ZETApress

hírportál

Vívóünnep Pasaréten

Kovács PálA Vasas Pasaréti Sportcentrumában kedd délután, a klub egykori és mai sportolóinak jelenlétében, Burján Attila műsorvezetésével ünnepélyes keretek között felavatták a felújított Kovács Pál Vívócsarnokot. A sok-sok vendég az ünnepség elején egyperces néma felállással emlékezett a győri női kosárlabdacsapat szombati autóbusz-balesetében elhunyt sportemberekre.

Ezt követően egy rövid film mutatta be a létesítmény építését, felújítását és átalakítását. Markovits László három olimpiát megjárt teniszező, a Vasas SC elnöke köszöntőjében szólt a 102 éves egyesület legutóbbi sikerkovácsairól, a budapesti vívó-világbajnokságon egyaránt bronzérmes, az ünnepség díszasztalánál helyet foglaló Szilágyi Áron kardozóról és Szász Emese párbajtőrözőről, továbbá megemlítette a barcelonai vizes vb-n a klub színeiben aranyérmet szerző Hosszú Katinkát, valamint a férfi vízilabda-válogatott vasasos tagjait. A sportvezető kiemelte, a dicsőséget hozó sportolók mellett büszke azokra a fejlesztésekre is, amelyek az állami tulajdonban lévő létesítményeikben történtek. A vívócsarnok tavaly januárban megkezdődött átalakításához 122 millió forint állami támogatást kaptak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter II. kerületi lakosként örömét fejezte ki, hogy a beruházás megvalósult, mert mint elmondta, olyan célt fog szolgálni, amely hozzájárul egy egészséges nemzedék felneveléséhez. Fontos számára az egészségvédelem, s ezt mások is értékelték: épp három hónapja, a június 10-i Margit-napon az óbudai Szent Margit Kórházban Kun Éva keramikus emlékplakettjét vehette át, igaz akkor még III. kerületi lakosként. Lehet, hogy azóta már átköltözött?

Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára azzal indított, hogy korábban a HM államtitkára, s a Honvéd elnöke volt, de szíve mindig a Vasasért dobogott. ? Sportbarát kormány vagyunk, a tetteink is bizonyítják ezt, sokat áldozunk a sportra ? mondta Simicskó, aki hozzátette, hogy a vívócsarnok egykori állapotát felidéző kisfilm megtekintése után kisebb fajta csoda a mostani létesítmény. Kiemelte a hagyományőrzés fontosságát, ennek jegyében pedig dicséretesnek nevezte, hogy a Vasas Vívócsarnoka 2011 óta a hatszoros olimpiai bajnok Kovács Pál nevét viseli. ? Nem mindenkinek kell ám olimpiai bajnoknak lennie, a lényeg, hogy sportoljanak a gyerekek! ? fordult a Vasas utánpótláskorú sportolóihoz az államtitkár, akik bemutatót tartottak kardvívásból és párbajtőrvívásból Szilágyi Áron és Száz Emese vezetésével.

Kovács Tamás világbajnok kardvívó megemlékezett édesapjáról, a vívóterem névadójáról. Felidézte a Vasas Vívó Szakosztályának egykori életét, egyúttal köszönetet mondott a kormánynak a felújításhoz nyújtott támogatásáért, Markovits Lászlónak pedig azért, hogy 2011-ben, a Vasas centenáriumi évében az édesapjáról nevezték el a létesítményt. Ferjancsik Domonkos, a Vasas korábbi, világbajnok kardvívója, jelenlegi szakosztályelnöke arról beszélt, hogy harminc éve lépett először a Vasas csarnokába, amely 22 esztendőn át volt a második otthona. ? Szakosztályvezetőként alig vártam, hogy átadhassuk a felújított csarnokot és bízom benne, hogy a mai vívópalánták az egykori klasszis sportolóink nyomába lépnek majd! ? mondta Domokos.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Aranyművesek Pasaréten | ZETApress

Szóljon hozzá!