ZETApress

hírportál

Városligeti futóünnep

Rajt a félmaratononA csodálatos futóünnepen a budapesti ’56-osok terén több részvételi csúcs is megdőlt: több mint 9200 futó nevezett (egy évvel korábban ez a szám 8050, 2010-ben 5500 volt!), 1720 csapat (tavaly 1570), 1932 egyéni félmaratonista (tavaly 1370) regisztrálta magát ? tudtuk meg Dobor Dezső sajtófőnöktől.

A 21. K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltó alaphangját a Miss International Hungary szépségkirálynő választás döntősei adták meg, akik nem hostessként, indulóként várták a rajtot. Hamar rájuk leltek a veteránok váltójának tagjai. A lányok össz-életkora 116 év, a hat örökifjú úré 474 év! Óriási volt a hangulat a téren és környékén, ahol hat órán át megállás nélkül özönlöttek a futók a váltóhelyek és a cél felé.

Az egyéni félmaratonon a 41 éves budapesti Makár László bizonyult legyőzhetetlennek. 4 perc 42 mp volt a különbség a javára a 31 éves ercsi Kovács Bálinttal szemben, aki fél perccel előzte meg a bronzérmest. ? Korábbi években váltó csapattagként vettem részt a K&H-n, most először vágtam neki egyéniben is a távnak ezen a versenyen. Tegnap Horvátországban egy hegyi félmaratonon vettem részt, mára eredetileg egy edzés volt betervezve, de nem volt kérdés, hogy a jó hangulat mellett döntök a csendes erdei futás helyett. Ráadásul a Városliget hazai pályának számít, hiszen a veterán világbajnokságon is remek időt futottam itt. A rajt a váltóknak köszönhetően kifejezetten erős volt, egy négyfős csapattal robbantam ki, az egyéni mezőny tagjait már az elején sikerült leszakítani. 3:40-es kilométereket terveztem mára, és ezt végig tudtam tartani. Tízes skálán a mai nap tízest érdemel! ? mondta Makár László (MAC-NS), a félmaraton győztese.

A nap legtámadhatatlanabb bajnoka Ladányi Tímea, aki a tavalyi harmadik helyét cserélte fel az elsőre. A Margitszigeti AC 28 éves atlétája 7 perccel előzte meg a dunakeszi Kárász Krisztinát és további kettővel az amerikai színekben nevezett Vivien Wollitzot. ? Edzésnek szántam a mai versenyt, egyedül az lebegett célként a szemem előtt, hogy 1:30-on belül érjek célba. Meglepetésként ért, hogy senki sem próbált rám tapadni a női mezőnyből, szinte végig fiúk között voltam, csak az első néhány száz méteren találkoztam a maratonváltó első női tagjaival. Tavaly tíz perccel rosszabb idővel értem célba, igaz akkor váltó tagjaként is neveztem, így az első kört nagyon meg kellett nyomni, kínlódás lett a vége. Ma jóval taktikusabban vágtam neki a félmaratonnak, annak pedig külön örültem, hogy kisebb körökre osztották fel a távot, mert így végig lelkes szurkolótábor kísért. Nagyon motiváló tud lenni, ha nem üres utcán, csukott ablakok között fut az ember ? mondta Ladányi Tímea (MAC-NS), a női félmaratoni győztese.

Félmaraton egyéni eredmények, férfiak: 1. Makár László (MAC-NS) 1:17:15, 2. Kovács Bálint (Ercsi) 1:21:44, 3. Szekeres Csaba (Budapest) 1:22:14. Női eredmények: 1. Ladányi Tímea (Margitszigeti AC) 1:27:34, 2. Kárász Krisztina (Dunakeszi) 1:34:33, 3. Wollitz Vivien (Coral Springs, USA) 1:36:13.

Judos aranycsapat futott a GP népszerűsítéséért

Judos trióA vasárnap megrendezett Budapesten a 21. K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltó csodálatos futóünnepen a budapesti ’56-osok terén több részvételi csúcs is megdőlt: több mint 9200 futó nevezett. Köztük volt három kitűnő judós is: az olimpiai és világbajnok Dr. Kovács Antal, az olimpiai ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós és az Európa-bajnok Hadfi Dániel is ? tudtuk meg Gombkötő Rolandtól.

Ott volt a hatalmas futókígyóban három világhírű cselgáncsozónk is. Kovács Antal, Ungvári Miklós és Hadfi Dániel azért vállalta az indulást, hogy a félmaratoni váltóban teljesített hét-hét kilométerük során felhívják a figyelmet a jövő vasárnapi budapesti Judo Grand Prix-re. ? Nem volt más választásom, mert rögtön a futásom után indulnom kell egy vállalati vezetői tanácskozásra Erdélybe, nyolcszáz kilométernyi autózás vár rám, sajnos nem is várhatom meg a társaim célba érkezését. Nagyon örülök, hogy segíthetek a GP-nek. Rendszeresen futok és kerékpározom, meg se kottyan ez a hét kilométer ? mondta az olimpiai bajnok Kovács Antal, aki vállalta az első futó szerepét.

Néha emlegettem Ungit, aki beszervezett ebbe az eseménybe, de végül nagyon is pozitív emlékekkel zártam a hét kilométert, és adtam át a váltóbotot. Jövőre is szeretnék futni. Örülök, hogy tehettem a Grand Prix népszerűsítéséért ? mondta a másodikként futó Európa-bajnok Hadfi Dániel, akinek Atom Antihoz hasonlóan jól esett a futás.

Köszönöm a csapattársaimnak, hogy erősítették a sportág imázsát. Jó volt látni, ahogy Anti még ennyi év után is képes volt izgalomba kerülni a futás előtt. Kihoztuk magunkból a maximumot. Én is, mert nem a lábam fáj, hanem a vállam. Emiatt két hete nem lehetett részem komoly küzdelemben, így nem látom indokoltnak a szereplésem a GP-n. A száz százalékos Ungváriból most csak hetvenkilenc százalék van, s így nem látom értelmét az indulásnak ? mondta az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós, aki a trió befutó embere volt.

Szóljon hozzá!