ZETApress

hírportál

Sorsolták a Vágtázókat

Simonyi óbesterHetvenkét település lovasa áll rajthoz a szeptember 20-22-i 6. Nemzeti Vágtán, amelyen első alkalommal nemzetközi futamot is rendeznek ? jelentették be délben a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, ahol ünnepélyes keretek között kisorsolták a sorrendet, amely alapján részt vevő versenyzők felsorakoznak az előfutamokon.

12 előfutamot rendeznek szeptember 21-én, szombaton. Minden futam első és második helyezettje jut tovább a másnapi középfutamokra ? négy darab ötfős és egy négyfős középfutamot rendeznek. Ezek győztesei jutnak tovább a délutáni döntőre, melynek nyertese átveheti az elsőnek járó ötmillió forintos fődíjat és a vándordíjat, egy 1848-as huszárszablyát.

Idén első alkalommal nemzetközi futamot is rendeznek. Magyarország meghívására ? kihívására ? hét ország lovasa vesz részt a versenyen: eddig Szlovákia, Szerbia, Kuvait, Katar, Málta, Kazahsztán és Oroszország szerepel az indulók között. Szeptember 22-én, vasárnap két előfutamot rendeznek, melyek első két helyezettje kerül be a nemzetközi döntőbe. A versenyzők a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Shagya arablovain indulnak. A lovasoknak két napjuk lesz összeszokni a sorsolás útján hozzájuk rendelt állatokkal. Magyarországot Fodor Ákos (Zamárdi) képviseli.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hangoztatta, hogy a Nemzeti Vágta remek példa arra, milyen fontos a sport, azon belül is a lovassport támogatása. A rendezvény fontos szerepet játszik a nemzeti hovatartozás és az értékek őrzésében. Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke elmondta, hogy az elmúlt időszakban közel húsz elő-vágtát rendeztek Magyarországon, illetve Székelyföldön és a Vajdaságban. ? A háromnapos eseményt a tavalyihoz hasonlóan idén ismét a közmédia csatornáin, élő közvetítés és stúdióbeszélgetések keretében követhetik figyelemmel a nézők ? mondta el Gazsó L. Ferenc, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója.

A Nemzeti Vágtát minden évben a magyar hadtörténelem egy-egy kiemelkedő személyisége emlékének szentelik. Idén báró Simonyi József (1771-1832) emlékére folyik a verseny. Ismertebb nevén Simonyi óbester legendás hírű huszártiszt volt, aki kortársaitól kapta A legvitézebb huszár kitüntető címet. Már tizenöt éves korában huszárnak állt, és 1813-ban részt vett a lipcsei Népek csatájában Napóleon ellen. A hagyományos jótékonysági sztárfutam döntőjének versenyzői idén nagyobb összeggel támogathatják az általuk képviselt alapítványt, vagy csoportot: az első helyezett most is egymillió forinttal, a második-ötödik helyezettek azonban a korábbi százezer helyett most 250 ezer forinttal.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is lesz kishuszár vágta, kocsitoló verseny, fogatvágta, díjugrató verseny, történelmi lovas gála és akadályvágta is. Az Andrássy úton ismét Vágta Korzó fogadja a vendégeket, ahol az induló települések és a nemzetközi futam országai mutatkoznak be. A Műcsarnok és az ’56-osok tere között pedig az Országkonyha várja a magyar gasztronómia tradicionális étel- és italkülönlegességeivel a látogatókat. A Nemzeti Vágta részletes programja megtekinthető a Vágta.hu portálon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bábolna lesz a nyerő | ZETApress

Szóljon hozzá!