavalyi második helyezett ausztrál Matt Hall idén igyekszik visszatérni a régi formájához, ami már kétszer is feljuttatta őt a dobogóra. Hall ezúttal elsőként repült a Master Class finalista 4 pilótája közül, 57,692-es idővel. Őt a japán Joshide Muroja követte, aki két másodperces büntetéssel zárta körét, majd a német Dolderer, aki mindössze 0,072 másodperccel végzett az ausztrál mögött. A futam legnagyobb meglepetését azonban egyértelműen a cseh pilóta, Martin Šonka okozta, aki, miután bejutott a legjobb négy közé, végül a 8. forduló során történt technikai szabályszegése (a maximum RPM határ átlépése) miatt a nyolcadik helyen zárta a versenyt. Így a 2018-as világbajnokság éllovasa, az amerikai Michael Goulian lépett a helyére az utolsó körben, és egészen a harmadik helyezésig repült, megtartva összesített első pozícióját a tabellán.

A világbajnokság következő állomása, Japán, kulcsfontosságú lehet a pilóták számára. A világbajnok címvédő, az összesítettben harmadik helyen álló Muroja a hazai pálya nyomása alatt versenyez majd, ám Goulian is eddigi legjobb formáját mutatja. Ha ez nem lenne elég, egy teljes év fejlesztés után új repülővel versenyző ausztrál Hall is győzelemre éhes, és csupán 3 pont választja el a listavezető amerikaitól. A 2016-os világbajnok német Dolderer szorosan a dobogósok nyomában van, és az ötödik helyen álló cseh Martin Šonka is bizonyítani szeretne, miután két egymást követő versenyben is diszkvalifikálták.

? Ez egy hosszú és nehéz váltás volt ? igen meredek terep ? átállni az előző MXS repülőnkről az új Edge-re, de az új csapattal, új repülővel és egy új szponzorral megerősödve fantasztikus érzés versenyezni. Úgy érezzük, esélyesek vagyunk a világbajnoki címre is ? árulta el Hall. Most pedig Ázsia következik! A motorsportok új dimenziója, a japán Csiba május 26-27-én ad otthont a világbajnokságnak, ahol Joshide Muroját először üdvözölheti a közönség hazai terepen a 2017-es világbajnoki cím elnyerése óta. Jegyek a 2018-as Red Bull Air Race Világbajnokság további futamaira ? beleértve a harmadik állomást, Csibát ? már kaphatók. További jegyinformációért látogasson el a verseny weboldalára!

Master Class 2018. Cannes eredmények: 1. Matt Hall (AUS), 2. Matthias Dolderer (GER), 3. Michael Goulian (USA), 4. Joshide Muroja (JPN), 5. Mika Brageot (FRA), 6. Juan Velarde (ESP), 7. Pete McLeod (CAN), 8. Martin Šonka (CZE), 9. Petr Kopfstein (CZE), 10. Ben Murphy (GBR), 11. François Le Vot (FRA), 12. Kirby Chambliss (USA), 13. Cristian Bolton (CHI), 14. Nicolas Ivanoff (FRA).

A világbajnokság állása két futam utan: 1. Michael Goulian (USA) 24 pont, 2. Matt Hall (AUS) 21 pont, 3. Joshide Muroja (JPN) 19 pont, 4. Matthias Dolderer (GER) 12 pont, 5. Martin Šonka (CZE) 10 pont, 6. Kirby Chambliss (USA) 9 pont, 7. Mika Brageot (FRA) 9 pont, 8. Ben Murphy (GBR) 6 pont, 9. Juan Velarde (ESP) 5 pont, 10. François Le Vot (FRA) 4 pont, 11. Pete McLeod (CAN) 4 pont, 12. Petr Kopfstein (CZE) 4 pont, 13. Nicolas Ivanoff (FRA) 1 pont, 14. Cristian Bolton (CHI) 0 pont.

A 2018-as Red Bull Air Race versenynaptár

1. február 2-3-a: Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emírségek
2. április 20-22-e Cannes, Franciaország
3. május 26-27-e: Csiba, Japán
4. június 23-24-e: Budapest, Magyarország
5. augusztus 25-26-a: Kazany, Oroszország
6. szeptemberi időpont és helyszín nem végleges
7. október 6-7-e: Indianapolis, Egyesült Államok
8. novemberi időpont és helyszín nem végleges

A Red Bull Air Race-ről

A 2003-ban létrehozott Red Bull Air Race Világbajnokság versenysorozata több mint 80 versenyt rendezett meg a világ minden táján. A Red Bull Air Race Világbajnokság a világ legjobb műrepülő pilótáit vonultatja fel egy sebességet, precizitást és ügyességet ötvöző versenyen. A világ leggyorsabb, legfürgébb és legkönnyebb sportrepülőiben ülő pilóták 25 méter magas légi kapukból kialakított alacsony versenypályán navigálnak akár 370 kilométer/órás sebességgel és időnként 10 G-s terhelés mellett. 2014-ben rendezték meg először a Challenger Cup elnevezésű versenysorozatot, mely lehetőséget biztosít az új pilóták számára, hogy olyan szintre fejlesszék repülőtudásukat, amelynek birtokában továbbléphetnek a Világbajnokság legjobbjait egyesítő Master Class osztályba.

Szóljon hozzá!