ZETApress

hírportál

Polgári búcsú a versenysakktól

Polgár Judit sakkozikPolgár Judit a The Times magazinban tegnap megjelent interjújában bejelentette, hogy visszavonul a versenyszerű sakkozástól. A jövőben ? amint az a Magyar Sakkszövetség honlapján olvasható ? alapítványára és az iskolai sakkoktatás további népszerűsítésére kíván fokozott figyelmet fordítani.

Az 1976-os születésű sakkozónő 25 éve, 1989. január 1-je óta vezeti a női világranglistát. A nővéreivel, Zsuzsával és Zsófiával, valamint Mádl Ildikóval alkotott válogatottal 1988-ban és 1990-ben is olimpiai bajnoki címet szerzett. Az első olimpiáján, 12 évesen 13 partijából 12,5 pontot szerzett, azaz mindössze egyszer játszott döntetlent, többi ellenfelét legyőzte. Később ? mai napig egyedüli nőként ? kizárólag férfi-, s részvétele nyomán immár nyílt versenyeken indult, női tornán soha! 1991-ben 15 évesen és 5 hónaposan szerezte meg a nemzetközi nagymesteri címet! Ilyen fiatalon ez addig senkinek nem sikerült, egy hónappal döntötte meg a legendás Bobby Fischer 1958-as rekordját.

Tagja volt az oroszok mögött 2002-ben olimpiai ezüstérmes férficsapatnak, s részt vett a 2005-ös argentínai férfi világbajnokságon, melyen a nyolc résztvevő közül természetesen ő volt az egyedüli nő. Egyik legnagyobb sikerét 2003-ban érte el, amikor a hollandiai Wijk aan Zee-ban, a világ legjobb sakkozóit felvonultató tornán veretlenül második helyen végzett mindössze fél ponttal elmaradva a későbbi világbajnok indiai Viswanathan Anandtól, de egy ponttal megelőzve az aktuális világbajnokot, az orosz Vlagyimir Kramnyikot.

Judit tíz világbajnokot és világelsőt győzött le pályafutása során, így nem véletlen, hogy a The Times A királynő, aki leleplezte a királyok arroganciáját címmel búcsúztatta el. Hagyományos, vagy rapid partiban áldozatul esett neki többek között Magnus Carlsen, Anatolij Karpov, Garri Kaszparov, Borisz Szpasszkij, Vaszilij Szmiszlov, Veszelin Topalov, Viswanathan Anand, Ruszlan Ponomarjov, Alekszandr Halifman és Rusztam Kaszimdzsanov.

A sakktörténet legjobb női játékosa a legmagasabb Élő-pontszámát ? 2735 pontot ? 2005 júliusában érte el. Legjobb helyezése a férfi-világranglistán a nyolcadik hely volt, ebben a pozícióban először 2004 januárjában állt. A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete az év elején a tagjai közé választotta. Jelenleg a norvégiai Tromsőben zajló 11. fordulós sakkolimpián szerepel a férfiválogatottal, amely a 10. forduló után második helyen áll Kína mögött. A csapat mostani jó szerepelésből a kétgyerekes anyuka hat meccsén gyűjtött 4,5 pontjával vette ki a részét.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ezüstöző döntetlen | ZETApress

Szóljon hozzá!