ZETApress

hírportál

Kati Bécsben sem pihen

Oláh Kati tájfutónőOláh Kati tájfutónő Ománból is megpróbált kijutni Japánba, a vb-re. Mint az élet bármely területén, a sportban is vannak kisebb-nagyobb, meg még nagyobb igazságtalanságok. Maradjunk a konkrét példa előzetesénél. A tájékozódási futás ugyan nem olimpiai sportág, de például a skandináv államokban ? különösen Norvégiában és Finnországban ? nemzeti sportnak számít.

Minden évben legalább 20-25 hétvégén vannak igen komoly versenyek, amelyek jelentős részére nem csak a környékről, hanem az ország legkülönfélébb csücskeiből is tízezrével özönlenek a részvevők. A nehéz és rendkívül változatos terepeken igen magas színvonalú versenyek zajlanak. Ezekből az északi országokból abszolút profi körülmények közül kikerülő legjobbakkal szemben nyerni, ez ugyancsak dicséretes dolog. Még akkor is, ha a hazai sajtóban messze nem az elért sikereknek megfelelő publicitást kap bárki, aki ott helytáll. Márpedig Oláh Katalin kétszer is a legjobbnak bizonyult a sportág világbajnokságán. Az egykor a világ legjobbja mostanában gyakrabban jön haza, hiszen kalandos évek után a Közel-Kelet helyett immár Bécsben él férjével és két tizenéves gyermekével.

OK: Geofizikus férjem, Orosz József előbb Angolában kezdett dolgozni, majd Ománban és Bahreinben is eltöltöttünk néhány évet az ő megbízatásai révén. Onnan Hollandiába vitt az utunk, most pedig férjem már Bécsben vállalhatott munkát 2013-tól. Természetesen amint tehetjük, hazaugrunk, hiszen a 250 kilométer ? főleg a korábbi évek több ezres távolságaihoz képest ? immár semmiségnek számít.

? Annak idején Ön nem a hosszú sétákról volt ismert, hanem nagyon is gyors futásairól és jó navigációs képességeiről. Másként nem is lehetett volna kétszeres világbajnok a tájékozódási futók igen erős nemzetközi mezőnyében ? állapította meg Jocha Károly, a Jochapress.hu főszerkesztője. A beszélgetés folytatása idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!