ZETApress

hírportál

Elfújta a csúcsot a szél

24 óra nyeregbenLehet-e 800 km-t kerekezni 27 óra alatt? ? szólt az év kihívása. A hétvégén másodszor gyűltek össze hazánk legkitartóbb kerékpárosai a kiskunlacházi repülőtér betoncsíkján, hogy összemérjék erejüket a Magyarországon még gyerekcipőben járó, de egyre fejlődő sportágban, az ultrakerékpározásban ? tudatta Dobor Dezső, BSI sajtófőnök.

A közel 30 órás program szombat délelőtt 10 órakor kezdődött egy görkorcsolya és síroller félmaratonnal, majd az Amatőr Kerékpáros Egyesületek Szövetsége (AKESZ) bajnokságának 10. futamával, egy 50 kilométeres mezőnyversennyel folytatódott, hogy aztán 15 órától a 12 és 24 órát tekerők vegyük birtokukba a 7 kilométeres körpályát. 7 nő és 74 férfi rajtolt a 24 órás egyéni távon. A 81 résztvevőből közel hatvan végig is tekerte az egy napot. Összesen több mint ötszáz sportember indul a nap valamely számában.

Az időjárás nem fogadta kegyeibe a versenyzőket, késő délutántól szemerkélő, majd egyre jobban szakadó eső nehezítette a dolgukat, hajnalban pedig a feltámadó, majd viharossá fokozódó szél zúzta szét az előzetes terveket (50 km/ó hátszél). Emiatt sajnos nem volt esély a pályacsúcsok (egyéni 798 km, csapat 854 km) megdöntésére. A 12 órát vállaló kerékpárosok hajnali 3 órakor értek célba, a 24 órások ekkor még csak ?féltávnál? tartottak. Közben a pályán lezajlott egy éjszakai 100 mérföldes verseny, majd délelőtt a 100 kilométeres mezőnyverseny indulói is csatlakoztak a mezőnyhöz.

A tavaly országos csúccsal, 798 km-rel nyerő mezőtúri Pályi Csaba idén a 800 kilométeres álomhatár áttörését tűzte ki célul (ettől 29 km-rel maradt el), de a cudar időjárási körülmények miatt erre sajnos nem volt lehetősége. ? Bár elmaradtam az álomhatártól is, de többre tartom az idei eredményt, mert az időjárás nagyon keményen bánt velünk. A fáradtság egyszer sem ért utol, de a hajnali vacogás annál inkább. Végül nem maradt friss ruhám az eredményhirdetésre sem, minden ronggyá ázott addigra ? mondta a már kétszeres győztes Pályi. A 24 órás egyéni férfi eredmények: Pályi Csaba, Mezőtúr (DKSI-Freeriderz) ? 770 km; Pájtli Péter, Tamási ? 679 km; Dávid Tamás, Szombathely ? 644 km. Női eredmények: Szőke Rita, Tahitótfalu ? 623 km; Bunzel Lívia, Csanádapáca ? 616 km; Sebestyén Linda, Budapest (SZUFLA) ? 448 km.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HCI29-On-lY[/youtube]

Szóljon hozzá!