ZETApress

hírportál

Évadnyitó napsütésben

Szikrázó napsütés fogadta a vasárnap délelőtt a 24. Gróf Széchenyi István Evezős Évadnyitó Verseny vasárnapi résztvevőit és a Margitszigetre látogatókat. A szombati esernyők és gumicsizmák helyett ma már a napkrém volt a legfontosabb kellék. A MOL Finomítás hajója győzött a Hív a Duna! ? cégek közötti tízevezős versenyen. Fotóink Vigh Alex felvételei.

Tilla is evezett a Kézenfogva-futamban, ahol az ötcsillagos szállodák munkatársai a Kézenfogva és a Down Alapítvány fogyatékkal élő sportolóival versenyeztek, eveztek együtt. Az összefogás és segítségnyújtás jegyében zajlott a nap nyitóeseménye. Különleges élményt jelentett az ötcsillagos szállodák a versenyen résztvevő munkatársainak is, hogy a Kézenfogva Alapítvány által támogatott fogyatékos gyermekekkel és felnőttekkel, valamint a Down Alapítvány által gondozott sérült emberekkel együtt, őket segítve eveztek egy hajóban. Ebben a futamban mindenki győztes volt, a két alapítvány által patronáltak, és a versenyben őket segítő a szállodás csapatok tagjai is.

A Le Meridien hajójában a Kézenfogva Alapítvány nagykövete, Till Atilla is evezett, segített mosolyt csalni az Alapítvány támogatottjai arcára. A széles, tízeveős hajókban történő evezés olyan mozgásformát és tevékenységet kínál a fogyatékos emberek számára is, amelyben teljes biztonsággal részt vehetnek, örömet lelhetnek. A közös sportolás élménye pedig nagy mértékben segít egymás elfogadásában mindannyiunknak. Az eseményt megtekintette a kezdeményező Le Meridien ügyvezető igazgatója, Adrian Gray is. Budapest ötcsillagos szállodái közül a Sofitel Budapest Chain Bridge, Intercontinental Budapest, Corinthia Hotel Budapest, Hilton Budapest és Budapest Marriott Hotel az első hívó szóra csatlakoztak.

A program további részében a céges és önkormányzati csapatoké volt a főszerep. A Hív a Duna! ? 500 méteres verseny 40 csapat részvételével zajlott. A többfordulós megmérettetés a MOL Finomítás B csapatának győzelmét eredményezte. A döntőben kiélezett küzdelemben, igazán parádés evezéssel és parányi különbséggel szorult a második helyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csapata. A bronzérmet a Hilton Castle csapata hódította el, akik egyben a szállodák között zajló külön csatát is megnyerték. Az olajtársaságok közötti elsőséget az összetett győztes, MOL Finomítás B csapat, míg a Big Four cégek között a PwC nyert. Az önkormányzatok futamában Rákosmente hajója diadalmaskodott. Budapest Főváros Önkormányzatának csapata, Szeneczey Balázs Főpolgármester helyettes úrral a fedélzeten, a középfutam negyedik helyéig jutott. A XXII. kerület hajójának pedig a szurkolótáborát erősítette Szabolcs Attila polgármester.

Remekül sikerül az ergométeres váltóverseny is, ahol a váltó öt tagjának egy evezősgépen kellett teljesíteni az 1250 méteres távot. Itt az erőn, a koncentráción, valamint a váltások gyorsaságán múlt a teljesítmény. A külső tényezők, hullámok, kormányzási hibák, ütközések és ellenszél nem befolyásolhatták az eredményeket. Az ergométeres váltóverseny a NAV fölényes győzelmét eredményezte.

Az eseményen uralkodó jó hangulatot elsősorban a résztvevők alakították, de hozzájárult mindehhez a szikrázó napsütés, a finom gulyás, a kellemes környezet és a rengeteg gyerek, akik hosszútávú játék-, szaladgáló és ugráló versenyt tartottak, amíg szüleik a Dunán versenyeztek. Remekül sikerült az evezős baráti találkozó, melynek apropója a Danubius Evezős Klub megalakulásának 25. évfordulója volt. A rendezvény és a rendezők számára különleges megtiszteltetés volt a Széchenyi család aktív figyelme és érdeklődése, mellyel az eseményt követték.

A kétnapos évadnyitó Széchenyi-verseny ismét elérte célját, lehetőséget adott a versenyevezősök és amatőrök számára is, hogy egy nagyszerű, színvonalas versenyen vegyenek részt Budapest szívében, a gyönyörű Margitszigeten. Egyúttal kiválóan bemutatta, hogy az evezés, mint életmód sportág, nem életkorhoz kötött, űzhető magas szinten és hobbiként, fiatalok és idősebbek egyaránt bekapcsolódhatnak, az olimpiai résztvevők és a sportággal most ismerkedő amatőrök a hajóban pillanatok alatt közös hangot találnak, csapattá válnak. Köszönet a támogatóknak: Microsec Zrt, Budapest Főváros Önkormányzata, II. és III. Kerületi Önkormányzat, Mart Kft, Waldorf Catering, ALAKart, AGIS, Geberit, Orrlabda.hu, Le Meridien Budapest, Corinthia Hotel Budapest, Hilton Budapest, Intercontinental Budapest, Sofitel Budapest Chain Bridge, Budapest Marriott Hotel, Danubius Hotels.

Szóljon hozzá!