ZETApress

hírportál

Olasz siker a Balatonon

Olasz győzelemmel zárult a Laser Ifjúsági Európa Bajnokság. A magyar résztvevőknek sikerült kiugró eredményeket elérniük ? tudatta Rápolthy Edit, a Magyar Vitorlás Szövetség kommunikációs vezetője.

A tegnapi szélcsendes nappal lezárult a Laser Ifjúsági Európa Bajnokság Balatonföldváron. Hat gyönyörű nyárias napon és változatos szelekben tudták a szezon első világversenyét megrendezni Balatonföldváron. A 31 országból érkezett 207 versenyző a gyenge szellőtől az erős szélig minden körülményben kipróbálhatta a balatoni vitorlázást. Érdi Mári, hazánk legeredményesebb női vitorlázója, aki szintén a Laser Radial osztályban érte el világelső eredményeit a díjkiosztó díszvendége volt, a fiatal versenyzőknek annyi üzenete volt, hogy bár nagyon változó és trükkös szelek fújnak a Balatonon és ezt most ők is megtapasztalhatták ? aki itt nyerni tud, az bárhol első lehet.

A magyar résztvevőkből volt, akinek az első versenye volt ebben az osztályban, nem elvárasokkal, hanem tanulási szándékkal indultak el az Eb-n. Kiugró eredményeket így is felmutattak: Bednár András könnyedén került be a mezőny első felébe, vitorlázásával a gyengébb szelekben az első tízben is többször helyet talált magának a futamok alatt. Szűcs Ábel szintén az arany csoportban tudta folytatni a versenyt a negyedik futam után, 5. helyet is felmutatott a selejtezők alatt. Szereplésük várhatóan jelentősen motiválja a hazai utánpótlás vitorlázást és nagyon hasznos szezonkezdést tudhatnak maguk mögött.

Magyar eredmények az arany csoportban: 55. helyen végzett Bednár András, 77. helyen Szűcs Ábel. Az ezüst csoportban 5. helyen végzett Argay Balázs, 7. lett Goldfinger Dárió, 9. Zink Leon, 21. Rácz Bence, 22. Majthényi Zsombor, 35. Papp Péter, 39. Virág Balázs, 44. Aklan György, 54. Obiekwe Mike, 64. Váradi Miklós, 69. Vőneky Ákos és 77. Kovács Dominik.

Az 53 versenyzővel érkező olasz csapat tarolt a kontinens viadalon. A hölgyeknél Matilda Talluri lett az első, második Federica Cattarozzi, a dobogó harmadik fokára pedig az orosz Valeriya Lomatchenko állhatott fel. A holland Annabelle Westerhof sokáig vezette a lányok versenyét, de a záró futam utáni hosszas óvástárgyalás alatt, korai rajtért őt is kizárták egy futamból és így három helyet hátraesett. Végül a negyedik helyért vehette át a díját a csinos németalföldi versenyző.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xmtjeWekBN4[/youtube]

Fiatal olasz versenyző vitte el a fiúknál is az Európa-bajnoki címet. Kiegyensúlyozott eredményét nagyon szerény stílusban jellemezte egyik nyilatkozatában: Sose becsülöm le a mezőnyt, itt nagyon kell figyelnünk minden megmozdulásunkra, mert szorosak a meccsek és nagyon nehezek a rajtok – viszont a technikai felkészültségem magabiztosságot adott. Koncentrálnom kellett végig, már ez a mezőny is nagyon sűrű, pár perc alatt átmennek a hatvan fős csoportok a bójáknál és a legkisebb hiba is nehezen korrigálható helyre dob vissza. Nagyszerű páros meccseket is tudtam folytatni ebben a mezőnyben és igazi bajtársi hangulat van, a pályán is kialakulhatnak barátságok. Szeretem a Laser Youth Radial flottát, nagyon jó a hangulat és a csapatom is sokban támogat ? most is együtt megyünk megünnepelni országunk kiemelkedő szereplését ? mondta a viadalt lényegében végig vezető Guido Gallinaro.

Második Marcelo Cairo Assenza spanyol vitorlázó, míg harmadik a bermudai Campbell Patton lett, viszont ő a Trophy-ba kapott díjazást, így a bronzérmet az orosz Kirill Tereshkin vehette át. Az U17-ben a hölgyeknél a lengyel Marcelina Korszon nyert, második az izraeli Shai Kakon, harmadik az orosz Elizaveta Borovkova lett. A 17 év alatti fiúknál első a lengyel Michal Krasodomski, második Thomas Westerhof Hollandiából, a bronzérmet pedig az orosz Nikita Melnikov vihette haza. A részletes eredmények idekattintva érhetőek el.

A Magyar Vitorlás Szövetség

Az 1929-ben alakult MVSZ a tagegyesületek szervezete, az egyes vitorlázók egyesületi tagságukon keresztül válnak a sportág részévé. A szövetségnek közel A szövetségnek 140 tagszervezete van, amelyen belül közel négyezer engedéllyel rendelkező sportoló versenyez. Magyarország tavain a tagegyesületek évente összesen több mint kétszáz vitorlás versenyt rendeznek. A versenyzők 50-55 különböző kategóriában, hajóosztályokban mérkőzhetnek az országos bajnoki címekért. A magyar vitorlázás aktívan kapcsolódik a nemzetközi versenyélethez is. A Balatonon évente négy-hat alkalommal kerül sor különféle hajóosztályokban világ és Európa-bajnokságokra, Európa Kupa futamokra.

Szóljon hozzá!