ZETApress

hírportál

7. Vágta a Hősök terén

Sztárfutamra készülőkKisorsolták a sorrendet, amely szerint rajthoz állnak a 7. Nemzeti Vágta előfutamain a versenyző lovak és lovasok szeptember 20-án szombaton a budapesti Hősök terén. Ma délben a Hadtörténeti Múzeum Márványtermében tartott ünnepélyes sorsoláson dőlt el a 72 település részvételével zajló 12 előfutam összetétele és sorrendje.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében kifejtette: a XIX. század második felében, egészen 1914-ig Anglia mellett Magyarország volt a lóversenyzés fellegvára. ? A feladat tehát adva van, hogy szerezzünk újra érvényt a mondásnak, miszerint a magyar lovas nemzet ? mondta el az államtitkár, utalva a Nemzeti Vágta fő célkitűzésére. ? Az állam 2013-14-ben összesen több mint 4,1 milliárd forintot juttat a lovas ágazat fejlesztésére és a lovas rendezvények támogatására. Idén összesen több mint 325 millió forinttal járul hozzá a szaktárca több nagy sikerű rendezvény megrendezéséhez ? részletezte Nagy István.

A szeptember 19-e és 21-e között zajló lovas programsorozat fő eseménye a szeptember 21-i döntő, amelyen kiderül, ki viselheti a 2014 leggyorsabb lovasa címet és veheti át az elsőnek járó ötmillió forintos fődíjat, valamint a vándordíjat, egy 1848-as huszárszablyát. A döntőben másodikként befutó versenyző egymillió forintot, a harmadik helyezett félmillió forintot, a 4. és 5. helyezett pedig 300-300 ezer forintot vihet haza. A hagyományoknak megfelelően a Nemzeti Vágtát megint a hadtörténelem egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelik: idén Skultéty László (1738-1831) strázsamester, a magyar történelem leghosszabb ideig szolgált huszára előtt tiszteleg a lovas rendezvény. Skultéty László egész életében, pontosan nyolcvan éven át szolgált katonaként, összesen 22 hadjáratban vett részt.

? Idén ismét a közmédia csatornáin csaknem három órás élő műsorfolyam keretében követhetik figyelemmel a nézők a versenyt ? mondta el Riskó Géza, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sportszerkesztőségének vezetője. Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke elmondta, hogy összesen 17 elő-vágtát rendeztek meg mintegy 300 település részvételével, közülük 72 település képviselője mérkőzhet meg szeptember végén a fővárosban.

Az először tavaly elindított, nagy sikerű nemzetközi futamot idén is megrendezik, ezúttal viszont a résztvevő országok száma a tavalyi nyolcról 12-re bővül. A mezőny még nem végleges, de a versenyzők között a magyar lovas mellett biztosan ott lesz a tavalyi győztes Katar, az Egyesült Arab Emirátusok, Kazahsztán, Csehország, Szlovákia, Szerbia, Bulgária és az Egyesült Államok lovasa. Üzbegisztán és Kína részvételére is számítanak a szervezők, ám az ő lovasaik még vízumra várnak.

A háromnapos rendezvényen idén is lesz többek között jótékonysági sztárfutam, huszárvágta, kocsitoló verseny, a vendégeket pedig Vágta Korzó és Országkonyha várja ínycsiklandozó ételekkel és italokkal, valamint változatos programokkal és vásárral. Fotónkon Kaszás Géza, Buch Tibor, Homonnay Zsolt és Pintér Tibor színművészek a jótékonysági sztárfutamra készülnek a Nemzeti Lovardában. A részletes program idekattintva található.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sorsoltak Bábolnán | ZETApress

Szóljon hozzá!