ZETApress

hírportál

Új sorozatok ? új arcok a Formula?1-ben

Szujó ZoltánAz európai szezonkezdettel új sorozatokkal jelentkezik az MTVA a Formula?1-es futamokat felvezető műsorban. A barcelonai Spanyol Nagydíj vasárnapján kerül először képernyőre az F1-fizika, amely a Formula?1-ben sűrűn előforduló fizikai jelenségeket mutatja be ? tudatta az MTVA Sajtóiroda.

A győri Széchenyi István Egyetemmel és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központtal együttműködésben ötletes kísérletekkel mutatjuk meg a szélárnyékot vagy éppen a tapadást, amely fogalmakat oly’ sűrűn használunk közvetítéseinkben, de talán nem mindenki érti pontosan, hogy ezek miket is takarnak ? mondta Szujó Zoltán, az MTVA Formula?1-es közvetítéseinek kreatív producere és kommentátora. ? A közszolgálati csatornáknak a tájékoztatás és a szórakoztatás mellett nagyon fontos feladata az edukálás, ezért döntöttünk úgy, hogy egy ilyen sorozatot is becsempészünk a műsorba ? tette hozzá Zoli.

A kísérleteket Dr. Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungária Járműipari tanszékcsoportjának vezetője mutatja be. A ?Formula?1 Öveges professzora? részt vett a Bugatti Veyron szupersportautó 1000 lóerős motorjának fejlesztésében, korábban saját építésű vasszöcskéjével magyar autokrossz-bajnoki címet szerzett. Formula?1-es tematikájú előadásai legendásak a magyar mérnökhallgatók köreiben. A forgatások helyszíne Európa egyetlen járműipari tudományos játszóháza, a győri Mobilis volt.

Az F1-fizikával rotációban jelentkezik majd az F1-fitnesz. A sorozat epizódjaiban a számos külföldi autóversenyző mellett Michelisz Norbert privát túraautó-világbajnok és Kiss Pál Tamás, korábbi GP3-as versenyző fizikai és mentális felkészültségéért felelős Matics Zsolt fitnesz-edző irányításával mutat be különböző gyakorlatokat a két magyar pilóta. ? A nézők talán nem is gondolnák, hogy mennyi munka van versenyzőink és állandó F1-es szakértőink kiváló eredményei mögött. Matics Zsolt edző változatos kínzásokkal javítja a versenyzők szem-kéz koordinációját, reakcióidejét, sőt, még a rajtok utáni lökdösődésre is felkészíti őket ? mondta Szujó.

A Spanyol Nagydíj előtti felvezető műsorban láthatják az F1-fizika nyitóepizódját, két héttel később, a monacói verseny előtt pedig az F1-fitnesz első része kerül képernyőre. Természetesen továbbra is láthatóak lesznek a Magyarországon élő angol fotóriporter, John Townsend fényképei és történetei is. A sorozatok epizódjai az adások után az interneten is megtekinthetőek lesznek.

Szóljon hozzá!