ZETApress

hírportál

Ágyúszóval nyílt a Vágta

VágtanyitóA Magyar Hősök Emlékkövének megkoszorúzásával, majd a települések képviselőinek fogadalomtételével nyílt meg hivatalosan a 2013-as, immár 6. Nemzeti Vágta ma délben a zuglói Hősök terén, ahová a résztvevők a Műcsarnokból, a már hagyományos Polgármesterek reggelijéről érkeztek.

A magyar katonai hagyományok ápolása szempontjából kiemelkedő esemény alkalmából Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke, Mondok Gyula, a Vágta társelnöke, Székely Tibor, a Vágta főkapitánya, valamint Ézsiás Vencel, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség képviselője koszorúzta meg az emlékkövet, majd a versenyen részt vevő 72 település polgármesterei pedig négyesével helyeztek el virágokat az ismeretlen katona sírján.

A 2013-as Nemzeti Vágta az idén a legvitézebb huszárként is emlegetett Simonyi óbester, vagyis báró Simonyi József emléke előtt tiszteleg. Simonyi személyes bátorsága, vezetői képessége előtt a korabeli Európa közvéleménye és uralkodói egyaránt adóztak: a napóleoni háborúk hőseként személyes adottságainak és bravúrjainak köszönhetően tiszteletet és dicsőséget szerzett nemcsak azok között, akikkel együtt szolgált, hanem azok körében is, akik ellen harcolt. Simonyi Józsefen kívül fejet hajtanak mindazok előtt az ismert és ismeretlen harcosok előtt is, akik életüket és vérüket áldozták Magyarország függetlenségéért. A vágta dicsősége, hogy a szélrózsa minden irányából gyűjti össze a versenyzőket, össznemzeti bajnoksággá téve a háromnapos eseményt – mondta el Vargha Tamás államtitkár, aki csak későn érkezett meg a reggelire.

Sajnálhatta az államtitkár, hogy nem érkezett előbb, mert téliszalámi, szárazkolbász, sonka és tepertő, sajt, kőrözött, hagyma, uborka és paprika feküdt a polgármesteri asztalokon, míg az üvegekben fehér-, rozé- és vörösborok is álltak. Persze ő sem maradt éhen, hiszen a Műcsarnok melletti VIP-területen meleg ebéddel és égetett szeszekkel is várták a kiválasztottakat. Igaz, ide már a sajtókarszalag kevés volt a bejutáshoz. Kíváncsian várom a büféújságírók hantáit az ottani fogásokról, mert előttük sosincs sehol akadály.

Székely Tibor főkapitány kijelentette: a hagyományőrző programsorozat egyszerre neves verseny és tisztelgés azok előtt, akik vitézségükkel világhírűvé tették a magyar könnyűlovasságot és megajándékozták a huszár szóval a világ szinte összes nyelvét. Az ünnepi beszédek után a magyar hagyományőrző huszárok közreműködésével felvonultak a magyar történelem korszakait felelevenítő lovasok. Őket a versenyben részt vevő hetvenkét település lovasainak felvonulása követte. A versenyzők ünnepélyes fogadalmat tettek, majd az ágyúszóval hivatalosan is megkezdődött a 2013-as Nemzeti Vágta.

Ma délután a kishuszár vágtával, majd a települések előfutamaival folytatódik a program, amelyet a fogatvágta előfutamai, jótékonysági sztárfutam és a korlátugrató verseny színesít. A középfutamokat, a nemzetközi futamot, további a bemutatókat és a döntőt holnap tartják. A közönség a lelátókról, vagy a Hősök teréről követheti figyelemmel az eseményeket. A korábbi évek hagyományainak megfelelően az idén sem maradhat el az Országkonyha: a Műcsarnok és az Ötvenhatosok tere között a tradicionális magyar ételek és italok sorát kóstolhatják meg a vendégek, az Andrássy úti Vágta Korzón pedig a részt vevő települések és a nemzetközi futam országai mutatják be kultúrájukat, tradícióikat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sikeres Mennydörgés | ZETApress

Szóljon hozzá!