ZETApress

hírportál

Kulcsár ma nyolcvan!

Négy olimpiáról három érmet hozott: Kulcsár Gergely ma 80 éves! A háromszoros olimpiai érmes Kulcsár Gergely a nyírségi Nagyhalászon 1933. március 10-én jött a világra ? tudatta Jocha Károly, a Jochapress.hu főszerkesztője. A Gergely-gerely három olimpián röpítette dobogóra gazdáját.

Ötkarikás bajnok tanítványa, Németh Miklós meghívására több tucat egykori sporttársa, barátja és hozzátartozóik jelenlétében szombaton este szűk körben felköszöntötték a szép jubileumhoz érkezett, kiváló sportembert. A négy olimpián (1960, 1964, 1968 és 1972) szerepelt ünnepelt az első három ötkarikás fellépéséről egy ezüst- és két bronzéremmel térhetett haza, az utolsó három alkalommal pedig ő vitte a magyar zászlót a megnyitó ünnepségen.

1976-ban már hivatalosan is ő volt Németh Miklós edzője, így olimpiai bajnok tanítvánnyal is büszkélkedhet. Mint zászlóvivő specialista, az 1956-os Melbourne-i olimpia félévszázados jubileumi ünnepségein, 2006 novemberében ugyancsak ő vonta fel a nemzeti lobogót a ma már krikett stadionként működő, egykori olimpiai létesítményben.

Gergely ? akit otthon második keresztnevéről sokáig Károlynak szólítottak ? tanulás helyett szívesebben rúgta a labdát, vagy dobálta a Duna parton a kavicsokat. Gimnazistaként előbb kézilabdázott, majd az atlétika felé fordult. Fő sportágában sprinterként kezdett, magas- és távolugróként folytatta, az országos döntőbe viszont már gerelyvetőként jutott be. Első, említésre méltó sikerét egyébként a Falusi Szpartakiádon érte el 75 méteres gránáthajító eredményemmel.

A Honvédban még vágtázó reménységként irányítottak Tompay Olivérhez, ám Rákhely Gyula dobóedző előbb érkezett, sorsom ezzel meg is pecsételődött. A TF-re Koltai Jenő tanár úr, a világhírű mester odafigyelése révén vettek fel. A diplomaosztás idejére eljutottam 66-67 méterig ? mondta az olimpikon. 1957 tavaszán aztán villámgyorsan meg kellett házasodnia… S hogy miért volt ez a nagy sietség? ? Az ünnepelt válasza idekattintva olvasható.

1 hozzászólás

  1. Kulcsár igazi példakép. Nemcsak a páston… Elnézést, de a 73 éves, névrokon Győzővel – aki négyszeres párbajtőr olimpiai arany- és kétszeres bronzérmes – kevertem össze a nagyszerű gerelyhajítót! MINDKETTEN PÉLDAKÉPEK, NEMCSAK A SPORTPÁLYÁN!