ZETApress

hírportál

Oliver nyerni jött

Oliver LazarusHálás vagyok, hogy itt lehettem a versenyen! Nagyon jól szervezett, jó adottságokkal rendelkező helyszín a budapesti. Köszönöm a támogatóim, csapatom segítségét, ők is hozzájárultak a tegnapi sikeremhez, és a csapatomban több magyar lovas, lovász is van! ? mondta a dél-afrikai Oliver Lazarus a magyar Török Olivér tolmácsolásával a déli sajtótájékoztatón.

Tegnap a Lovas Világkupa legmagasabb díjazású, kiemelt díjugrató versenyére került sor, amelyre a pénteki minősítő szám után 45 lovas kvalifikálódott. A pályát az arénabeli Lovas Világkupák történetében először magyar pályaépítő, Erdélyi Magdolna tervezte, aki a versenyzők és a szakma szerint is kiváló, az összevetésben is élvezhető pályát épített. Papírforma igazolódott a végeredmény tekintetében, esélyes lovasok végeztek az élen. Lazarus mögött 2. Ellen Whitaker (brit), 3. Emmanuelle Gaudiano (olasz) versenyző lett. Nagyon közel állt a dobogós teljesítményhez a magyar Szász Sándor és ifj. Szabó Gábor is, 4-5. helyük beleillett a 2013-as esztendő sikerszériájába.

Szász Sándor, a magyar díjugrató válogatott szövetségi kapitánya lovasként is ott van a legjobbak között. ? Nagyon szerencsés vagyok, jelenleg rendkívül jó lovak állnak a rendelkezésemre. Ferrana annak ellenére kvalifikálódott a jövő évi vb-re, hogy még fiatal és viszonylag tapasztalatlan ló. A Nagydíjban másik jó lovammal, Luftikus Boyjal indulok. Lovasként az a célom, hogy újra elérjem, de akár túl is szárnyaljam a Kentuckyban elért eredményemet ? mondta.

Olivert tolmácsi segítséggel arról faggattam, miért él Németországban, s milyen a lovassport hazájában. Otthon is remek lovak és lovasok vannak, de a dél-afrikai állat-egészségügyi szabályok alapján több hónapra kell karanténba zárni a ki-belépő lovakat, így azokkal nem lehetne külföldön versenyezni. Európában enyhébbek a szabályok, ezért inkább itt versenyez. Otthon is indult már, de nem sikerült minden versenyt megnyernie. Szotyori Kristóf, a díjugró szakág elnöke végszavában elmondta, hogy az elmúlt évek sikereire építve a jövő évi normandiai Lovas Világjátékokon 4 fős csapat fogja képviselni a magyar színeket, s reményei szerint az 1992-es utolsó olimpiai szereplés után újra lesz magyar lovas a riói olimpián.

Chardon is nyert

Magyar siker született a négyesfogatok versenyében. A holland Ijsbrand Chardon magyar lovakkal, a Dobrovitz Józseftől pár éve vásárolt négy lipicaival nyerte meg a CAI-W Budapest OTP Cup-ot. A tegnapi előfutamon a Sztárfutam előtti sorsolás alapján állt rajthoz a hét induló, majd az ottani helyezés fordított sorrendjében teljesítették ma a 12 kaput. A mai rajtsorrend: Osztertág Márk, Theo Timmerman, ifj. Dobrovitz József, Osztertág Kristóf, Daniel Schneiders, Ijsbrand Chardon és Dobrovitz József volt. A leggyorsabb időt a hibapont nélküli holland Chardon futotta, második honfitársa, Timmerman lett egy hibával, míg harmadik Dobrovitz József lett 2 hibával. Ők egy újabb összevetésen vettek részt, de a sorrend már nem változott közöttük. Chardon most sem hibázott, míg Timmelman és Dobrovitz megint egy és két kaput rontott el a 12-ből.

Az eredményhirdetésre a huszárok felvezetésével érkeztek a résztvevők, szép élőképet alkotva sorakozott fel a hét négyesfogat. A díjátadás ünnepi pillanatait követően kezdődött a fogatparádé. Zúgó taps kíséretében az első kört még lépésben tették meg a fogatok, majd Theo Timmerman állt élre a vágtaköröknél. Amikor mindenki kihajtott, megkezdődött a Chardon-show! A győztes igazi örömhajtást mutatott be. A közönséget lázba hozva, velük együtt ünnepelte címvédését. Győzelmével a magyar lovak is bizonyították, helyük van a fogathajtásban. Részletek a hétvégi napokról idekattintva találhatók.

Szóljon hozzá!