ZETApress

hírportál

Tamperei éremvágyunk

Az éremszerzés a cél a karate Eb-n ? tudta meg Takács Gábor a sajtótájékoztatón. 43 ország 480 versenyzőjének részvételével rendezik május 1-jétől 4-ig, csütörtöktől vasárnapig Tamperében az idei karate Európa-bajnokságot, ahol Magyarországot 15 sportoló képviseli.

A finnországi kontinensviadal csütörtöki és pénteki napján a selejtezőkre és a vigaszági mérkőzésekre kerül sor, szombaton és vasárnap a bronzmérkőzések és a döntők következnek. A magyarok a 2013-as budapesti Eb-n öt bronzéremmel minden idők legjobb eredményét érték el. A szakvezetés ezúttal is éremszerzésben bízik. A válogatott ? a csapat formagyakorlat versenyszámokat leszámítva ? teljes küldöttséggel vesz részt az Eb-n. Az együttes nagy hiányzója a többszörös Eb-érmes Tóth Beatrix, akik térdsérülése miatt csak nézőként lehet ott az Eb-n.

Jól sikerült a felkészülés, a versenyzők jó formában vannak ? mondta Ruzsinszki György, a válogatott edzője. ? Éremmel szeretnénk hazatérni Tamperéből. Hárman lépnek tatamira a tavalyi Eb-dobogósok közül, Lassingleitner Fruzsina, Bartha Nikola és Metzger Sandra, akik közül két utóbbi Budapesten egyéniben és csapatban is harmadik lett, Tóth Beatrix sérülése miatt sajnos nem erősítheti a keretet. A női csapatnak most is jó esélye van az éremre, de a férfiaknál is összeállt egy fiatal, tehetséges és kifejezetten egységes együttes. Az egyéni indulóink esélyeit nehéz megjósolni. Önmagában már az örömteli, hogy a felnőtt Eb-k történetében első alkalommal utazhattunk gyakorlatilag teljes csapattal, vagyis minden kategóriában tudunk versenyképes sportolót indítani, illetve építeni a jövőre.

A válogatott keretet nagyrészt sokra hivatott fiatalok alkotják, akik közül legtöbben már korosztályos mezőnyben, és néhányan a felnőttek közt is bizonyítottak. Már most is bízunk a jó szereplésben, de a jövőbeli sikeresség nem lehet kérdéses. Az is pozitív, hogy egyre több klub versenyzőiből áll össze a válogatott, ami azt jelzi, hogy hazánkban évről-évre szélesebb réteg képes megfelelni a nemzetközi követelményeknek. És nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ez az Eb az utolsó előtti nagy állomás a Baku felé vezető úton. Jövő nyáron ugyanis az azeri fővárosban rendezik az 1. Európai Játékokat, amely kiemelt eseménye lesz sportágunknak. A karate ugyanis annak ellenére, hogy az olimpiára még nem tudott bekerülni, a 2015-ben bemutatkozó európai olimpiára meghívást kapott. Ide a jövő évi Eb-n lehet kvalifikálni, így most egyértelmű visszajelzést kapunk arról, hogy milyen munkát kell még elvégezzünk ahhoz, hogy jövőre ugyanebben a mezőnyben sikerrel járjunk. Az biztos, hogy sportolóink már most is kellőképpen ambicionáltak, lelkiismeretesen felkészültek és képesek az éremszerzésre.

A 49. Karate Eb magyar indulói Tamperben

Kata (formagyakorlat), férfiak: Ocsovai Gergő, nők: Sterck Laura. Kumite (küzdelem), férfiak 60 kg: Hübner András, 67 kg: Tadissi Martial, 75 kg: Virág András, 84 kg: Höning Alexander, +84 kg: Molnár Dániel, nők 50 kg: Molnár Réka, 55 kg: Bánházi Zsófia, 61 kg: Lassingleitner Fruzsina, 68 kg: Metzger Szandra, +68 kg: Bartha Nikola. Férfi csapat: Hárspataki Gábor, Höning Alexander, Kőhegyi Zoltán, Molnár Dániel, Szegedi Döme, Tadissi Martial, Virág András. Női csapat: Bartha Nikola, Lassingleitner Fruzsina, Metzger Szandra, Molnár Réka.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bronzsiker Tamperében | ZETApress

Szóljon hozzá!