ZETApress

hírportál

Német NOB-elnök?

Thomas BachLausanne-ban bemutatkozott az a hat jelölt, akik közül szeptember 10-én, kedden Buenos Airesben megválasztják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új elnökét. Valamennyi pályázó 15 percet kapott programja ismertetésére ? olvasta Takács Gábor a Deutsche Welle honlapján.

A belga Jacques Rogge jelenlegi első ember szerint lehetséges utódai közül a legnagyobb esélye a német Thomas Bach korábbi vívó olimpiai bajnoknak van. Az 59 éves jogász végzettségű sportdiplomata, aki 1976-ban Montrealban nyert aranyérmet, egyik legfontosabb célja, hogy a Játékokat a közeljövőben Afrikában rendezzék. Kitűnően beszél angolul, spanyolul és franciául.

Egyébként a most 49 éves Szergej Bubka is jelölteti magát. Bár sportmúltját tekintve kétségtelenül ő a legnagyobb név a kandidálók közül, ráadásul a mai napig övé a rúdugrás világrekordja 6,14 m-rel, a szakemberek minimális esélyt adnak a győzelemére. A további pályázók: Denis Oswald (Svájc), Wu Chung Kuo (Taiwan), Ng Ser Miang (Szingapúr) és a sokak szerint Bach legnagyobb ellenfelének számító Richard Carrison (Puerto Rico). Egyébként számunkra sorsdöntő lesz a szeptemberi NOB kongresszus, hiszen itt dől el, hogy a birkózás az ötkarikás műsoron marad-e.

Szóljon hozzá!