ZETApress

hírportál

Bortúra Tolnában és Baranyában

A XIX. Magyar Borok Útja Rallye augusztus 29-én, péntek reggel a zsámbéki drivingcamp Hungary tanpályájáról indul, ahol minden résztvevő kipróbálhatja kocsiját és főként saját ügyességét szlalomozás közben vagy egyéb nehéz helyzetekben ? tudtuk meg a sorsolással egybekötött mai sajtóebéden a Kelenhegyi úti Búsuló Juhász Étteremben, ahol Lantai József fotózott.

A mai menü hideg, burgonyás, póréhagymás krémlevessel kezdődött, melyet parajos gnocchi rockforttal sült sertés szűzzel követett. A svédasztalos ebédet tiroli almás rétes és kávé zárta. A finom falatokat fehér, rozé és vörös villányi borokkal öblíthettük le, míg a pálinkák között céklából készültet is kóstolhattunk. A zenét Kovács István kisjakabfai borász szolgáltatta szintetizátoron. ? A borászok között ő a legjobb zenész, a zenészek között meg a legjobb borász! ? jellemezte néhány éve Bock József borász, akinek a villányi panziójában a szombat esti díjkiosztó gála lesz.

S hogyan jutunk a pénteki rajtról a szombati gálára? ? Elsőként a harci Brill Pálinkaház, majd a Szekszárdi-borvidéken a Bodri Pincészet, a Lajvér Avantgarde, a Takler Pince, a Fritz Borház, az Eszterbauer Borászat, Dúzsi Tamás és Családja Pincészete, majd a Danubiana Kft. következik. Itt már elérkezik a pillanat, hogy a borba bele is kóstoljunk. Érdemes a folyadékot a nyelven teljesen szétoszlatni, érintve az ízérzés minden területét. A szakértők ilyenkor még egy kevés levegőt is szívnak be a kortyon keresztül, hogy a zamatok egész a garatig eljussanak. A bort legfeljebb negyed-fél percig érdemes a szájüregben tartani, hosszabb idő elteltével az ízérzékelés csökken. Jöhetnek hát az állomások.

Másnap reggel a pécsi Zsolnay-negyed, majd a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet várja a rallye-sokat, majd a többi sztárpincészet: a Mokos Családi Pincészet, a Bock, a Gere Tamás és Zsolt, Günzer Tamás, Tiffán Ede és Zsolt, valamint a Polgár Pincészet. Vagyis egy nap csak egy borvidéket keresnek fel a versenyzők, így pénteken a szekszárdi, szombaton a villányi borvidéket, vasárnapra maradnak a balatonboglári tájegység borászai: az IKON Borászat és a Szent Kristóf Pincészet, ahol az íjászatot követő búcsúebéd lesz. Esténként a csapat a Thermál Hotel Harkányban pihenhet és szórakozhat.

Hogyan kóstoljunk?

Először a bor színét, mozgását vizsgáljuk meg! Ehhez érdemes óvatosan megpörgetni a pohárban a folyadékot. Jó, ha fényes, tiszta, tükrös a borunk, bármilyen fajta is. A bor kóstolása csak az utolsó lépés az igazi borturista számára. A legjobb és legismertebb bortermelő területeken sokszínű és összetett program várja az édes nedű hódolóit: tucatnyi pincészet meglátogatása, a szőlőültetvények megtekintése. Mindez közelebb hozza az embert a természethez, és a környék olyan látnivalóihoz is, amelyeket egy átlagturista talán észre sem venne.

A második lépés, hogy megszagoljuk a bort. Érdemes szaglászni, és próbálni beazonosítani az illatokat. Legyünk bátrak, mondjuk ki, ami eszünkbe jut. Virágos, mézes, fás, csokoládés? Bármilyen jelző beleférhet. Még mindig nem iszunk, különösen, ha vezetünk. Közben végig gondoljuk, mi lehetne jobb bemelegítés egy autós túrához, mint ügyességi feladatok megoldása egy közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai tanpályán.

A nyolcvan versenyző-páros és -trió között lesz Kovács István 1979-es San Diego-i birkózó világbajnok, Palkovics László és Molnár Zoltán államtitkárok, B. Tóth László legendás dj, Harsányi Levi és Kárász Robi tévés műsorvezetők, Hajas László mesterfodrász, Bárándy Péter egykori igazságügyi miniszter, Túrós András, a polgárőrök országos parancsnoka, Vass Lajos, az Operaház egykori főigazgatója. A férfi versenyzők mellett több csinos hölgyet is találunk ? köztük 35-ös rajtszámmal a június 28-án bemutatott motoroslányt és menedzserét ?, kik a Legjobb Női Páros Kupáért versenghetnek, valamint két fővédnökünk, Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által felajánlott értékes kupákért. A dobogós párosok két-két serleget vehetnek át, s mivel a mezőnyben egy tucat trió is lesz, kérdésemre Regőci Attila főszervező megígérte, hogy a díjazott hármasok részére a harmadik kupát is elkészítteti pár napon belül.

Az esemény háziasszonya Pintér Adrienn Ada, az RTL klub műsorvezetője lesz. A Regő Kft. által szervezett autós túra jótékony célokat is szolgál. Az ünnepélyes díjátadón tombolasorsolást és borárverést tartanak. A bevételt jótékony célokra, három alapítvány támogatására használják fel. Komáromi Endre, a XIX. MBÚR biztonsági főnöke hangsúlyozta, hogy a verseny során 15 helyen tartanak sebesség-ellenőrzést, reggelenként pedig megszondáztatják majd a résztvevőket. Kár sietni, mert a sorrend nem a közúton, hanem a tesztfeladatok során fog eldőlni!

A június 26-i sajtóebéden megismert Majosházi Péter személyében új sportszakmai igazgatója van a rallye-nak, aki a beteg Ferjáncz Attila helyét foglalja el. Az MNASZ sportbírája elmondta, hogy a résztvevők ezúttal csak annyit autóznak, amennyi feltétlenül szükséges, így összesen közel 600 km-t fognak teljesíteni. Megay Róbert Péter, a szervezőbizottság elnöke azt emelte ki, hogy a borkultúrát, valamint a falusi turizmust is népszerűsítő rallye során a versenyzők az ország harminc legjobb pincészetéből 19-be jutnak el. Lehet, hogy a jövő évi jubileumi huszadikon már húsz pincét kell végiglátogatniuk?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Wicca Noémivel a Borok Útján | ZETApress

Szóljon hozzá!