ZETApress

hírportál

Sopronban kosarazunk

Kosárban a labdaA címvédő Spanyolországgal, továbbá Szlovákiával, Litvániával és Svédországgal találkoznak a társrendező magyarok a jövő júniusi női kosárlabda Európa-bajnokság csoportkörében. A délutáni, Marriott hotelbeli sorsolás előtt az ötödik kalapba sorolt magyar válogatott a D-csoportban kapott helyet, melynek küzdelmeit Sopronban rendezik.

A sorsolás előtt a jelenlévők megtekintették a magyar?román közös rendezésű Eb promóciós kisfilmjét, majd Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára köszöntötte a nagyszámú megjelentet. Kiemelte, hogy Magyarországon 18 ezerrel több gyermek kosárlabdázik rendszeresen, mint néhány évvel ezelőtt. Turgay Demirel, az európai szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy az Eb-k történetében először lesz két ország a házigazda.

Ezt követően bemutatták a kontinenstorna kabalafiguráját, majd a közelmúltbeli hírességek közül Iványi Dalma és Béres Tímea, továbbá a győri csapat tavalyi buszbalesetében egyik lábát elvesztő szerb Natasa Kovacevic segítségével kisorsolták a csoportokat. Az ötcsapatos csoportokból az első három jut tovább a kétszer hat együttest felvonultató középdöntőbe, melynek végén kialakul a negyeddöntő mezőnye. Csoportbeosztás, A-csoport (Temesvár): Franciaország, Csehország, Ukrajna, Montenegró, Románia. B-csoport (Arad): Törökország, Fehéroroszország, Lengyelország, Olaszország, Görögország. C-csoport (Szombathely): Szerbia, Horvátország, Lettország, Oroszország, Nagy-Britannia. D-csoport (Sopron): Spanyolország, Szlovákia, Litvánia, Svédország, Magyarország.

Iványi Dalma nem jósol

Dalma Völgyi Péterrel együtt segíti Farkas Sándor szövetségi kapitány munkáját. ? Nagy megtiszteltetés számomra, hogy egykori csapattársammal, Béres Tímeával aktív részese lehettem a ceremóniának ? mondta el Dalma, akit annak idején a kontinens második legjobb játékosának választottak. ? Háromszor jutottunk be a Péccsel az Euroliga négyes döntőjébe. Sajnálom, hogy a hazai rendezésű Final Four alkalmával nem tudtuk megszerezni a trófeát. Némi vigaszt jelentett számomra, hogy egy alkalommal bekerültem a torna All Star válogatottjába. Játékosként nem juthattam ki Eb-re, bár többször is csak hajszállal maradtunk le a részvételről. Remélem most bejutunk a középdöntőbe. Spanyolország tűnik a legerősebb ellenfélnek, két válogatottat kell megelőznünk a továbbjutáshoz. Jósolni nem szeretnék az esélyeket illetően, hiszen még hét hónap van a rajtig ? mondta el Dalma Takács Gábornak.

A magyar?román közös rendezésű Eb-re ? melynek szlogenje Játssz szívvel! (Play with heart!) ? 2015. június 11-e és 28-a között kerül sor. Magyarország 1950, 1964, 1983 és 1997 után ötödik alkalommal rendezhet női Európa-bajnokságot, Románia pedig 1966 után másodszor lesz házigazda. Farkas Sándor szövetségi kapitány elmondta, hogy nincs könnyű ellenfél a magyarok számára, ezzel együtt bizakodva várja a nyitómeccset. ? Két győzelem mindenképp kell a továbbjutáshoz, a 12-ben pedig már bármi előfordulhat. Ne feledjük, hogy egy ötödik helyezéssel már részt vehetnénk a riói olimpiát megelőző kvalifikációs tornán. Bízom a keretben, amely az Eb-ig komoly fiatalításon esik majd át! ? mondta el a szakvezető, majd mindannyian elindultunk a csütörtökön megnyílt Tüskecsarnokba, az All-Star Kelet?Nyugat Kosaras Gálára.

4 hozzászólás

  1. Egyeztetett Szalay Ferenc és Farkas Sándor. A női szakág vezetője jövőre már nem látja el a női szövetségi kapitányi feladatokat. A szövetségi kapitányi és szakági vezetői feladatok szétválasztásáról tárgyalt Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, valamint Farkas Sándor, a két feladatot eddig ellátó szakember. A megállapodás értelmében 2015. január 1-től Farkas Sándor csak a női szakág vezetőjeként segíti tovább a magyar kosárlabdát. A kapitány személyéről a szövetség elnöksége fog dönteni.

Visszajelzések

  1. Döntetlen a Tüskecsarnokban | ZETApress