ZETApress

hírportál

Sikeres Mennydörgés

Mennydörgő sikerNémeth János, Baja lovasa nyerte My Boy Mennydörgés nevű tízéves lován a 2013-as Nemzeti Vágta döntőjét ma délután a zuglói Hősök terén. Németh a döntőben Kozárd, Sándorfalva-Homokpuszta, Szentlőrinc és Budapest-Zugló lovasát utasította maga mögé. A döntő futam jelentős részében hátul vágtázott, majd az utolsó másfél körben átvette a vezetést a bajai versenyző.

Az ünnepélyes díjátadón a győztes ? akinek győzelmére egyébként előzetesen a legtöbben fogadtak ? ötmillió forintos jutalmat és a verseny vándorkardját, egy 1848-as huszárszablyát vehetett át a téren összegyűlt tömeg előtt. My Boy Mennydörgésre arany lótakarót terítettek. A második helyen végzett Molnár Gyöngyi, Kozárd lovasa egymillió forintot, a harmadik helyen befutott Sándorfalva-Homokpuszta versenyzője, Szentes Barbara pedig félmillió forintot vihetett haza. Délután megrendezték az első nemzetközi futam döntőjét is, amelyen Naif Mohammed Yousif Al-Hajri, Katar versenyzője utasította maga mögé az Egyesült Arab Emirátusok, Szerbia és Kazahsztán lovasát. A versenyzők a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok shagya-arab lovain futottak.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is megrendezték a jótékonysági sztárfutamot: a tegnap délutáni versengést végül Sárfalvi Péter nyerte Orfeusz nevű lován. A győzelmével járó egymillió forintot a Ments Életet Alapítvány kapja. A sztárfutamon második helyen végzett Pintér Tibor a Gyermekkor Alapítványt, a harmadik helyezett Kaszás Géza a Forgács Alapítványt, a negyedikként befutó Stohl András pedig a Kézenfogva Alapítványt támogatja 250 ezer forinttal.

Sokan használták ki a hétvégi jó időt arra, hogy a lelátókról és közvetlen közelről figyeljék az eseményeket. A Műcsarnok és az Ötvenhatosok tere közé települt Országkonyha idén is tradicionális magyar ételek és italok sorát kínálja a vendégeknek. Megkóstolható volt a gulyás, a halászlé, a töltött káposzta és a túrós csusza, de természetesen a gyerekek kedvencei, a rétes, a kürtős kalács és egyéb édességek sem hiányoztak a kínálatból. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) szervezésében népművészeti kirakodóvásáron látványos műhely- és mesterségbemutatók révén ismerkedhettek meg az érdeklődők a hagyományos, többnyire lovakhoz kötődő népi kézműves termékekkel, elkészítési módjukkal.

A Nemzeti Vágta elfoglalta az őt megillető helyet a magyar identitásban, hiszen összefogja a magyarságot és óriási érdeklődés övezi: a helyszínen mintegy kétszázezer látogató, a televíziók előtt pedig mintegy kétmillió néző követte figyelemmel az eseményt ? mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A Hősök terén megrendezett hétvégi eseményen összesen 72 település képviseltette magát, az elővágták során több száz települést mozgatott meg a verseny Magyarországon és a határokon túl. Fazekas szerint a verseny erősíti a nemzeti érzést, a lovas ágazat és a lótartás becsületét, továbbá növeli annak népszerűségét. Az idén első alkalommal megrendezett nemzetközi futam pedig elviszi a magyar mint lovas nemzet hírét és erősíti az országnak a nemzetekhez fűződő baráti szálait ? hangsúlyozta a miniszter.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. 7. Vágta a Hősök terén | ZETApress

Szóljon hozzá!