ZETApress

hírportál

Síeljünk biztonságosan!

A szabad levegőn végzett sportolásnak számos előnye van: nem csak testünket mozgatjuk át vele, hanem csökkentjük a stresszt és erősítjük pszichénket. Arról nem is beszélve, hogy a téli sportok, köztük a síelés kifejezetten szórakoztató szabadidős tevékenység ? kezdődnek Klausmann Viktornak, a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány vezetőjének tanácsai.

Amennyiben nem szeretnénk messzire utazni, itthon is hódolhatunk szenvedélyünknek, többek között a Kékestetőn található síterepen. Ezúttal a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány vezetője nyilatkozott arról, hogy véleménye szerint melyek a biztonságos síelés legfontosabb tényezői. Klausmann Viktor a hegyek szerelmese, a Síakadémia elnökeként 2006-ban indította el a síkölcsönzőt és síoktatást Kékestetőn. Elmondása szerint kollégáival minden szezonban tucatnyi sérültet próbáltak ellátni a sípályán, és egyre inkább szükségét érezték egy speciális, elsősorban középhegységi viszonyok között működő mentőegység létrehozásának.

Erre 2011-ben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lehetőséget adott, ekkor alakult meg a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány. A mentőegység tagjai speciális felszerelést használnak munkájuk során, az elérhető legjobb munkavédelmi ruházatot viselik ? avat be minket a szakember. Magyarországon 2012-ben először ők kaptak ún. ?négyvizsgás? Casco bukósisakot, melyet például a tiroli hegyi mentők is használnak, és a múlt esztendő óta viselik a világszínvonalú, személyre és feladatra szabott Helly Hansen ruháikat is.

Az alapítvány elnöke kiemeli, hogy a hobbisízés is megköveteli a védőfelszereléseket. Ő például szereti a különleges helyzeteket, mint a mély hó, kezeletlen pálya és extra bucka, ezért sokat landol különböző testrészein. Elmondása szerint ő már csak bukósisakkal, gerinc- és térdvédővel indul a hegyre, és a felszerelés kiválasztásánál számára a minőség a legfontosabb. Ha nem síelni indulunk a hegyre, akkor is azt tanácsolja, hogy mindig legyen rajtunk sapka és kesztyű, ugyanis a fejünkön és a kezünkön tudunk leginkább kihűlni. Szintén elengedhetetlen a jó minőségű, vízálló bakancs, téli zokni és az aláöltöző.

Mikor arról kérdeztük, mely innovációs/technológiai elem az, ami nem hiányozhat a felszereléséből, a bukósisakot emelte ki, hiszen a feje az egyetlen testrésze, amit nem lehet összeszegecselni. Emellett nagyon hasznosnak tartja a Helly Hansen ruhákon megtalálható fényvisszaverő csíkokat, amelyek még gyengébb látási viszonyok között is jól láthatóvá tesznek bennünket.

Ami a hóviszonyokat illeti, a Kékestető pályája már alkalmas síelésre, ugyanakkor sokan választják a környező országok síterepeit is. Klausmann Viktor szerint a lavinaveszély miatt fontos, hogy kizárólag a kijelölt sípályákat használjuk és figyeljünk a jelzésekre, illetve társainkra. Kérdésünkre, miszerint mi az a legfontosabb három tanács, amit mindenkinek érdemes betartania annak érdekében, hogy biztonságosan síelhessen, Klausmann Viktor a következő válaszokat adta: Felkészülten, tehát edzetten kezdjünk neki! Mindig szakértővel vizsgáltassuk meg a felszerelésünket! A hihetetlen ?flow? élmény közepette se feledkezzünk meg az előttünk, mellettünk sízőkről!

A Helly Hansen téli kollekciója gondoskodik arról, hogy se az időjárás, se a helyszíni körülmények ne tartsanak vissza bennünket kedvenc téli sportunk űzésétől. Az egyedileg kifejlesztett és tesztelt technológiával felszerelt sí, vitorlás, hegyi és városi öltözetek egyszerre nyújtanak kényelmet, funkcionalitást és biztonságot, melyben profi szakemberek, mint például Klausmann Viktor és a kinti sportok rajongói egyaránt világszerte megbíznak. Ráadásul, amennyiben sínadrágot vagy síkabátot vásárolunk, nem csupán megbízható síruházatra teszünk szert, hanem a Ski Free program keretein belül világszerte egy napot ingyen síelhetünk a partner síterepek egyikén, köztük Magyarországon a Mátraszentistváni Síparkban vagy a Kékestető Sícentrumban. A programról további információt idekattintva találhatunk.

A Helly Hansenről

A Helly Hansen márkát 1877-ben, a norvégiai Moss-ban alapították, és azóta segíti azokat, akiknek munkájuk vagy kalandjaik során az elemekkel kell megküzdeniük. A ruházatokat a skandináv dizájnnak és a legszélsőségesebb időjárási viszontagságoknak megfelelően tervezték, hogy magabiztosságot nyújtsanak a profiknak, amikor munkájuk során szembeszállnak a természet erejével. A vállalat készítette el az első vízhatlan anyagot a világon, 140 évvel ezelőtt, majd az 1960-as években bemutatta az első Propile? fleece középső réteget. Az 1970-es években bemutatta az első LIFA? StayDry technológiával készült technikai alá-öltözetet, napjainkban pedig a díjnyertes H2Flow hőmérséklet-szabályozó technológiával rukkolt elő.

A Helly Hansen vezető a technikai vitorlásruhák forgalmazásában. Emellett a márka öltözeteit a világ száznál is több síterepén dolgozó több mint ötvenezer hivatásos szakember viseli, illetve a hegymászók, válogatott versenyzők, olimpikonok és a kifinomult ízlésű kirándulók kedvelt viselete is. A Helly Hansen felsőruházatai, alá-öltözetei, sportruházati termékei és cipői jelenleg a világ több mint 40 országában kaphatók. Ha többet szeretne megtudni a Helly Hansen legújabb kollekcióiról, weboldalukon megtalálja.

 

Szóljon hozzá!